In 2013 bracht HTC de One uit: de eerste smartphone die geheel van aluminium was gemaakt, en een voorbeeld voor veel andere bedrijven. De nieuwe HTC 10 is opnieuw een prima apparaat, maar hij lijkt nog wel erg op die oude One.

HTC heeft zijn 10 opnieuw van aluminium gemaakt, met de bolle achterkant die ook zijn eerdere smartphones kenmerkte.

Het apparaat heeft nu een vrij dikke geslepen rand, en onder het scherm zit een thuisknop die ook dienst doet als vingerafdrukscanner. Aan weerszijden van de scanner zitten touch-knoppen die de softwareknoppen van eerdere HTC-telefoons vervangen.

Dat betekent dat op het scherm nu geen ruimte meer hoeft te worden gemaakt voor softwareknoppen. Maar het was fijner geweest als de vingerafdrukscanner fysiek kon worden ingedrukt.

De capacitieve knop die een beetje in het toestel verzonken ligt voelt soms wat vreemd aan. De knoppen aan de rechterzijkant, om het toestel uit te zetten of het volume te regelen, zijn juist erg robuust.

Bekijk de videoreview van de HTC 10:

Review: HTC 10 met verbeterde UltraPixel-camera
Review: HTC 10 met verbeterde UltraPixel-camera

Specificaties

Intern heeft HTC behoorlijke verbeteringen doorgevoerd. Het scherm is iets vergroot, naar 5,2 inch, en heeft de hogere qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels) gekregen. Dat is inmiddels standaard geworden onder de duurste smartphones.

Onder de aluminium huls zit een Snapdragon 820-chip, die we onlangs al in de LG G5 aantroffen. In combinatie met 4 GB werkgeheugen zijn de prestaties uitstekend.

Software

Dat heeft ook te maken met de software van HTC, die weinig poespas bevat en zich grotendeels beperkt tot functies die al in de 'kale' Google-versie van Android zitten.

De Taiwanese smartphonemaker heeft zelfs de unieke stap genomen om zijn eigen kalender- en galerij-apps helemaal niet meer mee te leveren. In plaats daarvan zijn enkel de standaard-apps van Google aanwezig. Dat zorgt ervoor dat er minder onnodige apps zijn geïnstalleerd en dat de software overzichtelijker is.

HTC heeft nog wel een aantal eigen functies in Android zitten. Een daarvan is de Blinkfeed, een manier om nieuws en updates van sociale media op een thuisscherm te zetten. De Blinkfeed begint zijn leeftijd te tonen en biedt geen goed overzicht. Gelukkig kan hij ook helemaal worden uitgezet.

De software van HTC is verder te voorzien van thema's die door de fabrikant of door gebruikers zijn gemaakt. Hiermee is het vrij simpele uiterlijk van de software op te leuken.

Daar zal niet iedereen behoefte aan hebben, en sommige thema's maken Android een stuk rommeliger. Het belangrijkste is dat de HTC-software standaard wél overzichtelijk is en er prima uitziet.

Camera

Minstens net zo belangrijk is de nieuwe camera in de HTC 10. HTC-toestellen van de afgelopen jaren werden voorzien van 'Ultrapixel'-camera's die in de praktijk erg tegenvielen.

In de 10 is opnieuw zo'n Ultrapixel-camera aanwezig, maar ditmaal met een hogere resolutie van 12 megapixel. Zo'n resolutie zegt niet alles, maar in combinatie met andere verbeteringen die zorgen voor meer lichtinval is er sprake van een duidelijke verbetering.

Foto's zijn over het algemeen goed van kleur en scherp. De laser-autofocus werkt meestal goed en snel, maar het kwam wel meermaals voor dat de camera even moeite had met scherpstellen.

Doorgaans lijkt de camera van de HTC het niveau van de recente Galaxy S7 - tot nu toe de beste smartphonecamera - te evenaren. Per situatie kunnen de resultaten licht verschillen, maar de foto's van de HTC 10 zijn over het algemeen indrukwekkend. Ook bij minder goed licht zijn foto's vaak goed van kleur.

De accuduur van de HTC 10 is in orde. Op een dag haalt hij doorgaans zeker drie uur schermtijd, vergelijkbaar met andere recente toptoestellen. De smartphone heeft een USB C-aansluiting, die kan worden gebruikt om het toestel snel op te laden. In een half uurtje kan de accu ongeveer tot de helft worden gevuld.

Specificaties

Schermgrootte 5,2 inch
Resolutie 2560 bij 1440 pixels
Chip Snapdragon 820 (quad-core, 2,2 GHz)
Werkgeheugen 4 GB
Opslagruimte 32 GB + MicroSD
Camera's 12 + 5 megapixel
Accucapaciteit 3.000 mAh
Afmetingen 145,9 x 71,9 x 9 mm
Gewicht 161 gram
Prijs 749 euro

Conclusie

De HTC 10 kan goed mee met andere vlaggenschepen die dit voorjaar verschenen. De verschillen tussen de nieuwste smartphones van LG, Samsung en HTC zijn klein, maar de 10 weet te overtuigen door zijn goede camera en strakke software.

Het toestel is wel 50 euro duurder dan de concurrerende vlaggenschepen van LG en Samsung, en qua design weet HTC niet te verrassen. Of de HTC 10 het bedrijf van de ondergang weet te redden, valt dan ook nog te bezien.

  • Prima specificaties en prestaties
  • Strakke software
  • Uitstekende camera
  • Iets duurder dan concurrenten
  • Design verrast niet
BEOORDELING