Huawei presenteerde op elektronicabeurs IFA in Berlijn een nieuwe tablet en een nieuwe smartphone; de MediaPad 3 en de Nova. NU.nl probeerde ze alvast even uit.

Het eerste dat opvalt aan zowel de Nova als de MediaPad 3 is het strakke design. Het Huawei-DNA is in beide producten duidelijk aanwezig; de witte balk aan de bovenkant, de licht geronde behuizing aan de achterkant en netjes afgewerkte zijkanten.

Beide toestellen zien er weer net iets beter uit dan hun voorgangers, typerend voor de opkomst van de Chinese fabrikant. Beide producten voelen ook stevig aan, waardoor je echt het idee hebt dat je een kwaliteitsproduct in je hand hebt.

Nova

De Nova is een midrangetoestel met een prijskaartje van 399 euro. Die lagere prijs heeft Huawei behaald door te bezuinigen op rekenkracht. De Nova wordt aangestuurd door een Snapdragon 625, niet de krachtigste processor, die onder meer ook wordt gebruikt in andere goedkopere smartphones als de Galaxy C7 van Samsung en de ASUS ZenPhone 3.

We hebben het toestel nog niet uitgebreid kunnen testen om hierover te kunnen oordelen, maar een krachtpatser is dit toestel beslist niet. Zwaardere toepassingen zullen waarschijnlijk met wat moeite draaien.

Scherm

Huawei bezuinigt daarentegen niet op het scherm; de 5 inch-display heeft een full hd-resolutie, waar andere midrange-toestellen nog wel eens over een net iets te lage HD-resolutie beschikken. In combinatie met de 12 megapixelcamera aan de achterkant en de 8 megapixelcamera aan de voorkant is dit waarschijnlijk vooral een telefoon voor mensen die waarde hechten aan een toestel dat er mooi uitziet en goed is in het broodnodige.

Het is inmiddels een bekend verhaal, maar een minpunt is ook Huawei’s versie van Android 6.0. De software is simpelweg niet erg mooi en voelt vaak wat goedkoop. De aankomende versie, die deze herfst wordt verwacht, belooft iets dragelijker te worden.

Mediapad M3

Anders dan de Nova heeft de MediaPad M3 wel degelijk de specificaties van een premiumapparaat. Het apparaat wordt aangedreven door de Kirin 950, een processor van Huawei zelf. De Kirin 950 heeft zichzelf in de Mate 8 al bewezen als snelle processor.

Grafisch komt de chip wel wat te kort, dus de MediaPad M3 zal geen tablet voor mensen die van zware grafische games houden zijn. Daarnaast beschikt deze tablet over een degelijke 4 GB werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen.

Het 8,4 inch-scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, wat resulteert in een relatief hoge pixeldichtheid van 359 pixels per inch. Kleuren werden, althans in de korte periode dat wij dit apparaat in handen hebben gehad, mooi helder weergegeven.

De MediaPad M3 beschikt wederom over stereospeakers, die zijn ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse fabrikant Harman Kardon. Uitgebreidere tests zullen moeten uitwijzen hoe goed die speakers presteren.

Nasmaak

De eerste indruk van deze tablet is goed, in ieder geval op het gebied van prestaties en design. Het voelt als een premiumproduct, en het apparaat heeft in principe ook de hardware in huis om dat waar te maken.

Maar ook hier geldt weer dat de software van Huawei een wat goedkope nasmaak geeft. Wanneer EMUI 5.0 wordt gelanceerd, zal blijken of deze tablet echt zo’n topper is.