De Apple Watch is inmiddels bijna anderhalf jaar verkrijgbaar, maar het horloge is - net als alle andere smartwatches - nog niet echt een succes te noemen. De tweede versie is verbeterd, maar de gadget is nog altijd geen must-have.

Toen de eerste Apple Watch verscheen, had Apple een hele reeks redenen paraat om het bestaan van het horloge te verantwoorden: we zouden er apps op draaien, notificaties op bekijken, en onze bewegingen mee meten.

Bij de aankondiging van de tweede Apple Watch werden die eerste twee punten nauwelijks meer genoemd. De Watch Series 2 is vooral gericht op fitnessfanaten die hun activiteiten willen bijhouden, of dat nou in de sportschool, op de fiets of in het zwembad is.

Om dat allemaal mogelijk te maken heeft de Apple Watch nu een eigen GPS-chip, waarmee activiteiten kunnen worden bijgehouden zonder dat een iPhone hoeft te worden meegenomen. Ook is het horloge nu volledig waterdicht, zodat hij om de pols kan blijven zitten tijdens het zwemmen (of douchen).

Bekijk de videoreview:

Review: Apple Watch Series 2
152
Review: Apple Watch Series 2

Uiterlijk en software

Van buiten is het verschil niet te zien. De tweede Apple Watch is iets dikker dan de eerdere variant, maar dat is in de praktijk niet merkbaar. Verder is de karakteristieke vierkante vorm met bollende zijkanten hetzelfde gebleven. Ook de 'digitale kroon', de draaiknop aan de zijkant, is ongewijzigd.

Dat geldt niet voor de software. Op de Watch Series 2 staat standaard WatchOS 3, het nieuwe smartwatchbesturingssysteem dat ook naar de oudere Apple Watch is gekomen.

De software voert een aantal belangrijke verbeteringen toe, zoals een scherm met recent gebruikte apps. Die functie maakt het een stuk makkelijker om tussen verschillende toepassingen te wisselen.

Ook is het makkelijker om van wijzerplaat te wisselen en is het door een nieuw controlecentrum makkelijker om het horloge bijvoorbeeld op stil of op de vliegtuigmodus te zetten.

Zeker in combinatie met de nieuwe S2-chip, die merkbaar betere prestaties levert, zijn dat fijne verbeteringen. Het laden van apps is nog steeds lang niet zo snel als op een iPhone, maar het ellenlange turen naar een draaiende laadanimatie is grotendeels verholpen.

Apps

Dat is dus allemaal mooi, maar Apple heeft het belangrijkste probleem nog altijd niet opgelost: wat moet je eigenlijk met al die apps? Er zijn best veel iPhone-apps die een Watch-kompaan hebben, maar er is eigenlijk geen enkele Apple Watch-app die essentieel is.

Willen mensen echt hun Twitter-tijdlijn, Instagram-feed of favoriete nieuwswebsite lezen op het piepkleine schermpje van de Apple Watch? Ik betwijfel het.

Het reageren op berichten is ook nog altijd omslachtig vanaf een Apple Watch. Af en toe reageerde ik vanaf mijn pols op sms'jes of WhatsAppjes met een simpel 'ja' of een emoji, maar meer dan dat is niet praktisch. Het is bijna altijd sneller om gewoon even je iPhone uit je zak te halen.

Fitness

Niet voor niets focust Apple in de marketing van de Apple Watch nauwelijks meer op deze functies. In plaats daarvan laten de reclamefilmpjes van het bedrijf vooral sporters zien die met de Apple Watch hun activiteiten meten.

Voor die toepassing is de Apple Watch inderdaad prima. Net als de eerste versie van het horloge is het gemakkelijk om bijvoorbeeld een fietsrondje te meten. Achteraf zie je direct je route, het verloop van je hartslag en kun je je work-out vergelijken met eerdere prestaties in de Activiteiten-app op de iPhone.

Je kunt ook apps van derden koppelen aan de Apple Watch, dus je kunt bijvoorbeeld informatie doorgeven aan Runkeeper of Cyclemeter. Dat je je activiteiten nu kunt meten zonder gekoppelde iPhone is een groot voordeel, met name voor hardlopers.

Zwemmers die met hun Apple Watch het water induiken kunnen een speciale functie activeren die het touchscreen vergrendelt. Door aan het kroontje te draaien kan het horloge vervolgens weer worden ontgrendeld, en wordt water uit de speaker geblazen met een hard gepiep. Ik betwijfel of dit in de praktijk meer doet dan een doekje erover, maar het is leuk bedacht.

(Smartphonegebruikers: klik hierboven voor bewegende versie)

Het scherm van de Apple Watch is helderder geworden, waardoor hij ook buiten makkelijk afleesbaar moet zijn. Ik heb hem helaas niet in tropische strandsituaties kunnen testen, maar in Nederlandse omstandigheden was het scherm inderdaad altijd helder genoeg.

Conclusie

De Apple Watch is echter wel prijzig om alleen als sportgadget te gebruiken. Voor minder dan de helft van de prijs heb je al een prima fitnesstracker of sporthorloge dat puur hiervoor is gemaakt. De Apple Watch is duidelijk ontworpen om de hele dag te dragen en om in allerlei situaties te gebruiken, maar in veel van deze situaties blinkt het apparaat niet uit.

Er is een beperkt aantal toepassingen waar de Apple Watch wel prima voor is: het ontvangen van meldingen, het besturen van muziek die op je iPhone afspeelt, het bijhouden van activiteiten en - niet te vergeten - het aflezen van de tijd.

Heb je daar een apart apparaat van minstens 439 euro voor nodig? Voor de meeste mensen zal het antwoord volmondig 'nee' luiden. De Apple Watch is een aardig luxeproduct, maar is grotendeels wel een overbodige luxe.

  • Verbeterde prestaties
  • Software is overzichtelijker
  • GPS-chip maakt fitnessfuncties nuttiger
  • Apps blijven matig
  • Voelt onnodig aan
  • Erg prijzig
BEOORDELING