De Galaxy Note 7 is iets groter, iets mooier en iets beter dan de Galaxy S7, die aan het begin van het jaar verscheen. Helaas is hij ook een stuk duurder.

UPDATE, 10 oktober 2016: Deze review is geschreven voordat duidelijk werd dat de Note 7 kampt met ernstige veiligheidsproblemen. Het toestel werd teruggeroepen nadat tientallen accu's vlam vatten. In oktober bleken ook verschillende vervangende toestellen met dit probleem te kampen.

Gezien het grote aantal klachten adviseert NU.nl consumenten zorgvuldig te overwegen of zij de Note 7 in huis willen halen. Enkele noemenswaardige alternatieven zijn de Galaxy S7 (Edge) van Samsung zelf, de iPhone 7 Plus van Apple en de OnePlus 3. Hieronder verschijnt de review zoals hij oorspronkelijk is verschenen.

Vorig jaar besloot Samsung zijn Galaxy Note 5 niet in Nederland uit te brengen. Liefhebbers van de phablets met stylus moesten een jaartje extra wachten, maar kunnen weer gerust ademhalen: de Note 7 (nummer 6 is overgeslagen) verschijnt binnenkort en was het wachten waard.

Review: Galaxy Note 7 met irisscanner en stylus
Review: Galaxy Note 7 met irisscanner en stylus

Uiterlijk

Op het eerste gezicht lijkt de Note 7 op een iets uitvergrote versie van de Galaxy S7 Edge, waar Samsung aan het begin van het jaar al veel indruk mee wist te maken. De Note 7 heeft ook gebogen schermranden, een frame van aluminium en een achterkant van glas.

Maar er zijn wel kleine verschillen: de buigingen in het glas aan de voor- en achterkant zijn iets scherper, waardoor de telefoon wat minder in het oog springt, maar iets comfortabeler in de hand ligt. Ondanks het grote schermformaat van 5,7 inch voelt de Note 7 niet als een megatelefoon en heb je geen enorme handen nodig om hem fatsoenlijk te kunnen bedienen.

In de thuisknop zit net als bij eerdere toestellen een goed werkende vingerafdrukscanner, maar boven het scherm zit iets nieuws: een irisscanner. Die technologie kwamen we eerder al eens tegen in de Lumia 950, maar is nu voor het eerst aanwezig op een Android-smartphone.

De irisscanner blijkt in de praktijk niet veel toe te voegen. Om een scan te starten moet eerst het scherm aan worden gezet en vervolgens op het scherm worden geswipet. Vervolgens moeten de ogen in de juiste positie worden gebracht en wordt de telefoon ontgrendeld - behalve als er te fel licht is, of je bril weerspiegelt, of de scanner je om andere redenen niet herkent.

De irisscanner gebruiken duurt veel langer dan je vinger op de thuisknop leggen, en gaat bovendien veel vaker mis.

Stylus

Ander verschil met de S7 en S7 Edge is de aanwezigheid van een stylus in de rechteronderhoek van de smartphone. Samsung noemt dit pennetje de S Pen en heeft de software van de Note 7 weer voorzien van verschillende extra stylusfuncties.

In de dagelijkse praktijk had ik nauwelijks de behoefte om de S Pen te gebruiken, maar de stylustelefoons van Samsung hebben altijd wel een trouwe schare fans gehad. Zij kunnen opnieuw zeer nauwkeurig notities maken of tekenen op het scherm van de Note 7.

De stylus zelf voelt stevig aan en heeft dit keer een uiteinde dat kan worden ingeklikt. Dat heeft geen functie, maar is voor zenuwpezen die normaal met een balpen zitten te klikken wellicht een leuke toevoeging.

Met de S Pen is het onder meer mogelijk om een notitie te beginnen als het scherm van de smartphone nog uit staat. (Deze functie werd eerder met een software-update al toegevoegd aan oudere Galaxy Note-modellen). Ook kun je snel een screenshot van een deel van je scherm maken, of de stylus gebruiken om in te zoomen op een tekst of afbeelding.

