Mensen met een klein smartphonebudget kunnen al drie jaar lang prima terecht bij de Moto G-reeks van Motorola (sinds vorig jaar onderdeel van Lenovo). Ook de vierde generatie stelt niet teleur.

Smartphones van 700 euro of meer moeten steeds vaker rare fratsen uithalen om hun prijs nog te rechtvaardigen; je hoeft al een tijd niet meer zo veel geld te betalen om een goede smartphone in huis te halen.

Dat wordt dit jaar nog eens extra benadrukt door de verschijning van de Moto G4 Plus. De telefoon, van 269 euro, kan op bijna alle vlakken de concurrentie aan met de topsmartphones die voor honderden euro's meer over de toonbank gaan.

Review: Budgetphablet Moto G4 Plus
Review: Budgetphablet Moto G4 Plus

Uiterlijk

Eén vlak waarop de Moto-smartphone nog achterblijft, is het uiterlijk. In tegenstelling tot veel high-end-smartphones heeft de G4 Plus geen behuizing uit één stuk aluminium of glas, maar is gekozen voor een metalen rand met een kunststof klepje aan de achterkant.

Dat klepje heeft een korrelige textuur die lekker in de hand ligt. Maar de matkleurige en pijlrechte achterkant geeft de telefoon wel een vrij saaie uitstraling.

Achter de verwijderbare behuizing is ruimte voor twee simkaarten en één MicroSD-kaart. Je zou verwachten dat de accu dankzij het klepje makkelijk verwisselbaar is, maar dat is helaas niet het geval. De batterij zit stevig in het toestel geschroefd; een gemiste kans, want een verwisselbare accu had de Moto G4 Plus nog gebruiksvriendelijker gemaakt.

De eerste Moto G was een smartphone met een bescheiden scherm van 4,5 inch, maar door de jaren heen is hij steeds groter geworden. De G4 Plus heeft een scherm van 5,5 inch en is daarmee een behoorlijke phablet die niet erg geschikt is voor kleine handen.

Vingerafdrukscanner

Onder het scherm zit een vierkante vingerafdrukscanner die goed en snel reageert op aanrakingen. (De vingerafdrukscanner is een van de twee verschillen tussen de nieuwe Moto G4 en de Moto G4 Plus. Verder heeft de Plus een betere camera aan de achterkant.)

Vreemd genoeg dient de vingerafdrukscanner niet als thuisknop, zoals doorgaans bij andere smartphones het geval is. Als de telefoon aan staat, doet de scanner helemaal niks meer. In plaats daarvan worden softwareknoppen onder in het scherm getoond.

Dat is een verwarrende keuze - ik drukte vaak tevergeefs op de vingerafdrukscanner als ik terugwilde naar het thuisscherm - en bovendien een verspilling van schermruimte.

Scherm en prestaties

Het scherm zelf geeft beelden prima weer in een full hd-resolutie, met een goede kleurweergave. Het verschil met de hogere qhd-resolutie van veel high-end-smartphones zal de meeste mensen niet opvallen.

Qua prestaties mag je van een telefoon van 269 euro geen wonderen verwachten, maar de Moto G4 Plus presteert prima voor zijn prijsklasse. De Snapdragon 615-processor wordt bijgestaan door 2 GB werkgeheugen, en in de praktijk levert dat nauwelijks haperingen op. Alleen voor grafisch zware games is de Moto G4 Plus niet echt geschikt.

De smartphone beschikt over 16 GB opslagruimte. Dat is niet erg veel, maar kan gelukkig worden uitgebreid met een MicroSD-kaart. In het buitenland wordt ook een G4 Plus verkocht met 32 GB opslagruimte en 3 GB werkgeheugen, maar die komt helaas niet naar Nederland.

Accu en camera

In een grote telefoon past ook een grote accu van 3.000 mAh, en net als andere phablets heeft de Moto G4 Plus een prima accuduur. Aan het eind van de dag had ik meestal nog 30 tot 40 procent van de capaciteit over.

De camera in de G4 Plus maakt foto's met een resolutie van 16 megapixel, met een behoorlijk goede kwaliteit. De foto's kunnen zich net niet meten met de echte top van de smartphonemarkt, maar voor honderden euro's minder kan je dat ook niet verwachten.

Bij goed licht is het verschil echter nauwelijks zichtbaar. In slecht verlichte ruimtes zijn foto's soms wat ruizig, maar het kleurbereik van de camera is wel goed.

Specificaties

Schermgrootte 5,5 inch
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Chip Snapdragon 617 (octacore, 1,5 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslagruimte 16 GB + MicroSD
Camera's 16 en 5 megapixel
Accugrootte 3.000 mAh
Dual-SIM Ja
Gewicht 155 gram
Afmetingen 153 x 76.6 x 9.8 mm
Prijs 269 euro

Conclusie

Smartphones als de Moto G4 Plus bewijzen dat de meeste mensen absoluut geen 700 euro hoeven uit te geven om een goede smartphone in huis te halen. Het apparaat is niet zo verfijnd als de echte topsmartphones, maar presteert in de praktijk bijna net zo goed.

De meeste mensen zullen kleine minpunten als het gebrek aan hardwareknoppen en de mindere grafische prestaties op de koop toe nemen. Voor minder dan 300 euro is er - met mogelijke uitzondering van de Nexus 5X - geen betere telefoon te koop.

  • Aantrekkelijke prijs
  • Goede camera
  • Prima scherm
  • Rare vingerafdrukscanner
  • Grafische prestaties niet top
BEOORDELING