Jeroen Dubbeldam is vrijdag de drager van de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 43-jarige Dubbeldam nam in 2000 al eens deel aan de Olympische Spelen. In Sydney won hij destijds een gouden medaille. Twee jaar geleden pakte de Zwollenaar bij de Wereldruiterspelen zowel bij de landenwedstrijd als individueel het goud. Zijn individuele gouden medaille was de eerste ooit voor Nederland.

"Ik was op zoek naar een sporter met een geweldig prestatieprofiel, niet alleen in Nederland maar ook internationaal", vertelde chef de mission Maurits Hendriks donderdag na de bekendmaking van het nieuws voor de camera van NU.nl.

"Jeroen is wereldkampioen, Europees kampioen en olympisch kampioen geweest. Daarnaast is hij een echte teamspeler. Als ik zie hoe hij bezig is om jonge ruiters beter te maken dan is hij een voorbeeldsporter.”

Video: Springruiter Dubbeldam was eerste keus voor NOC*NSF

Springruiter Dubbeldam was eerste keus voor NOC*NSF
Springruiter Dubbeldam was eerste keus voor NOC*NSF

Lange lijst

Tijdens de vorige Zomerspelen in Londen, in 2012, droeg windsurfer Dorian van Rijsselberghe de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie. In 2014 ging de eer bij de Winterspelen in Sochi naar schaatsster Jorien ter Mors.

Volgens Hendriks was de keuze voor deze editie moeilijk, al was Dubbeldam wel eerste keus. "Het is een lange lijst Nederlandse sporters die in aanmerking komt om de vlag te dragen. Maar Jeroen stond wel bovenaan mijn lijst. Ik heb ook alleen hem gebeld en hij vindt het een grote eer."

Dubbeldam is op dit moment nog niet in Rio. Hij landt donderdagavond om 22.30 uur (Nederlandse tijd). "Dat wilde hij zo", vertelde Hendriks. "Hij vroeg of hij op het laatste moment mocht afreizen, zodat hij tot op het laatste moment kon trainen op zijn paard Zenith. Dat heeft hij vanmorgen nog gedaan en nu zit hij in het vliegtuig."