Enige Russische atlete alsnog uitgesloten in Rio

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Russische verspringster Darya Klishina alsnog verboden om deel te nemen aan de Olympische Spelen.

De 25-jarige Klishina was de enige Russische atlete die toestemming had gekregen om onder neutrale vlag deel te nemen aan het atletiektoernooi in Rio de Janeiro nadat de hele Russische atletiekploeg wegens een dopingschandaal was verbannen.

Volgens een anonieme bron van persbureau Reuters is nieuw bewijs in het onderzoek naar het Russische dopingprogramma aanleiding voor de schorsing van Klishina.

Het internationale sporttribunaal CAS maakte vrijwel tegelijk bekend dat er beroep is ontvangen van de verspringster tegen de beslissing.

Het CAS doet vermoedelijk zondag of maandag uitspraak over haar zaak. Het olympisch verspringtoernooi begint woensdag met de kwalificaties en de finale staat op donderdag gepland.

Schoon

Klishna laat zaterdag in een bericht op Facebook weten dat ze schoon is. "Ik heb dat al heel vaak bewezen. Ik ben vrijwel uitsluitend gecontroleerd buiten het Russische systeem om."

De atlete woont al drie jaar in de Verenigde Staten. "Ik word het slachtoffer van een systeem dat is opgezet om onze mooie sport te manipuleren en te gebruiken voor politieke doeleinden. Ik zal alles doen om mijn schone imago beschermen. Ik voel me verraden door een systeem dat buiten de arena op zoek is naar overwinningen."

Lees meer over:
Tip de redactie