Review: Lego Star Wars: The Force Awakens degelijk, maar geen uitdaging

De Lego-merknaam staat al jaren garant voor kwaliteit in de gamewereld. De spellen in Lego-stijl worden gekenmerkt door degelijkheid en geven een melige draai aan bestaande series. Na de reeks van Batman, Hobbits en Marvel is Star Wars weer aan de beurt. 

De vorig jaar verschenen film The Force Awakens is deze keer uit Lego-blokken opgetrokken en de wat heftigere randjes van de film zijn er voor deze familievriendelijke game afgehaald, zonder dat het originele verhaal daarmee verloren gaat.

Ook deze game draait net zo veel om nieuwkomers Rey, Finn, Kylo Ren en BB-8 als om terugkerende figuren Han Solo, General Leia en Chewbacca. Scènes uit de film worden in geestige Lego-stijl nagespeeld en tijdens het spelen zelf worden er wat meer creatieve vrijheden genomen.

Echt Star Wars

Het merendeel van de acteurs die in de film schitteren zijn ook zo vriendelijk geweest om wat stemwerk in te spreken voor de game. Al valt wel op hoe de game niet altijd even effectief audio uit de film gebruikt.

Soms klinken de stemmen ver weg of gewoon een beetje zacht. Het volume wat hoger zetten is dan de logische oplossing, maar de game heeft tegelijkertijd ook de nare eigenschap om bepaalde jingles ineens keihard af te spelen.

Zulke details ten spijt ademt de game Star Wars. De geluidseffecten ontbreken natuurlijk niet, maar ook de enorme bibliotheek van achtergrondfiguren is in de game gestopt in de vorm van speelbare personages.

In de missies draait het natuurlijk vooral om de hoofdpersonages, maar nadat deze levels een keertje zijn uitgespeeld is het mogelijk om ze in free play met een bonte verzameling personages te herbeleven. Op die manier kun je met een jonge en oude Han Solo spelen en is een duel tussen Darth Vader en Kylo Ren ook niet uitgesloten.

Rule of two

Aan de gameplay is eigenlijk weinig veranderd. Iedere grote scene uit de film is netjes omgezet naar Lego-blokken. Dat zorgt er weer voor dat er soms objecten uit de omgeving afgebroken moeten worden om gebruikt te worden in een nieuw bouwwerk.

Deze keer is het mogelijk om met dezelfde stapel blokken meerdere dingen te bouwen. Een gegeven waar het merendeel van de puzzels op leunt. Het wisselen tussen verschillende personages omdat ze ieder zo hun eigen unieke vaardigheid hebben blijft echter ook nog steeds een rol spelen.

Dat constant schakelen tussen figuren, afbreken en opbouwen begint in je eentje na een tijdje wel te vervelen. De game in co-op spelen is daarom echt een aanrader, ondanks het feit dat je dan weer tegen heel andere problemen aanloopt. De splitscreen is bijvoorbeeld niet altijd even geweldig waardoor het overzicht behouden ineens een stuk lastiger wordt.

Expanded Universe

Echt moeilijk wil Lego Star Wars: The Force Awakens nooit worden, want het blijft natuurlijk een game voor jong en oud. De oplossingen van de meeste puzzels liggen daarom voor de hand, de gevechten zijn bijzonder simpel en zelfs het vernieuwde vliegen in een ruimteschip – wat een beetje doet denken aan de dogfights in Battelfront – is goed te doen.

Minder geslaagd zijn de delen waarin je al schietend dekking zoekt. Deze stukken gaan vaak net te lang door en vereisen soms dat je wel heel onduidelijk aangegeven plekken moet beschieten om verder te komen.

Conclusie

Voor een echte uitdaging zit je hier verkeerd, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Lego Star Wars: The Force Awakens niets te bieden heeft voor oudere Star Wars-fans. Naast de levels die trouw de opbouw van de film aanhouden, zijn er bonuslevels vrij te spelen waarin je een niet eerder vertoond gedeelte van het Star Wars-universum te zien krijgt.

Deze levels die zich ergens tussen deel zes en zeven afspelen draaien bijvoorbeeld om Poe Dameron en BB-8 die Admiral Ackbar moeten redden uit de handen van The First Order en Han Solo die samen met Chewie Rathtars moet zien te vangen. Canon is het natuurlijk niet, maar omdat de makers zich niet aan de film hoeven te houden is er meer ruimte voor grapjes en creatievere levels. 

  • Leuke vertaling van film
  • Gebruik echte acteurs
  • Uitgebreid
  • Solo langdradig
  • third-person schieten saai
BEOORDELING
Tip de redactie