​De Nederlandse estafettezwemsters zijn er zaterdagavond (lokale tijd) verrassend niet in geslaagd een olympische medaille te veroveren op de 4x100 meter vrije slag in Rio de Janeiro.

De formatie bestaande uit Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen en Inge Dekker werd vierde met een tijd van 3.33,81.

Het goud ging zoals verwacht naar Australië in een wereldrecord van 3.30,65. De Verenigde Staten werd tweede (3.31,89) en het brons was voor Canada (3.32,89).

Vier jaar geleden in Londen pakte Nederland nog olympisch zilver achter Australië en in 2008 in Peking was er zelfs goud. Destijds maakten Kromowidjojo, Dekker en Heemskerk ook deel uit van het team. Het is voor het eerst sinds 1996 dat Nederland geen medaille heeft veroverd op de 4x100 meter vrije slag.

Achterstand

De Nederlandse vrouwen keken zaterdagavond vanaf het begin al tegen een behoorlijke achterstand aan. Kromowidjojo ging als laatste het water in, nadat ze gespaard was in de series.

De drievoudig olympisch kampioene kwam nog wel dichter bij de concurrentie, maar wist Nederland geen medaille te bezorgen.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.