De Belgische hockeyers hebben donderdag naast de olympische titel gegrepen. Argentinië was in de finale in Rio de Janeiro met 4-2 te sterk.

Beide landen stonden voor het eerst in de finale op de Spelen. De Belgen waren in de halve finale nog te sterk voor de Nederlandse hockeyers, die eerder op donderdag de strijd om het brons verloren van Duitsland.

België, gecoacht door de Nieuw-Zeelander Shane McLeod, begon uitstekend aan de finale. Tanguy Cosyns legde de bal er na 2,5 minuut in en bezorgde de Belgen daarmee een droomstart.

Mede dankzij strafcornerspecialist Gonzalo Peillat kwam Argentinië in de twaalfde minuut terug in de wedstrijd. In plaats van zelf te schieten, legde hij een strafcorner keurig af op Pedro Ibarra, die de Belgische defensie passeerde.

Peillat

Ignacio Ortiz zorgde er vlak voor het eind van het eerste kwart zelfs voor dat Argentinië op 2-1 kwam. Peillat zelf maakte de opdracht er voor de Belgen met zijn elfde treffer van het toernooi halverwege het tweede kwart weer wat zwaarder op.

Gauthier Boccard bracht de spanning vlak voor het eind van het derde kwart terug door de 3-2 binnen te werken, waarna de Belgen alles op alles zetten in het laatste kwart.

Daarin kreeg de ploeg onder meer twee strafcorners, maar die leverden geen gevaar op. Wel waren er nog enkele hachelijke momenten voor het Argentijnse doel, maar een echt grote kans op de gelijkmaker zat er voor de Belgen niet in. Sterker nog, vlak voor tijd legde Agustin Mazzilli de 4-2 erin.