De optie om elke game los te kopen, wordt de laatste jaren aangevuld met de mogelijkheid om ook een abonnement af te sluiten. Traditionele game-uitgevers en nieuwe bedrijven bevinden zich op de markt om een 'Netflix voor games' aan te bieden: voor een vast bedrag per maand toegang tot allerlei games.

In deze vergelijking zetten we acht diensten naast elkaar: PlayStation Now (Sony), Xbox Gamepass (Microsoft), GeForce NOW (Nvidia), Utomik, EA Access (Electronic Arts), Uplay Plus (Ubisoft), xCloud (Microsoft) en Stadia (Google).

PlayStation Now

 • Type: Abonnement voor streaming
 • Voor: PlayStation 4, Windows
 • Aanbod: 600 games, 250 daarvan PS4-games
 • Kosten: 14,99 euro per maand

PlayStation Now is de gamestreamingdienst van Sony. Met een abonnement worden games niet op de hardware van de gebruiker gedraaid, maar op een datacenter. De gebruiker heeft daarom geen krachtige spelcomputers, maar enkel een stabiele internetverbinding van minimaal 5 Mbps nodig.

Hoewel het aanbod op PlayStation Now met zeshonderd games relatief groot is, gaat het hierbij ook vaak om kleinere of oudere titels. PlayStation Now maakt het daardoor wel mogelijk om PlayStation 3-games op de PS4 te spelen.

Je vindt op PlayStation Now spellen die vermoedelijk niet zo vaak meer los worden verkocht. Ook is de nieuwste titel van een gamereeks, zoals Uncharted 4 of Red Dead Redemption 2, niet te vinden, terwijl oudere spellen dat wel zijn.

Xbox Game Pass

 • Type: Abonnement voor downloads
 • Voor: Xbox One en Windows
 • Aanbod: 360 games, waarvan 250 voor Xbox One
 • Kosten: 9,99 euro (console of pc) of 12,99 euro (console en pc) per maand

Met de Game Pass voor de Xbox One maakt Microsoft games voor de spelcomputer beschikbaar als download, waardoor de spelervaring in tegenstelling tot streaming verder niet afwijkt van een game die is gekocht in de fysieke of digitale winkel.

Veel van de games op Xbox Game Pass zijn oorspronkelijk uitgebracht op de Xbox 360, maar in het aanbod zijn ook de nodige Xbox One-titels en ongeveer honderd pc-games te vinden. Het gaat daarbij, net als bij concurrerende diensten, voornamelijk om wat oudere spellen, hoewel recente populaire titels zoals Sea of Thieves, Forza Horizon 4 en Metro Exodus ook in het aanbod van Game Pass te vinden zijn.

GeForce NOW

 • Type: Abonnement voor streaming
 • Voor: Windows, Mac en Shield
 • Aanbod: 400 games
 • Kosten: gratis (bètaversie)

Met GeForce NOW maakt chipmaker Nvidia games die een speler al in zijn bezit heeft beschikbaar om ze te streamen. De dienst bevindt zich momenteel in een testversie, waar spelers na het aanmelden gratis gebruik van kunnen maken.

De dienst is beschikbaar voor Windows, Mac en de settopbox Shield, die met een prijs vanaf 230 euro iets goedkoper is dan moderne spelcomputers. Met de dienst kunnen gebruikers meer dan honderd games naar een televisie streamen.

Het abonnementsmodel is ook wat vreemd. Voor 8 euro per maand krijg je toegang tot ongeveer zestig van de honderd games. De overige veertig moeten los worden aangeschaft. De los verkrijgbare games zijn de nieuwste titels, terwijl het gratis aanbod alweer wat ouder is.

GeForce NOW is net als PlayStation Now een clouddienst, waarbij games op een externe pc in een datacenter worden afgespeeld. Titels op Nvidia Games kunnen daarom op moderne gamecomputers worden gespeeld, zonder dat de gebruiker zo’n machine in huis hoeft te halen.

Het is bijzonder hoe goed de streamingtechnologie van Nvidia werkt. Bij gebruik met een redelijke internetverbinding en een ethernetkabel is de voelbare vertraging bij een game vrij klein. Hierbij geldt hetzelfde als bij PlayStation Now: alleen bij games die een echt hoog tempo vereisen is een vertraging merkbaar.

Utomik

 • Type: Abonnement voor streaming
 • Voor: Windows
 • Aanbod: 900 games
 • Kosten: 6,99 euro per maand

Het Nederlandse Utomik is op papier misschien wel de meest uitgebreide optie. De dienst biedt gebruikers toegang tot negenhonderd games, voor een bedrag van 7 euro per maand. Een familie-abonnement voor maximaal vier gebruikers kost 10 euro per maand.

