Review: Zenfone 3 voelt fijner dan een middenklasser

Bijna een jaar geleden kondigde Asus de Zenfone 3 aan, maar de smartphone is pas sinds kort in Nederland verkrijgbaar.

Met een prijskaartje van 350 euro is de Zenfone 3 een middenklasser. Toch voelt het toestel niet heel goedkoop aan. Asus heeft gekozen voor een glazen achterkant en aluminium frame, waardoor het ontwerp zich aardig kan meten met duurdere alternatieven.

Het verschil met premiumtelefoons wordt pas duidelijk als je de Zenfone 3 vasthoudt. Omdat de schermranden niet gebogen zijn, voelen de zijkanten van het toestel wat hoekig aan. Een klein detail, wat niet wegneemt dat het ontwerp een stuk fijner is dan bij veel toestellen van kunststof.

Specificaties

De Zenfone 3 heeft een schermresolutie van 1.920 bij 1.080 pixels in een 5,5 inch-display. Dat is scherp genoeg om naar het toestel te kijken zonder constant pixels te onderscheiden. Het schermcontrast was bij onze tests prima en op de helderheid kan ook weinig worden aangemerkt.

De ingebouwde Snapdragon 625-processor is krachtig genoeg voor gewoon gebruik. Apps zoals Twitter, Slack en de ingebouwde webbrowser werken zonder merkbare vertraging.

Bij het starten van 3D-games zoals Mortal Kombat X, moesten we lange tijd naar laadschermen kijken, maar simpele 2D-spellen draaien prima op het toestel. De Snapdragon 625 lijkt voldoende voor de gemiddelde smartphonegame.

Onhandige schermvegen

De skin die Asus over Android heeft gegooid bevat niet al te veel grote afwijkingen. Er zijn wel wat gekkigheden, zoals de ruimte tussen apps in het overzicht die met twee vingers vergroot kan worden. Ons toestel stond standaard op de grootste optie, waardoor er weinig apps per pagina te zien waren.

Asus heeft op het ontgrendelscherm van de telefoon iconen van apps gezet. Door over één van deze iconen te vegen, kan de app snel worden gestart. Dat is een handig hulpmiddeltje om bijvoorbeeld meteen de webbrowser te openen. Het scherm heeft slechts plek voor drie iconen, maar deze apps kunnen wel door de gebruiker worden ingesteld.

Op de Zenfone 3 staat de zoegenoemde ZenMotion-functie standaard geactiveerd. Het toestel registreert hierdoor schermaanrakingen zelfs als het toestel in slaapstand staat, waardoor ook snel apps gestart kunnen worden. Teken bijvoorbeeld een S op het scherm en de camera wordt meteen gestart.

ZenMotion activeerde bij tests vaak per ongeluk apps. Hierdoor werd bijvoorbeeld de camera gestart als de telefoon in een jaszak zat, waardoor de batterij werd leeggezogen. Omdat de meestgebruikte apps ook al op het ontgrendelscherm gezet kunnen worden, voelt dit als een wat onnodige functie.

Camera

Met 16 megapixels is de camera op papier indrukwekkend, maar in de praktijk maakt de Zenfone 3 geen bijzonder mooie foto’s. Hoewel het gros van de foto’s er wel aardig uitziet, zijn er zelden uitschieters wat betreft beeldkwaliteit.

Sterker nog: af en toe bevatten foto’s vrij veel ruis. Dat gebeurt bij omstandigheden met weinig licht, maar ook op momenten dat er veel licht aanwezig is.

Bij een middenklasser als de Zenfone 3 is dat wellicht geen grote ramp, maar het voelt wat jammer naast de verdere prestaties van de telefoon, die voor een toestel in deze categorie juist opvallen.

Conclusie

De Zenfone 3 is in gebruik een prima toestel voor zijn prijs. Het design is strakker dan normaal in deze prijscategorie het geval is en voor dagelijks gebruik is hij snel genoeg. Toch is het lastig om hem aan te raden. De telefoon is namelijk namelijk bijna een jaar oud.

Asus is pas onlangs begonnen met de verkoop van smartphones in Nederland, waardoor de Zenfone 3 hier laat op de markt komt. Dat maakt het niet ineens een slecht toestel, maar de kans lijkt groot dat een opvolger binnen een paar maanden op de markt komt. Een opvolger die misschien wel betere specificaties biedt, voor ongeveer dezelfde prijs.

Ondanks dat kan wel Android 7 op de telefoon worden geïnstalleerd. Het huidige model bevat dus de meest actuele versie van het besturingssysteem.

BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie