Twee Amerikaanse zwemmers zijn woensdag van het vliegtuig naar de VS gehaald toen ze vanuit Rio de Janeiro huiswaarts wilden keren. Ze zouden tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd over een beroving in Brazilië.
 

Zwemmers Jack Conger en Gunnar Bentz zijn volgens het Amerikaanse Olympische Comité inmiddels vrijgelaten met de afspraak dat ze meewerken met het politie-onderzoek.

Een derde Amerikaanse zwemmer, James Feigen, zou ook hebben toegezegd donderdag met een verklaring te komen. Er is onduidelijkheid over zijn verblijfplaats.

In totaal vier Amerikaanse zwemmers zouden in de nacht van zaterdag op zondag onder bedreiging van een vuurwapen zijn beroofd in een taxi. De overvallers deden zich voor als politiemensen en de sporters moesten hun bezittingen afgeven.

Video: Amerikaanse zwemmers vast in Rio

Brazilië houdt drie Amerikaanse zwemmers vast
Brazilië houdt drie Amerikaanse zwemmers vast

Bewijs

Er is nog weinig bewijs dat hun verhaal onderbouwt. De zwemmers hebben ook wisselend verklaard over het aantal verdachten. De politie is ook op zoek naar de taxi-chauffeur.

De vierde betrokken zwemmer Ryan Lochte slaagde er volgens Amerikaanse media wel in om naar de Verenigde Staten te reizen.

Brit

Een lid van de Britse ploeg is dinsdagnacht aangevallen in Rio de Janeiro, bevestigt het Brits Olympisch Comité. Er zou daarbij een pistool op hem of haar gericht zijn.

"Er is een incident geweest met een Britse atleet die op weg terug naar de accommodatie was", zei een woordvoerder van Team GB. "Alle leden van onze delegatie, onder wie de atleet in kwestie, zijn inmiddels veilig." Meer details zoals de identiteit van de sporter werden niet prijsgegeven.

De leiding van de Britse ploeg heeft alle atleten geadviseerd in het olympisch dorp te blijven. Het gebruik van taxi's in de stad wordt afgeraden. 

"Rio is geen veilige stad", schrijft het Britse Olympisch Comité in een e-mail aan zijn sporters. "Ga niet de straat op in kleding van het Britse team of met waardevolle spullen op zak, tenzij het absoluut niet anders kan."