Om maar met de deur in huis te vallen: de nieuwe Porsche Design-editie van de Huawei Mate 9 kost 1.400 euro. Om die prijs waard te zijn moet hij wel héél goed zijn.

De Huawei Mate 9, het nieuwste deel uit de phabletreeks van de Chinese smartphonemaker, verscheen vorig jaar zonder al te veel bombarie. Recensenten waren voorzichtig lovend, maar zoals in eerdere jaren ook het geval was, werd de Mate overschaduwd door een eerder toestel uit de populairdere P-reeks van Huawei.

Over de Porsche-versie van de Mate 9 is één ding zeker: hij valt op. Door zijn strakke design - met een gebogen scherm, donkergrijs aluminium en het Porsche Design-logo in koeienletters boven het scherm - maar vooral toch ook door die enorm hoge prijs.

Uiterlijk

De voorkant van de Porsche-telefoon lijkt vooral op de Samsung Galaxy S7 Edge. Net als die telefoon heeft het scherm gebogen randen, al is de buiging van het Huawei-toestel subtieler. Onder het scherm zit een vingerafdrukscanner die ook als thuisknop functioneert. Het gaat om een sensor die niet fysiek kan worden ingedrukt, maar vingers wel zeer snel scant.

De achterkant van de Mate 9 lijkt exact op de aluminium behuizing van de OnePlus 3T, maar met een donkerdere kleur, ander logo en andere camera. Qua formaat, buiging en antenneranden zijn de twee behuizingen exact gelijk.

Dat mag de pret verder niet drukken: de Mate 9 Porsche Design ligt lekker in de hand, is groot maar niet té groot, en heeft een prima bouwkwaliteit. Maar het is toch een beetje gek dat de telefoon van 1.400 euro min of meer dezelfde achterkant lijkt te hebben als een concurrent die ruim drie keer zo goedkoop is.

Scherm en prestaties

Het scherm van de Porsche-smartphone is met een doorsnee van 5,5 inch iets kleiner dan dat van de normale Mate 9, maar toont wel meer pixels: 2560 bij 1440. Het display is prima van helderheid en kleur. Net als bij de S7 Edge is de buiging in het scherm niet nuttig, maar wel mooi om naar te kijken.

Als je meer dan duizend euro betaalt voor een smartphone mag je natuurlijk indrukwekkende specificaties verwachten, en op dat vlak stelt Huawei niet teleur. Het apparaat heeft 6 GB werkgeheugen, 256 GB opslagruimte en de eigen Kirin 960-chip van het Chinese bedrijf.

Uit benchmarktests blijkt dat de Kirin-chip grafisch minderwaardig is aan de nieuwste chips van Qualcomm, maar in de praktijk is daar weinig van te merken. Tijdens een testweek liep de software van de Mate 9 Porsche Design altijd soepel en waren ook zwaardere apps prima te gebruiken.

Software

De software van Huawei heeft sowieso een sterke verbetering meegemaakt bij de upgrade naar Android 7.0 en de eigen skin EMUI 5.0. Daarin blijft Huawei dichter bij de 'kale' Android-versie van Google zelf en zijn veel overbodige functies verwijderd of verbeterd.

Zo is de notificatielijst overzichtelijker geworden, en zijn daar net als in de meeste andere Android-versies ook snelle instellingen boven te vinden. Ook de mogelijkheid om te multitasken en de informatieknop Now on Tap zijn terug te vinden. De apps van Huawei zelf zien er een stuk strakker uit, met lichte kleuren en subtiele animaties.

Misschien wel het meest belangrijk: waar in eerdere versies van EMUI altijd een app-overzicht ontbrak, zodat elke app een eigen plekje op het thuisscherm moest krijgen, is zo'n overzicht in de nieuwste versie wel beschikbaar. Hij staat weliswaar standaard uit, maar met een knop in de instellingen kan hij makkelijk tevoorschijn worden getoverd. Dat maakt de software veel overzichtelijker en prettiger in het gebruik.

Camera

Aan de achterkant van de Mate 9 Porsche design zit een dubbele camera, die eerder ook in de normale Mate 9 werd verwerkt. Hij bevat een 20 megapixel-sensor die foto's in zwart-wit maakt, naast een kleurensensor van 12 megapixel.

Het klinkt misschien raar dat er een zwart-wit-camera op de Mate 9 zit, maar die kan worden gebruikt om diepte-informatie te verzamelen. In samenwerking met de kleurencamera wordt het vervolgens mogelijk om scherptediepte-effecten te creëren, die er over het algemeen goed uitzien. Het is ook mogelijk om die effecten achteraf nog toe te passen op foto's.

De foto's die de camera maakt zijn uitstekend. De camera van de Mate 9 kan mee met de allerbeste op de markt, zoals die van de iPhone 7 Plus en de Galaxy S7. Leuke bijkomstigheid voor Instagram-liefhebbers is dat je ook prachtige zwart-wit-foto's kan maken door alleen de monochrome camera te gebruiken.

Specificaties

Schermgrootte 5,5 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Chip Kirin 960 (octa-core, 2,4 GHz)
Werkgeheugen 6 GB
Opslagruimte 256 GB
Camera's voor 20 MP zwart-wit + 12 MP kleur
Camera achter 8 MP
Accugrootte 4.000 mAh
Softwareversie Android 7.0, EMUI 5.0
Overig Dual-SIM, NFC
Afmetingen 152 x 75 x 7,5 mm
Gewicht 169 gram
Prijs 1.399 euro

Conclusie

De Mate 9 Porsche Design is dus een prima toestel, maar de prijs blijft een obstakel. De Porsche-telefoon is simpelweg niet twee keer zo goed dan zijn concurrenten van 700 euro.

Wie een auto van Porsche koopt, mag verwachten dat hij een product krijgt dat niet alleen mooier, maar ook een stuk sneller is dan goedkopere auto's. Hoewel de Porsche Design-smartphone mooi is, kan hij goedkopere smartphones in een virtuele dragrace niet verslaan.

De enige reden om 1.400 euro voor deze telefoon neer te leggen zou de merknaam Porsche zijn. Want de Huawei Mate 9 Porsche Design is qua specificaties en hardware zijn prijskaartje absoluut niet waard. 

  • Mooi uiterlijk
  • Goede prestaties, veel opslagruimte
  • Sterk verbeterde software
  • Uitstekende camera
  • Extreem duur
  • Niet de beste grafische prestaties
BEOORDELING

Met de prijs van een 'normaal' vlaggenschip had deze smartphone 4,5 sterren gekregen. Door de hoge prijs hebben we daar één ster van afgetrokken.