Review: Garmin Vivosmart HR+ rent meeste sporthorloges voorbij

Veel smartwatches beschikken ook over sportfuncties, en veel activitytrackers lijken steeds meer op smartwatches. De Garmin Vivosmart HR+ rent de meeste concurrenten met gemak voorbij. 

De afgelopen maanden namen we de Fitbit Blaze, Samsung Gear Fit 2, Apple Watch, Under Armor Band en Garmin Vivosmart HR+ mee het park in om te kijken hoe ze presteren als sporthorloge. De HR+ kwam als beste uit de bus; het horloge doet wat het moet doen, heeft weinig onnodige functies en is degelijk geprijsd. 

Voor alle producten geldt dat ze rond de 200 euro kosten. Op de Apple Watch na, die vanaf 369 euro beschikbaar is. De Apple Watch werkt daarnaast alleen met iOS, de Samsung Gear Fit 2 enkel met Android. Voor alle andere apparaten geldt dat ze werken op zowel iOS als Android.

Review: Hardlopen met de Garmin Vivosmart HR+

GPS

De Garmin Vivosmart HR+ beschikt net als zijn voorganger, de Vivosmart HR, over een stappenteller, hartslagmeter en een hoogtemeter. Nieuw aan dit apparaat is de GPS-functie. Van de andere sporthorloges die wij testten beschikte alleen de Samsung Gear Fit 2 ook over GPS, terwijl de prijs van de HR+ met 229 euro gelijk is aan de meeste andere horloges.

Waar veel sporthorloges vooral als een verlengstuk van je telefoon voelen tijdens het hardlopen, zorgt de GPS-functie ervoor dat je je telefoon ook thuis kunt laten. De route, snelheid en afstand worden nauwkeurig bijgehouden zonder hulp van je telefoon. Eenmaal thuis kan de informatie worden gesynchroniseerd met je smartphone.

Specificaties

Omvang scherm 25,3 mm bij 10,7 mm
Gewicht 31 gram
Waterdicht Tot 50 meter
Overige functies Stappenteller, barometer, hartslagmeter, GPS
Prijs 219 euro

Eenvoud

Het eerste dat opvalt is dat het uiterlijk van de HR+ niet erg in het oog springt. Het apparaat voelt met een dikte van bijna 2 centimeter behoorlijk lomp aan, waardoor maar weinig mensen hem de hele dag door zullen dragen om bijvoorbeeld hun stappen te tellen.

Garmin scoort vooral punten op eenvoud. Het bandje beschikt slechts over één knop en een monochroom touchscreen dat altijd aanstaat. Vooral dat laatste is erg fijn, omdat je zo niet met je pols hoeft te schudden tijdens het hardlopen om de display af te lezen, wat bij met name de Apple Watch en de Gear Fit 2 wel zo is.

Het scherm is bovendien goed af te lezen in het zonlicht, waar dat bij de horloges met kleurendisplay nog wel eens lastiger gaat. Het simpele display zorgt er ook voor dat de HR+ lang meegaat op een volle accu. Garmin belooft dat het apparaat het vijf dagen lang volhoudt op een volle accu, en acht uur met gps aan.

Als je het horloge alleen draagt tijdens het sporten, komt het er in de praktijk op neer dat je dit horloge één keer per week hoeft op te laden. 

Interface

Anders dan bij de Gear Fit 2 toont de simpele display van de HR+ geen kaartje tijdens het hardlopen. De ervaring leert echter dat je daar tijdens het hardlopen maar weinig behoefte aan hebt. Je wilt immers niet de hele tijd op je pols kijken tijdens het hardlopen.

Ook de interface is erg eenvoudig te besturen. Vanuit het beginscherm krijg je steeds drie opties te zien, door te swipen worden de volgende drie opties getoond. Om vanuit het beginscherm een activiteit te starten heb je slechts twee klikjes en een druk op de knop nodig.

Missers

Perfect is het GPS-sporthorloge van Garmin niet. Hoewel muziek wel bestuurd kan worden via het horloge, ontbreekt de mogelijkheid om muziek op het apparaat te bewaren.

De Gear Fit 2 en de Tomtom Runner 2 (niet getest in deze review) bieden die optie wel, zodat er in combinatie met een Bluetooth-headset muziek beluisterd kan worden. Hardlopers die graag met muziek rennen zullen met de Vivosmart HR+ dus alsnog een apart apparaat moeten meenemen. 

Daarnaast voelt Garmin Connect, de app waarmee je de data synchroniseert naar je smartphone, erg chaotisch aan. Je wordt als gebruiker bedolven onder de schermen en functies waarvan je niet direct weet wat je er mee aan moet, en laden gaat wat traag.

Garmin biedt geen eenvoudige mogelijkheid om gegevens automatisch te synchroniseren met populaire hardloopapps zoals Runkeeper. Dat zal vooral voor mensen die graag hun hardloopstatistieken delen met hun vrienden een groot gemis zijn. Er zijn in de meeste gevallen wel omwegen om die data via speciale te synchroniseren, maar dat voelt erg ouderwets en zou echt makkelijker moeten kunnen.

Conclusie

Het is jammer Garmin geen goede integratie met diensten als Runkeeper biedt. Ook is het een tegenvaller dat er geen muziek op het horloge kan worden gezet.

Desondanks doet dit apparaat het beter dan de meeste andere smartwatches. 200 euro is in die gevallen simpelweg te veel geld voor een simpele activitytracker zonder GPS.

De Gear Fit 2 van Samsung, die wel muziek laat uploaden, Runkeeper-ondersteuning biedt en over GPS beschikt, komt zeker in de buurt. Maar tijdens het testen kwam het te vaak voor dat het scherm moeilijk aan ging tijdens het hardlopen en bovendien werkt de Gear Fit 2 alleen met Android. Ook is de accuduur een stuk minder dan die van de HR+.

Voor veel hardlopers is de Vivosmart HR+ een zeer degelijk apparaat voor een normale prijs. Het voelt als een stevig sporthorloge waar je van op aan kunt, en biedt met GPS bovendien een ontzettend nuttige functie waarover veel andere horloges in deze prijscategorie niet over beschikken, en waardoor je je telefoon thuis kunt laten.

  • GPS
  • Scherm is altijd aan
  • Nette prijs
  • Niet mogelijk muziek te uploaden
  • Slechte integratie met hardloopdiensten
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie