De afgelopen jaren heeft het Chinese merk OnePlus een fanatieke aanhang verzameld met zijn relatief betaalbare high-end smartphones. De OnePlus 3 doet daar nog een schepje bovenop, en kan dit keer worden gekocht zonder eerst een uitnodiging te bemachtigen.

De specificaties van de OnePlus 3 liegen er niet om: de telefoon heeft een Snapdragon 820-processor, de snelste die Qualcomm momenteel aanbiedt, met maar liefst 64 GB opslagruimte en een bizarre 6 GB werkgeheugen. Wat je met zo veel RAM aan moet is onduidelijk, maar hopelijk maakt het de smartphone in ieder geval klaar voor de toekomst.

Dit alles zit verpakt in een aluminium behuizing die niet origineel, maar wel mooi gemaakt is. Het ontwerp met donkere antennelijnen en een speaker aan de onderkant werd door sommigen snel afgedaan als een iPhone-kloon, maar je kan de OnePlus 3 net zo goed vergelijken met soortgelijke toestellen van HTC of Huawei.

Het vrij grote apparaat - met een scherm van 5,5 inch - ligt in ieder geval prima in de hand en heeft een goede afwerking. De onderkant oogt wat druk door de speakergrill naast de USB C- en koptelefoonaansluiting.

Aan de voorkant zit een vingerafdrukscanner die sneller en nauwkeuriger werkt dan de scanner op de OnePlus 2, en aan de linkerkant van het toestel vinden we weer een geluidsschakelaar met drie posities: geluid aan, stil of alleen prioriteitsmeldingen. Dat blijft een handige functie die ik graag op meer telefoons zou zien.

Review: Betaalbaar toptoestel OnePlus 3
Review: Betaalbaar toptoestel OnePlus 3

Scherm

Het scherm heeft een full hd-resolutie (1920 bij 1080 pixels), waar veel concurrenten dit jaar gaan voor een qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels). Dat verschil is met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Alleen als je de OnePlus 3 wilt gebruiken voor virtual reality is de lagere resolutie mogelijk een nadeel.

Wel zichtbaar is de slechte kleurweergave van de smartphone, die witte vlakken een kille blauwe gloed geeft. Met een update heeft OnePlus gelukkig de kleurnauwkeurigheid verbeterd, al moet je dan wel een goed verstopte instelling aanpassen om de sRGB-modus in te schakelen.

Software

Net als eerdere OnePlus-telefoons draait de smartphone op Oxygen OS, een eigen Android-versie van OnePlus die eruitziet als de officiële Google-versie van het besturingssysteem, maar met een aantal extra functies.

Oxygen OS biedt vooral extra aanpassingsmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de hardwareknoppen van de OnePlus 3 uit te schakelen en in plaats daarvan knoppen op het scherm te gebruiken, al zou ik niet weten waarom je dat zou doen.

Het app-overzicht kan groter of kleiner worden gemaakt, en links van het thuisscherm plaatst Oxygen OS de 'Shelf', een extra scherm met favoriete apps en widgets.

Die Shelf voegt weinig toe (je meestgebruikte apps staan vermoedelijk al op je thuisscherm en widgets kunnen ook op andere schermen worden geplaatst), maar hij kan ook gemakkelijk worden uitgeschakeld. Bovendien kun je makkelijk overschakelen op de Google Now Launcher, waarmee de speciale OnePlus-functies verdwijnen.

Prestaties

Apps en games draaien dankzij de indrukwekkende specificaties van de OnePlus 3 altijd soepel, en door de grote hoeveelheid werkgeheugen kan je veel apps open hebben zonder dat ze op de achtergrond worden gesloten.

Benchmarks OnePlus 3

De accuduur van het toestel is goed, maar niet geweldig. Met een accucapaciteit van 3.000 mAh haalt de OnePlus 3 iets minder dan drie uur schermtijd op een dag. Dat was voor mij meestal voldoende, maar een mindere score dan die van andere phablets als de recente Moto G4 Plus of Nexus 6P.

De OnePlus 3 is wel erg snel op te laden via de USB C-poort, dus wie zijn smartphone erg veel gebruikt kan overdag snel bijtanken.

Specificaties

Schermgrootte 5,5 inch
Resolutie 1920 x 1080
Processor Snapdragon 820 (quadcore, 2,2 GHz)
Werkgeheugen 6 GB
Opslagruimte 64 GB
MicroSD Nee
Accucapaciteit 3.000 mAh
Camera's 16 en 8 megapixel
Afmetingen 152.7 x 74.7 x 7.4 mm
Gewicht 158 gram
Besturingssysteem Android 6.0.1
Prijs 399 euro

Camera

Als er één nadeel kleeft aan de OnePlus 3, dan moet die worden gezocht in de camera van 16 megapixel. Die is zeker niet slecht, maar kan zich ook niet meten met de echte toppers uit bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7, Huawei P9 of iPhone 6S.

De OnePlus 3 levert bij fel licht een minder goed dynamisch bereik dan zijn concurrenten. Dat zorgt ervoor dat details in foto's met zonlicht - zoals wolken in de lucht - wegvallen.

In situaties met weinig licht heeft de OnePlus 3 soms moeite met scherpstellen, zeker als je de camera richt op een bewegend object. Huisdieren zijn bijvoorbeeld moeilijk scherp vast te leggen.

Daarbij moet worden opgemerkt dat de camera van de OnePlus 3 goed is als je hem vergelijkt met die in andere telefoons van 400 euro. Dat we hem überhaupt vergelijken met de camera uit smartphones van 300 euro meer zegt veel over de kwaliteit van de rest van het toestel.

Conclusie

Er zijn weinig smartphones die meer waar voor je geld bieden dan de OnePlus 3. Voor minder dan 500 euro kan eigenlijk alleen de Nexus 5X zich ermee meten. Dat toestel heeft een minder snelle processor, minder werkgeheugen en een minder mooie behuizing, maar wel een betere camera en een nog lagere prijs van onder de 300 euro.

Voorheen hoefden de grote smartphonefabrikanten zich niet al te veel zorgen te maken over OnePlus, omdat zijn smartphones door het invite-systeem moeilijk te krijgen waren. Nu de OnePlus 3 voor iedereen beschikbaar is, hebben de bekende merken er een volwaardige concurrent bij.

  • Goede prestaties
  • Mooi ontwerp
  • Relatief goedkoop
  • Camera niet geweldig
BEOORDELING