Pokémon komt binnenkort voor het eerst naar mobiele apparaten. Maar je speelt Pokémon Go niet door jezelf in een kamer met een controller op te sluiten. In plaats daarvan trek je de echte wereld in, om de monsters te vangen in bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde bos of op het strand van Zandvoort.

Ontwikkelaar Niantic, bekend van de mobiele game Ingress, probeert de echte wereld in een game te veranderen en spelers vaker de deur uit te krijgen.

Pokémon Go is nog niet helemaal af - en de versie van de game die wij speelden was ook nog wat incompleet door het gebrek aan andere spelers. Uiteindelijk komen er meerdere multiplayer-elementen in Pokémon Go die je in contact brengen met andere trainers. Ook zonder deze functies geeft de bèta echter al een goed idee van hoe de game in elkaar zit.

Je speelt Pokémon Go door de smartphone-game open te houden en rond te lopen door je nabije omgeving. Tijdens je wandeling bestaat er een kans dat pokémon opduiken - waarbij je smartphone meteen trilt. Door op het opgedoken monstertje te tikken kun je vervolgens proberen om hem of haar te vangen. 

De camera van de smartphone wordt opgestart en je kunt met het toestel in de echte wereld rondkijken om je doelwit te vinden. Vervolgens swipe je over het scherm om Pokéballs te gooien om hem te vangen. 

Trailer: Pokémon vangen in de echte wereld met Pokémon Go
Trailer: Pokémon vangen in de echte wereld met Pokémon Go

Camera

Door het gebruik van de camera krijg je het idee dat pokémon 'echt' in de wereld om je heen aanwezig zijn. Een van de eerste beestjes die we vingen was bijvoorbeeld de worm Caterpie, die leek te zitten op de opladende 3DS op mijn bureau. Een Pidgey die ik later op de dag tegenkwam zat op de stoep, vlak naast de hond die ik op dat moment uitliet. 

Maar hoe geinig het gebruik van je camera ook is: na een paar keer is het toch prettiger om deze functie bij het vangen uit te schakelen. Dat heeft deels met je smartphone-accu te maken: die gaat een stuk sneller leeg bij het gebruik van de camera. Maar het vangen van een pokémon is ook een stuk lastiger in combinatie met de camera. Een beestje kan overal om je heen zitten, waardoor je soms gekke bewegingen met je smartphone moet maken. 

Dat kan leuk zijn op straat, maar het was een stuk ongemakkelijker toen ik een vangpoging in de bus deed. De Zubat die ik wilde vangen bleek recht achter me te zitten, waardoor ik hem dus alleen kon vangen door de smartphonecamera recht op de mensen op de achterbank te richten.

Door dezelfde pokémon meerdere keren te vangen kun je hem of haar laten evolueren. Voor ieder dubbel monster krijg je namelijk een specifiek soort snoep, waarvan je er rond de 25 of 50 nodig hebt om een evolutie te starten. De game spoort je aan om altijd nabijgelegen pokémon te bemachtigen - je hebt immers 50 Rattata’s nodig om een Ratticate via evolutie te krijgen. Wel kun je latere evoluties ook gewoon in het wild tegenkomen.

Pokéstops

Het aantal Pokéballs dat je op zak hebt is beperkt, maar kan ook vrij makkelijk worden aangevuld. Verspreid door de omgeving bevinden zich zogeheten Pokéstops, meestal bij openbare kunstobjecten.

Door hier naartoe te lopen, op het icoontje te tappen en over het scherm te vegen, kun je een paar voorwerpen claimen. Dit kan iedere vijf minuten. Zit je een tijdje op een terrasje vlakbij een Pokéstop? Dan kun je een timer zetten en iedere vijf minuten je verzameling aanvullen.

