Judoka Van Emden naar strijd om bronzen medaille

Judoka Anicka van Emden heeft zich dinsdag bij haar eerste Olympische Spelen geplaatst voor de strijd om een bronzen medaille.

De 29-jarige Van Emden won in haar eerste partij in de herkansingen van de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher, die één plaats hoger staat op de wereldranglijst dan de Nederlandse (zesde om zevende).

Van Emden scoorde al snel een yuko met een binnenwaartse beenworp en hield die voorsprong de rest van partij vast.

De Zuid-Hollandse moet in Rio de Janeiro nog één partij winnen voor het brons. Haar tegenstandster is rond 21.45 uur Nederlandse tijd de Braziliaanse Mariana Silva. De nummer vijftien van de wereld verloor in de halve finale van Tina Trstenjak uit Slovenië.

Halve finale

Van Emden was veroordeeld tot de herkansingen omdat ze eerder op dinsdag in de strijd om een plek in halve finale niet opgewassen was tegen Clarisse Agbegnenou

De zes jaar jongere Française, de nummer twee van de wereld en de wereldkampioene van 2014, stond lang een yuko voor en scoorde vlak voor tijd een ippon.

Van Emden begon haar toernooi met zeges op achtereenvolgens de Russische Ekaterina Valkova en de Britse Alice Schlesinger, beide op straffen.

Van Emden debuteert op de Olympische Spelen. In Peking (2008) was de judoka reserve en vier jaar geleden in Londen koos de judobond voor Elisabeth Willeboordse.

De Zuid-Hollandse won zowel bij de WK van 2011 als de WK van 2013 een bronzen medaille. In april van dit jaar eindigde ze als derde op de EK in Kazan.

De Wit

Frank de Wit was in de categorie tot 81 kilogram in zijn eerste partij niet opgewassen tegen Ivaylo Ivanov. De Bulgaar scoorde halverwege de partij een waza-ari en in de slotfase van de partij tikte De Wit af vanwege een armoverstrekking.

De regerend wereld- en Europees kampioen bij de junioren was met zijn 20 jaar de jongste Nederlandse mannelijke judoka ooit op de Spelen. De Wit staat 26e op de wereldranglijst, terwijl de twee jaar oudere Ivanov de nummer drie is.

"Hij is op dit moment net even wat sterker'', aldus De Wit. "De eerste minuten verliepen nog wel volgens plan, daarna niet meer. Maar ik weet dat ik van hem kan winnen. Ik heb vandaag verzaakt, al had ik echt een zware loting. Dat was zonde.''

De Wit hoopt wat te hebben gehad aan zijn eerste olympische ervaring. "Eerlijk gezegd was ik niet heel erg onder de indruk van alles. Het is gewoon een toernooi, alleen wat groter en met wat meer aandacht. Helaas moet ik nu de vlucht van 16 augustus nemen, ik had heel graag op 22 augustus pas in het vliegtuig gezeten. Dan had ik een medaille gehad. Over vier jaar in Tokio ga ik het beter doen.''

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.

Tip de redactie