De technologie achter Utomik combineert de ideeën achter Game Pass, GeForce NOW en PlayStation Now. De bestanden van de game zelf worden naar een computer 'gestreamd'. In feite wordt een klein segment van de game op een machine geïnstalleerd. Een spel neemt op deze manier relatief weinig ruimte in beslag, maar vertragingsproblemen zoals bij videostreams zijn er ook niet.

Het is een bekend probleem bij de besproken streamingdiensten in deze vergelijking, maar we benoemen het bij Utomik toch weer: de aangeboden games zijn bijna allemaal al wat ouder. Dit zijn doorgaans niet de grootste klappers van het jaar, maar titels die inmiddels in de budgetbak terecht zijn gekomen. Het bedrijf probeert sinds 2019 wel om vaker nieuwe games toe te voegen, maar op het moment van schrijven zijn dat er slechts een paar.

Daarnaast kampt Utomik met één probleem: de dienst is alleen beschikbaar voor Windows-computers. Het is bij Game Pass al nadelig dat een Xbox One vereist is voor een abonnement, maar de benodigde pc voor Utomik is nog eens een extra bezwaar. Pc-games hebben vaak andere systeemvereisten, waardoor een computer van tijd tot tijd van een upgrade voorzien moet worden.

EA Access

 • Type: Abonnement voor downloads
 • Voor: Xbox One en (vanaf juli 2019) PlayStation 4
 • Aanbod: 50 games
 • Kosten: 3,99 euro per maand

Electronic Arts biedt met EA Access een abonnement waarmee spelers games van de uitgever kunnen downloaden, waaronder recente uitgaven. Het gaat onder meer om de games van EA Sports, zoals Madden, NHL en NBA Live 19 (FIFA 19 ontbreekt, hoewel FIFA 18 wel te spelen is). Verder is alleen Battlefield V een grote titel, waarna het aanbod al snel overgaat in oude games.

Met EA Acces biedt het bedrijf verder de mogelijkheid om korte demo's te spelen van games die in de toekomst uitkomen, en krijgen spelers korting als zij nieuwe games via de dienst aanschaffen. EA Access is daarmee de goedkoopste, maar ook meest beperkte abonnementsdienst.

Microsoft xCloud

 • Type: Abonnement voor streaming
 • Voor: smartphones en tablets
 • Aanbod: Onbekend
 • Kosten: Onbekend

Met xCloud zet Microsoft, naast een abonnement voor downloads, ook in op een abonnement voor het streamen van games. Een eerste versie van de dienst wordt in oktober uitgebracht.

Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onbekend. In eerste instantie beloofde Microsoft dat het met xCloud mogelijk gaat worden om games op pc's en consoles te spelen. Tijdens gamebeurs E3 in juni 2019 maakte Microsoft bekend dat de versie die in het najaar uitkomt zich op smartphones en tablets richt.

Verder is ook nog niet bekend welke games via xCloud te spelen zullen zijn en hoe duur een abonnement op de streamingdienst precies gaat worden.

Google Stadia

 • Type: Abonnement voor streaming
 • Voor: Chromecast, Pixel-smartphone
 • Aanbod: Onbekend
 • Kosten: 9,99 euro per maand

Met Stadia zet ook Google zijn stappen in de gamewereld. Het abonnement werkt samen met de Chromecast, Chrome-browser of Google Pixel-telefoon, en een door Google ontwikkelde controller. Daarmee wordt de belofte dat je geen specifieke hardware nodig hebt om de games te spelen deels ingetrokken: de gebruiker heeft vooralsnog immers Google-producten nodig om de spellen te spelen.

Google Stadia komt in november 2019 beschikbaar. Op de dienst zullen onder meer Assassin's Creed, The Division 2 en Borderlands 3 te spelen zijn, maar hoe groot het aanbod precies is, is nog onduidelijk.

Uplay+

 • Type: Abonnement voor downloads
 • Voor: Windows
 • Aanbod: 100 games
 • Kosten: 14,99 euro per maand

Uitgever Ubisoft kondigde in juni op gamebeurs E3 zijn eigen abonnementsdienst aan: Uplay+. De dienst wordt in september 2019 beschikbaar en belooft toegang tot honderd spellen.

Met Uplay+ krijgen gebruikers toegang tot Ubisoft-games, waaronder titels die op dit moment nog niet uitgebracht zijn, zoals Watch Dogs: Legion.

Met een prijs van 14,99 euro per maand zit Uplay+ in het duurdere segment van de markt. Daarmee geeft Ubisoft gebruikers ook toegang tot vroege demo's en de mogelijkheid om games inclusief uitbreidingen voor de specifieke game beschikbaar te downloaden.