De eerste Watch Dogs was een teleurstelling. De graphics waren minder goed dan de eerste trailers beloofden, het hacken was bijzaak en het vechtsysteem was onhandig. Kunnen de eerste uren van het vervolg de nare smaak van het origineel wegspoelen?

Ubisoft heeft alle kritiek op Watch Dogs ter harte genomen en ging aan het werk om van Watch Dogs 2 dan toch de game te maken waar we in eerste instantie al op hoopten. Deze keer is het hacken en het gebruiken van gadgets veel beter uitgewerkt.

De wereld van Watch Dogs 2 is ook best realistisch: big data beheerst alles, het internet verbindt niet alleen mensen maar ook dingen met elkaar en hackers zijn een nieuwe klasse van ‘magiërs’ die al die technologie voor hun eigen doelen inzetten.

Vaardigheden

Tijdens een eerste speelsessie hadden we toegang tot een flinke set vaardigheden, die je normaal gesproken op ongeveer een derde van het spel hebt verzameld. Het is leuk om te zien dat Ubisoft het hacken veel meer heeft verweven in de open wereld.

Zo kun je elk voertuig van een afstand overnemen en besturen. Ook kun je voorbijgangers ‘hacken’ door bijvoorbeeld de politie op hen af te sturen, of je kunt de maffia ervan overtuigen dat een willekeurig persoon een verrader is die onmiddellijk uitgeschakeld moet worden. Het gevolg van een dergelijke hack is dat opeens de politie of de maffia (of beiden) opduiken.

Het is met al die gadgets en hacks erg leuk om gewoon even wat chaos te veroorzaken in San Francisco. Even wat stoplichten omzetten, een paar auto’s overnemen en op elkaar laten knallen, wat voorbijgangers laten arresteren en vervolgens een gasleiding bij de politie opblazen. Het is een prettige manier om wat stoom af te blazen voor je weer de verhaalmissies opzoekt.

Missies

Die missies bieden je de kans om al je vaardigheden in te zetten en de ontwikkelaar belooft dat elke missie te volbrengen is zonder een schot te lossen. Je kunt puur met je hackervaardigheden elke opdracht tot een goed einde brengen.

Een leuk voorbeeld is de missie waarin je een zwaar bewapend landhuis moet binnendringen, om daar informatie van een server te stelen. Het is mogelijk om zelf langs de laserhekken te sluipen, de bewakingsrobots uit te schakelen en de deurcodes te kraken.

Maar het is veel leuker om daar je 'RC Jumper' op af te sturen, een klein op afstand bestuurbaar autootje dat niet alleen kan rijden en springen, maar dat via een uitschuifbare arm ook interacties kan hebben met de omgeving.

Een andere missie die duidelijk maakt hoe je je verschillende vaardigheden kan combineren, is als je een zwaarbewaakt bedrijf moet binnendringen. Hier loopt zo veel bewaking rond, dat het gewoon niet mogelijk is om al sluipend de deur te bereiken.

Maar door een kleine op afstand bestuurbare drone te gebruiken, kun je vanuit de lucht de omgeving verkennen en zelfs de toegangssleutel van een van de bewakers stelen. Door een hoogwerker te hacken kun je het dak van het bedrijf bereiken en zo van bovenaf afdalen tot je je doel hebt bereikt.

Open wereld

Tussen de missies dwaal je door de stad, trap je wat rotzooi en begin je je ook wel snel af te vragen waar je dat allemaal voor doet. Dit is ook een beetje inherent aan open wereld-games, waarin het soms voelt alsof je vooral tijd aan het verspillen bent tussen de missies door.

Het helpt wel dat er nog een reeks bonusmissies te vinden is, zoals droneraces en allerhande verborgen geheimen, maar deze zijn wel vooral bijzaak.

Het is daarom te hopen dat de singleplayermissies dezelfde constante kwaliteit hebben als de handvol die we nu hebben uitgeprobeerd. Want dat is waar het ‘vlees’ van de game zit. Als de singleplayer-modus lang en gevarieerd genoeg is, en als het groeiend arsenaal van gadgets en vaardigheden ook echt betekenisvol blijft, is Watch Dogs 2 de game die we eigenlijk twee jaar geleden al hadden willen zien.

Watch Dogs 2 is vanaf 15 november beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.