De internationale boksfederatie (AIBA) heeft een aantal scheidsrechters en juryleden weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Dat meldt de New York Times. De federatie maakte niet bekend om hoeveel officials het gaat, omdat dat "families zou kunnen schaden".

Aanleiding voor het wegsturen zou een aantal dubieuze beslissingen zijn. De AIBA laat weten dat bij "een handvol wedstrijden" in Rio niet correct is gejureerd.

De actie kwam een dag nadat de Ierse bokser Michael Conlan fel protest aantekende en de AIBA "een stel klootzakken" noemde.

Gejoel

Conlan was woedend nadat hij zijn partij op punten verloor van de Rus Vladimir Nikitin. Veel experts waren van mening dat hij ruim had moeten winnen.

Maandag was er vanuit het publiek al gejoel te horen nadat een andere Rus, Evgeny Tischchenko, onverwachts won van de Kazach Vassily Levit.

De beslissing in die wedstrijd werd gemaakt door scheidsrechters uit Algerije, Colombia en Ierland. Bij de wedstrijd van Conlan waren scheidsrechters uit Brazilië, Polen en Sri Lanka betrokken.