Bij de Pokéstops vind je niet alleen ballen - je krijgt er ook drankjes om je team te genezen en eieren die je kunt uitbroeden. Dat laatste doe je door ze in de incubator te stoppen en een vooraf aangegeven afstand te wandelen. Onze eierverzameling was groot genoeg om continu bezig te zijn met een nieuw ei. Op deze manier heb je zelfs zonder wilde pokémon op je pad een haalbaar doel tijdens een wandeling. 

Go Plus

Speciaal voor Pokémon Go zal er een accessoire genaamd de Pokémon Go Plus worden verkocht. Deze armband maakt draadloos verbinding met je smartphone en bevat een trilmotor die automatisch afgaat als er pokémon in de buurt zijn. Dat is een verdraaid slimme manier om geld te verdienen aan deze game. 

Pokémon Go wordt gratis en bevat vrijblijvende in-app aankopen. Je kunt met echt geld Pokéballs kopen, maar door de grote hoeveelheid Pokéstops hoef je dat eigenlijk nooit te doen. 

De in-app aankomen zijn dus niet storend, maar het effect van Pokémon Go op de smartphone-accu is dat wel. De game vraagt continu je GPS-locatie op en toont de kaartomgeving ook nog eens in 3D. 

De game waarschuwt alleen bij nabijgelegen pokémon als je de app open hebt staan - en als je smartphone dus overuren draait. De Go Plus gaat echter ook werken als je telefoon vergrendeld in je zak zit. Dat apparaatje zal ook het GPS-signaal van je smartphone raadplegen, maar vermoedelijk is je smartphone dan toch een stuk zuiniger omdat je scherm uit staat.

Je kunt het geniepig vinden dat Pokémon Go niet gewoon een pushbericht stuurt als je bij een pokémon in de buurt komt. Waarom zou je daarvoor een apparaat van 40 euro nodig hebben?

Aan de andere kant is dit een redelijke manier om geld te verdienen aan de game. Wil je non-stop Pokémon Go gaan spelen, dan is het helemaal niet zo gek om er eenmalig geld in te investeren - hetzelfde bedrag dat je voor een 3DS-game betaalt. De app zelf is immers gratis, maar de ontwikkelkosten moeten op een of andere manier worden terugverdiend.

Gyms

Net als in de traditionele Pokémon-games zitten er ook gyms in Pokémon Go, meestal bij bezienswaardigheden in de echte wereld.

Voordat je een gym mag bekijken, kies je een team: rood, blauw of geel. Door daarna een pokémon in de gym achter te laten, claim je hem voor jouw team. Een ander team kan de gym van je stelen door jouw beestje te verslaan. 

Dat is een slimme manier om voor territorium te strijden. Heb je een sterke pokémon? Dan kun je deze achterlaten om een gym wat langer te verdedigen. De kans dat beginnende spelers deze kunnen verslaan is immers klein.

Dat is althans het idee. Omdat er slechts een handjevol spelers in Nederland actief was tijdens de bèta is de functie nu nog niet goed te testen. Er is ook geen andere manier om pokémon tegen elkaar te laten vechten, dus het gevechtssysteem hebben we nog niet kunnen bekijken.

Voorlopige conclusie

Het concept van Pokémon Go is erg simpel. Je loopt rond totdat je pokémon kunt vangen, gaat naar Pokéstops om je voorwerpenverzameling aan te vullen en probeert in de tussentijd gyms te verdedigen of aan te vallen. 

Het succes van de game zal afhangen van de interacties die hij in de echte wereld ontlokt. Misschien kom je wel trainers tegen die met je willen samenwerken om die ene sterke pokémon te verslaan - of juist om het gevecht aan te gaan met jouw eigen pokémon. Medegamers zijn geen virtuele figuren, maar mensen die je in levenden lijve zult aantreffen en met wie je kunt samenwerken. 

Steekt dat een beetje leuk in elkaar, dan kan Pokémon Go er wel eens voor zorgen dat je het merendeel van de dag buiten vertoeft. Al heb je dan misschien wel een extra smartphonebatterij nodig.