Yuri van Gelder vecht zijn uitsluiting van de ringenfinale op de Olympische Spelen aan. Volgens de internationale turnbond is de 33-jarige Brabander officieel teruggetrokken en kan hij niet meer deelnemen.

De NOS meldt dat Van Gelder een kort geding heeft aangespannen om toch in Rio de Janeiro te mogen starten. Die zaak dient vrijdagochtend om 11.15 uur in Arnhem. Het geding is spoedeisend, de betreffende finale in de Braziliaanse stad is reeds maandag.

Sportkoepel NOC*NSF heeft het geding voor kennisgeving aangenomen. "We hebben het bericht van de rechtbank hier in Rio meegekregen'', liet woordvoerder Geert Slot weten. "Het is ieders goed recht om een kort geding aan te spannen als hij denkt dat hij in zijn recht staat.''

Volgens Slot is de kans klein dat er iemand van NOC*NSF vanuit Brazilië terug naar Nederland reist om de zaak bij te wonen. "Dat staat bij ons nog niet op de rol en ik voorzie niet dat het nog gebeurt.''

Ongeacht de uitspraak van de rechter, kan Van Gelder volgens de internationale turnbond niet meedoen aan de ringenfinale. "Op basis van onze regels kan hij niet meer terugkeren'', zei een woordvoerder van de internationale turnfederatie FIG.

Slot benadrukte dat formeel alleen de FIG eventueel Van Gelder weer tot de olympische ringenfinale kan toelaten. "Maar we krijgen steeds meer informatie dat het om een onherroepelijke maatregel gaat.''

Misdragen

Van Gelder werd in de nacht van maandag op dinsdag door NOC*NSF naar huis gestuurd omdat hij zich zou hebben misdragen. De turner heeft de normen en waarden volgens NOC*NSF "op grove wijze geschonden".

De gymnast is inmiddels terug in Nederland en heeft de hulp van advocaat Cor Hellingman ingeroepen. Hij concentreerde zich naar eigen zeggen al op een terugkeer naar Rio.

Advocaat Hellingman wilde de zaak donderdag al op de rol hebben, maar NOC*NSF zette in op vrijdag. De turner kan, als hij in het gelijk wordt gesteld, nog naar het internationale sporttribunaal CAS stappen.

Late terugkeer

De NOS meldde dinsdag 'op basis van bronnen' dat de Brabander nadat hij zich op zaterdag geplaatst had voor de finale op het onderdeel ringen, op stap was gegaan in Rio. Pas rond 6.00 uur 's ochtends zou hij teruggekeerd zijn in het olympisch dorp. Zijn late terugkeer zou niet onopgemerkt zijn gebleven.

Het AD voegt daar woensdag aan toe dat Van Gelder al bij eerdere grote toernooien de gedragsregels heeft overtreden door op stap te gaan en te laat terug te komen. Ook in Rio zou hij al een keer eerder zonder toestemming urenlang uit het olympisch dorp weg zijn geweest.

Niet reageren

Van Gelder wil zelf nog niet reageren op zijn straf. Zijn management liet dinsdag in een korte verklaring weten dat de hij eerst "de gebeurtenissen in besloten omgeving wil verwerken en daarna met een statement naar buiten zal treden". Van Gelder zou "enorm aangeslagen en kapot" zijn.

De ringenfinale in Rio de Janeiro staat maandag op het programma. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues heeft de plaats van Van Gelder ingenomen in de toestelfinale.