S Pen

S Pen
S Pen
Foto: NU.nl

Een van de leukste nieuwe functies is dat je een bewegend gifje kan maken door een deel van een video te selecteren. Deze kun je vervolgens makkelijk delen op sociale media.

Voor veel van de functies van de S Pen is het echter niet geheel logisch dat hier een stylus voor nodig is. Onder meer de gif-functie had ook prima kunnen werken met een vinger. Hopelijk voegt Samsung deze functie in de toekomst ook toe aan zijn smartphones zonder S Pen.

Specificaties

Intern is de Galaxy Note 7 nagenoeg gelijk aan de S7 en S7 Edge. Dat betekent dat de prestaties uitstekend zijn, ook bij de zwaarste games. De accu gaat altijd gemakkelijk een dag mee, ook als het scherm drie uur of meer aan staat.

Er is standaard maar liefst 64 GB opslagruimte aanwezig, dat nog kan worden uitgebreid met een SD-kaart. En de Note 7 is geheel waterdicht.

Het scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, een uitstekende kleurnauwkeurigheid en een behoorlijke maximale helderheid. Er is geen smartphone op de markt met een beter scherm.

Benchmarks Galaxy Note 7

Software

Op het gebied van software heeft Samsung de afgelopen jaren grote stappen gemaakt, en aan de Android-versie die op de Note 7 is geïnstalleerd valt weinig op te merken.

Het uiterlijk is weer licht veranderd, veelal ten goede, maar helaas wel met het nadeel dat app-iconen nu een grijs achtergrondje krijgen en soms zelfs worden afgesneden. Dat zijn praktijken die we gewend zijn van de kinderlijke software van Huawei, maar niet van Samsung.

Er zijn ook wat onnodige apps, zoals PEN.UP. Dat is een nieuw sociaal netwerk voor tekeningen die zijn gemaakt met de S Pen, waarvan valt te betwijfelen of veel mensen het zullen gebruiken. En op het meest linker thuisscherm van de Note 7 staat weer de opdringerige nieuwsfeed van Flipboard, die gelukkig wel kan worden uitgezet.

Over het algemeen is de software op de Note 7 overzichtelijk, soepel en compleet.

Net als bij de S7 is ook de camera weer uitstekend. De kwaliteit van de 12 megapixel-sensor is door de concurrentie nog altijd niet overtroffen en foto's zijn opnieuw goed van kleur en scherpte.

Specificaties

Scherm 5,7 inch, AMOLED
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Chip Exynos 8890 (octacore, tot 2,3 GHz)
Werkgeheugen 4GB
Opslagruimte 64 GB + MicroSD
Camera's 12 en 5 megapixel
Accu 3.500 mAh
Afmetingen 153,3 x 73,9 x 7,9 mm
Gewicht 169 gram
Besturingssysteem Android 6.0.1
Prijs 849 euro

Conclusie

Eigenlijk het enige grote nadeel van de Galaxy Note 7 is de prijs van 849 euro. Dat is sowieso een erg hoog bedrag, maar is al helemaal duur als je het vergelijkt met de S7 Edge, die momenteel verkrijgbaar is voor zo'n 200 euro minder (weliswaar met 32 GB in plaats van 64 GB opslagruimte).

De enige noemenswaardige verschillen tussen de twee telefoons zijn de aanwezigheid van de stylus, irisscanner en het iets grotere formaat van het scherm op de Note 7. Aangezien de irisscanner niet geweldig is, en de stylus slechts een beperkte groep mensen zal aanspreken, is de Note 7 voor de meeste mensen simpelweg te duur.

Dat neemt niet weg dat Samsung weer een uitstekende telefoon heeft gemaakt. Maar voor de meeste mensen die op zoek zijn naar een topsmartphone is de Note 7 niet de meest gunstige deal.

  • Mooi toestel en scherm
  • Stylus werkt prima
  • Goede software en prestaties
  • Irisscanner voegt niets toe
  • Hoge prijs
BEOORDELING