Review: Peperdure Kindle Oasis is Rolls-Royce onder de e-readers

E-boeken worden steeds vaker gelezen op tablets en smartphones, in plaats van op e-readers. Toch blijven e-readers populair onder fervente lezers. Met de Kindle Oasis richt Amazon zich op de harde kern van deze groep.

Kindles zijn de iPhones van de e-readerwereld. Ze zijn niet de goedkoopste optie, en concurrenten als Kobo komen qua hardware dicht in de buurt. Maar de Kindle-software is overzichtelijk en de integratie met de eigen boekenwinkel van Amazon kan door anderen niet worden verslagen.

De eerste Kindle - toen nog met enorm toetsenbord onder het scherm - kwam in 2007 op de markt voor de aanzienlijke prijs van 399 dollar. Sindsdien zijn Kindles een stuk goedkoper geworden en inmiddels kun je een basismodel al kopen voor minder dan 100 euro.

De prijs van de nieuwe Kindle Oasis - 294,87 euro inclusief verzendkosten - is dan ook tamelijk schokkend. Het apparaat is zelfs meer dan twee keer zo duur als de onlangs vernieuwde Kindle Paperwhite, een e-reader die eigenlijk al alles goed doet. Voor de prijs van een Oasis kun je dus een Paperwhite kopen en vullen met minstens vijftien goede boeken.

Om zijn eigen Kindle-broeders en andere concurrenten te verslaan moet de Kindle Oasis dus wel érg indrukwekkend zijn. Gelukkig heeft Amazon wat interessante foefjes bedacht voor de Oasis.

Uiterlijk

Zo is het apparaat een stuk compacter dan andere e-readers. Het scherm is even groot, maar de behuizing is een stuk dunner en 2,5 centimeter minder lang dan die van de Paperwhite.

Ook heeft de Oasis een asymmetrisch ontwerp, met een grotere schermrand aan één zijkant van het display van e-papier. Daar zijn twee fysieke knoppen te vinden, die kunnen worden gebruikt om door boeken te bladeren. Het is dus niet meer nodig om op het scherm te drukken.

Dat is een prima keuze. De Oasis is lekker vast te houden met één hand en het komt door gebruik van de knoppen niet meer voor dat je per ongeluk op een verkeerd deel van het scherm drukt, waardoor je een bladzijde de verkeerde kant op omslaat of het menu oproept.

Voor het eerst kan het scherm van de Kindle ook automatisch draaien als je hem omdraait. Daardoor is de Oasis zowel links- als rechtshandig te gebruiken.

Hoes

Zeer opvallend aan de Oasis is dat hij varieert in dikte van 3,4 tot 8,5 millimeter. Aan de achterkant lijkt een grote hap uit het apparaat te zijn genomen.

Dat gat kan worden gevuld met een meegeleverde hoes, die magnetisch aan de achterkant van de Oasis kan worden geklikt. In de hoes zit ook een accu, die de Kindle automatisch oplaadt.

De hoes is gemaakt van leer en ligt lekker in de hand. De bruine variant die bij mijn testexemplaar zat verkleurde wel vrij snel; mogelijk is daar bij de zwarte of donkerrode versie minder snel sprake van.

Bij elkaar hebben de Oasis en de cover een iets grotere accucapaciteit dan de Paperwhite en de Kindle Voyage. Amazon zegt op zijn site niets over de verdeling van de accucapaciteit tussen de hoes en de Oasis zelf, maar volgens mensen die het apparaat uit elkaar hebben gehaald is de hoes goed voor meer dan 80 procent van de totale accugrootte.

De accuduur van een Kindle is altijd moeilijk vast te stellen - er hangt veel af van de helderheid van de backlight en het gebruik van de vliegtuigstand. Zelf heb ik mijn testexemplaar over een periode van twee weken gebruikt om naar schatting tien à twaalf uur te lezen. Daarna was de accu in de cover bijna leeg, maar die van de Oasis zelf nog vol.

Scherm

Net als de Kindle Paperwhite en Voyage heeft de Oasis een scherm met een pixeldichtheid van 300 pixels per inch. Tekst en afbeeldingen zien daar haarscherp op uit en de verschillende standen van de backlight zorgen ervoor dat het altijd prettig is om op het apparaat te lezen, of het nou pikkedonker of juist zeer licht is.

Bij de Oasis ontbreekt het wel aan ondersteuning voor een voorleesfunctie. Op de nieuwe Kindle Paperwhite kan een Bluetooth-koptelefoon worden aangesloten, zodat boeken kunnen worden voorgelezen. Dat is handig voor slechtzienden, of voor mensen die liever luisteren naar boeken. Aangezien de Oasis het topmodel van de Kindle-reeks is, is het vreemd dat deze functie ontbreekt.

Het was ook fijn geweest als de Oasis waterdicht was geweest, zodat je hem zorgeloos aan het strand of het zwembad kan gebruiken. Tot nu toe is Kobo echter de enige e-readerfabrikant die een waterdicht model op de markt heeft gebracht.

Kindles blijven ook als nadeel hebben dat je boeken alleen uit de winkel van Amazon kunt kopen. Stap je ooit over op een ander merk e-reader, dan kun je je aangeschafte boeken niet meeverhuizen. Je zit vast in het (weliswaar prettige) ecosysteem van Amazon.

Conclusie

De Kindle Oasis is een uitstekende e-reader met een uitzonderlijk hoge prijs. De Oasis is echt de Rolls-Royce onder de e-readers: als je het geld hebt is het een geweldige aankoop, maar voor de meeste mensen is het geldverspilling om er één aan te schaffen.

De verschillen met onder meer de Kindle Paperwhite en Kobo Glo HD zijn echter klein, en de concurrenten kunnen voor veel minder geld worden besteld. De meeste mensen kunnen beter een goedkopere e-reader kopen en investeren in een goede bibliotheek.

  • Compacte e-reader
  • Handige knoppen aan zijkant
  • Prima scherm & software
  • Erg duur
  • Niet waterdicht
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie