HTC lijkt een wonder nodig te hebben om zijn smartphonetak weer op de rails te krijgen. De afgelopen jaren is het Taiwanese bedrijf aan alle kanten ingehaald en worden er forse verliezen gedraaid. De nieuwe U Ultra moet redding brengen, maar lijkt daar niet toe in staat.

In 2013 bracht HTC de One uit, de eerste smartphone met een behuizing uit één stuk aluminium. Hoewel HTC vaak niet wordt genoemd als groot innovator op het gebied van smartphonedesign, was de One de inspiratie voor talloze concurrenten. Onder meer in de nieuwste iPhones is nog duidelijk het ontwerp van de HTC One te herkennen.

Na de HTC One lijken de ontwerpers van HTC hun inspiratie kwijt te zijn geraakt. Vervolgtoestellen waren allemaal variaties op hetzelfde thema, met die aluminium achterkant als vaste waarde.

Met de U Ultra gooit HTC het over een andere boeg, door te kiezen voor een achterkant van glas. De grote telefoon (met een scherm van maar liefst 5,7 inch) voelt goed in de hand, maar het spiegelige glas is een magneet voor vingerafdrukken. Daardoor ziet hij er in de praktijk altijd behoorlijk vies uit.

De U Ultra lijkt behoorlijk op de 'gitzwarte' editie van de iPhone 7, al gebruikt dat toestel aan de achterkant wel een ander materiaal, dat veel sneller krast. Daar heeft de U Ultra geen last van, maar het glas kan natuurlijk wel breken (zoals bleek toen ik hem na een paar dagen liet vallen).

Review: HTC U Ultra heeft twee schermen
Review: HTC U Ultra heeft twee schermen

Tweede scherm

Boven het scherm van 5,7 inch heeft de U Ultra nog een opvallende functie: een klein tweede schermpje, dat net niet over de hele breedte van de smartphone loopt. Zoiets zagen we eerder in de LG V10 en V20.

Op het tweede schermpje kunnen notificaties verschijnen, maar ook snelkoppelingen naar favoriete apps, een muziekspeler, het weer of snelle instellingen. Net als bij de LG-telefoons is het aardig bedacht, maar niet enorm nuttig. In de praktijk zijn de meeste functies net zo snel bereikbaar door even 'ouderwets' door de telefoon te navigeren.

Software

De software van HTC is verder wel prima. Sinds de HTC 10, van vorig jaar, zijn er weinig veranderingen doorgevoerd. Dat betekent een redelijk 'schone' versie van Android, met veel standaard-apps van Google en weinig toegevoegde diensten van HTC zelf.

Bij de aankondiging van de U Ultra beloofde HTC nog een opvallende functie, de 'Sense Companion'. Tijdens de presentatie stelde HTC die kompaan voor als "persoonlijke vriend die constant van je leert". Het idee zou zijn dat gebruikers gepersonaliseerde notificaties zouden krijgen op basis van actuele weer-, verkeer- en locatiegegevens.

Door middel van kunstmatige intelligentie zou de Sense Companion bovendien kunnen voorspellen welke notificaties het belangrijkst zijn, en zo een overvloed van onnodige pushberichten kunnen tegenhouden. Ook met het scherm uit zou de telefoon altijd de stem van de gebruiker kunnen herkennen, zodat een stemopdracht kan worden doorgegeven.

Eén probleem: de Sense Companion is nog niet beschikbaar voor de U Ultra. HTC reageerde niet op herhaaldelijke vragen over de lanceerdatum hiervan. De functie die de U Ultra potentieel écht kan onderscheiden van de concurrentie, blijft dus in nevelen gehuld. Dat is zonde, en maakt de U Ultra (voorlopig) een stuk minder aantrekkelijk.

Specificaties

Qua hardware is de U Ultra namelijk niet spectaculair. Hij heeft de specificaties die veel telefoons vorig jaar al meekregen: een Snapdragon 821-chip met 4 GB werkgeheugen en een qhd-resolutie voor het scherm. Er is standaard een vrij riante 64 GB aan opslagruimte, uitbreidbaar met MicroSD.

Daar is niks mis mee, maar de U Ultra verschijnt vlak voor een nieuwe lading smartphonevlaggenschepen, waaronder de aanstaande Galaxy S8 van Samsung, die hier vermoedelijk een schepje bovenop zullen doen. Bovendien krijgen andere toestellen dit jaar een nagenoeg randloos scherm (zoals de LG G6). Dat heeft de U Ultra niet, maar toch is de prijs met 799 euro hoog.

Eén positief punt is de camera. Bij goed licht zijn de foto's van de 12 megapixel-camera niet direct te onderscheiden van foto's die andere high-end-smartphones maken, maar bij weinig licht presteert de U Ultra beter dan alle toestellen die we tot nu toe testten. In een donkere ruimte lijkt op de foto's soms zelfs beter te zien zijn wat er om je heen gebeurt dan je met je eigen ogen kunt zien.

Een nadeel is de accuduur. De U Ultra heeft een relatief kleine batterij van 3.000 mAh. Dat blijkt meestal genoeg te zijn om de dag mee door te komen, maar andere smartphones - zeker van dit enorme formaat - doen het de afgelopen tijd een stuk beter.

Een ander probleem is het gebrek aan koptelefoonpoort, dat HTC ogenschijnlijk ook van Apple heeft afgekeken. Koptelefoons moeten worden aangesloten via de USB C-poort, die ook wordt gebruikt om het toestel op te laden. Tegelijk opladen en (bedraad) muziek luisteren kan dus niet. Ook levert HTC geen omzetstukje mee voor traditionele koptelefoons.

Specificaties

Schermgrootte 5,7 inch
Tweede scherm 2,05 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Tweede scherm 1040 x 160 pixels
Chip Snapdragon 821 (quadcore, 2,2 GHz)
Werkgeheugen 4 GB
Opslagruimte 64 GB
Accu 3.000 mAh
Software Android 7.0 met HTC Sense
Afmetingen 162,4 x 79,8 x 8 mm
Gewicht 170 gram
Prijs 799 euro

Conclusie

De U Ultra is geen slechte telefoon, maar HTC brengt in maart 2017 wel een vlaggenschip uit die alle kenmerken heeft van een variant uit 2016. Zo maakt het bedrijf het zichzelf erg moeilijk. Mogelijk had HTC zich nog kunnen onderscheiden met de slimme Sense Companion, maar deze functie is voorlopig spoorloos. De prijs van 799 euro lijkt daarom moeilijk te rechtvaardigen.

Als de LG G6, Samsung Galaxy S8 en Huawei P10 binnenkort allemaal op de markt zijn, zal de U Ultra vermoedelijk snel vergeten zijn. Dat is jammer voor het spartelende HTC, maar niet geheel onterecht.

BEOORDELING