Wielrenster Anna van der Breggen heeft Nederland de eerste gouden medaille bezorgd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ontknoping van de wegwedstrijd was zinderend en dramatisch.

De 26-jarige Van der Breggen zegevierde in de eindsprint van een kopgroep, die pas in de laatste paar honderd meter voor de finish de ontsnapte Mara Abbott achterhaald had.

Verdriet was er ook voor Nederland, want Annemiek van Vleuten ging in de laatste afdaling van de 137 kilometer lange rit keihard onderuit terwijl ze solo aan kop ging. 

Van Vleuten was in de afdaling net weggereden bij Abbott toen ze hard tegen het asfalt sloeg. Ze bleef enige tijd roerloos liggen, maar werd even later bij bewustzijn naar het ziekenhuis vervoerd.

Na de val van Van Vleuten ging Abbott solo de slotkilometers in. De Amerikaanse hield echter net geen stand ten opzichte van het jagende groepje achter haar.

Marianne Vos

Van der Breggen koos vervolgens goed positie in de sprint en was daarin duidelijk de sterkste. Achter haar legde de Zweedse Emma Johansson beslag op het zilver. Elisa Longo Borghini uit Italië pakte brons. Abbott moest genoegen nemen met plek vier.

De Nederlandse ploeg controleerde de wedstrijd vrijwel volledig. Ellen van Dijk voerde lang het tempo aan in het peloton. 'Waterdraagster' en titelverdedigster Marianne Vos maakte deel uit van een eerdere kopgroep en Van Vleuten en Van der Breggen voerden de strijd op in de finale. 

Van der Breggen won vorig jaar zilver in de wegwedstrijd en op de tijdrit van het WK. Daarnaast won ze in 2015 de Ronde van Italië. Maar haar olympische zege is vanzelfsprekend de meest bijzondere prestatie uit haar loopbaan.

Video: Holland Heineken House juicht na goud Van der Breggen

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.