Turner Yuri van Gelder is op nadrukkelijk verzoek van zijn eigen trainer Bram van Bokhoven uit het olympisch dorp gezet en naar huis gestuurd.

''Yuri heeft het die avond te bont gemaakt. Hij heeft fouten gemaakt die hij niet had moeten maken. Yuri is ingegaan tegen alles waar wij als turnbond voor staan'', zegt Van Bokhoven in een interview met De Telegraaf van vrijdag.

Sportkoepel NOC*NSF stuurde de 33-jarige Brabander naar huis, omdat hij in de nacht van zaterdag op zondag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen, waarvoor hij zich zondag als achtste had geplaatst. Hij was in Rio bezig aan zijn eerste Spelen. Volgens Van Bokhoven past het gedrag van de ringenspecialist echter niet bij de normen en waarden van topturners met ambitie.

''Het is een optelsom geweest. Het ongeoorloofd stappen, het drinken van alcohol, het laat thuis komen, het missen van een training. En dat allemaal, terwijl hij nog een finale voor de boeg heeft. Dat is voor mij heel zwaarwegend. Dat betekent dat je er niet het maximale uit gaat halen. In een olympische finale!''

Training

Van Bokhoven zegt dat het onmogelijk is om het gedrag van Van Gelder, die zondag pas om drie uur in de middag zijn bed uit kwam en een training miste, door de vingers te zien.

"De sporters zien wat er gebeurt, wij als coaches zijn er getuige van. Dat kun je niet zomaar even glad strijken. Zo van: mondje dicht, er is niets voorgevallen'', aldus de coach.

Volgens De Telegraaf heeft NOC*NSF overwogen een drugstest uit te laten voeren. De sportkoepel zou daarvan af hebben gezien, omdat betrapt worden op het gebruik van drugs in Brazilië tot een strafblad leidt.

Kort geding

Van Gelder heeft zelf nog niet gereageerd op zijn uitsluiting. De turner heeft wel een kort geding aangespannen tegen het NOC*NSF om alsnog een plek in de finale af te dwingen. Die zaak dient vrijdag om 11.15 uur.

Van Bokhoven zou het raar vinden als het besluit van NOC*NSF door een rechter teniet wordt gedaan. "Dat betekent dat de hele Nederlandse sportwereld voortaan afhankelijk is van de uitspraak van een rechter. Wie niet wordt opgesteld door zijn trainer, spant een kort geding aan. Zoiets.''