De Nederlandse zwemploeg staat na drie dagen op de Olympische Spelen nog steeds met lege handen, maar van paniek is volgens bondscoach Martin Truijens geen sprake.

"Om na drie dagen dit toernooi al af te schrijven, slaat nergens op. Wij zijn hier nog niet klaar'', zei Truijens na weer een teleurstellende zwemdag in Rio de Janeiro.

In het Estádio Aquático Olimpico sneuvelden al tal van (wereld-)records, maar voor Nederland sneuvelden in de prachtige zwemarena vooral verwachtingen.

Het begon al op de eerste dag met de estafettezwemsters, die op de 4x100 vrij voor het eerst sinds 1996 naast een medaille grepen (vierde). Oranje miste daardoor de bijna 'gebruikelijke' vliegende start op de Spelen.

''We wisten van tevoren dat we niet met een vracht van vijftien medailles naar huis zouden gaan'', zegt Truijens. ''Je krijgt maar een paar kansen en die moet je benutten. Dit was er één van. Wij horen op die estafette gewoon thuis op het podium.''

Meer teleurstellingen volgden. Alleen Sebastiaan Verschuren en Femke Heemskerk kwamen vooralsnog de series door. Beiden strandden in de halve finales van hun favoriete onderdeel, de 200 vrij.

Zorgwekkend is bovendien dat alle zwemmers in meer of mindere mate boven hun persoonlijke toptijden blijven. ''Geen nieuw fenomeen'', aldus Truijens.

Zure smaak

''Vier jaar geleden hadden we ook debutanten die door het ijs zakten. Als je dan op de eerste dag een medaille pakt, geeft dat een heel ander beeld. Maar die medaille hebben we nu niet. We gingen na dag één met een zure smaak naar bed, net als de rest van Nederland.''

Die zure smaak is nog steeds niet weggespoeld. Sterker, de zorgen worden almaar groter.

Truijens sprak zijn zorgen over de toekomst van het Nederlandse zwemmen eerder al openlijk uit. Hij botste met Joop Alberda, de technisch directeur die vlak voor de Spelen opstapte na een conflict binnen de ploeg. ''Het is volstrekt helder dat voor een mooiere toekomst iets moet gebeuren. Maar we gaan nu niet bij de pakken neerzitten.''

Kansen ziet Truijens nog genoeg. Op de 50 vrij met Ranomi Kromowidjojo bijvoorbeeld en ook op de dubbele afstand, met zijn eigen vertrouweling Verschuren.