In 2014 beloofde Sony minder smartphones uit te brengen, maar deze week onthulde het Japanse bedrijf alweer nummer vier en vijf van dit jaar: de Xperia XZ en de Xperia X Compact. NU.nl probeerde ze al even kort uit.

Zowel de XZ als de X Compact zijn, zoals de namen ook al aangeven, toevoegingen aan de X-lijn van eerder dit jaar. De XZ is een verbeterde versie van de X Performance, die net als dat toestel 699 euro gaat kosten. De X Compact zit wat prijs en specificaties betreft een beetje in tussen midrangetoestel Xperia X, en de goedkopere smartphone XA. 

Bekijk hier onze eerste indruk van de nieuwe toestellen:

Sony heeft het uiterlijk van deze twee nieuwe telefoons een update gegeven. De veranderingen zijn echter, zoals we inmiddels van het bedrijf gewend zijn, minimaal. Beide toestellen hebben het typische Sony-uiterlijk, met de vingerafdrukscanner aan de zijkant en het hoekige design. Wel zijn deze toestellen iets meer afgerond dan voorgaande Sony-toestellen, maar dat is een minimaal verschil.

Compact

De X Compact is zoals gezegd kleiner dan de andere Xperia-toestellen van dit jaar.  Dat kleinere formaat van de X Compact zorgt er voor dat het toestel lekker in de hand ligt. De behuizing voelt een beetje aan alsof het beschikt over een plastic coating, wat even wennen is maar er ook voor zorgt dat het niet gemakkelijk uit de hand valt.

De camera, iets waar Sony zich vaak mee wil (en kan) onderscheiden van andere toestellen, is bij de X Compact verbeterd ten opzichte van de X. De camera schiet nog steeds foto’s met een resolutie van 23 megapixels, maar beschikt nu over iets dat Sony ‘triple image sensing’ noemt, wat er voor zou moeten zorgen dat er beter foto’s bij moeilijke lichtomstandigheden gemaakt kunnen worden.

Uitgebreidere tests moeten aantonen of de camera echt beter is, maar onze eerste indruk is dat de camera vrij snel reageert.

Het enige waar de Compact op inlevert ten opzichte van de X, is de schermresolutie. Het scherm heeft een hd-resolutie in plaats van full hd bij de Xperia X, hoewel dat natuurlijk voor een deel wordt gecompenseerd door de kleinere schermgrootte. Tijdens de korte tijd dat we dit toestel in onze handen hebben gehad was de lagere resolutie echter niet storend.

XZ

Net als de Compact heeft de XZ een iets anders uiterlijk dan de toestellen die eerder dit jaar uitkwamen. De hoeken van het toestel zijn met name wat scherper, maar een groot verschil is het niet.

Opvallend aan de XZ is vooral dat het toestel maar weinig verschilt van de eerder dit jaar uitgebrachte X Performance. Beide toestellen hebben een 23 megapixelcamera en hebben een full hd-scherm, alleen is de schermdiagonaal van de XZ 0,2 inch langer.

Ook de camera van de XZ beschikt over ‘triple image sensing’, en daarnaast belooft Sony een betere beeldstabilisatie. In onze eerdere review van de X Performance waren wij al enthousiast over de camera van dat toestel, en als Sony de belofte weet waar te maken is dat indrukwekkend.

Conclusie​

Het is enigszins opvallend dat Sony wederom twee nieuwe toestellen uitbrengt, die bovendien maar weinig verschillen van de andere toestellen. Eerder concludeerden wij al dat de X Performance een mooi toestel is, maar iets te duur. De Xperia XZ dreigt in diezelfde valkuil te lopen, hoewel het wel een uitblinker belooft te zijn wat cameraprestaties betreft.

Vooral de X Compact is een interessant toestel, omdat dat toestel in het gat springt tussen de Xperia X, die wij iets te duur vonden, en het budgettoestel Xperia XA. Uitgebreidere tests zullen moeten uitwijzen of Sony met de Compact inderdaad de juiste balans heeft gevonden.