De iPad Pro van 9,7 inch is een prima tablet, maar het apparaat is niet erg onderscheidend. Voor de meeste consumenten blijft de iPad Air 2 aantrekkelijker.

Toen Apple vorig jaar de iPad Pro aankondigde, leek er eindelijk weer wat beweging te komen in de saaie tabletmarkt. Met het apparaat van 12,9 inch richtte Apple zich op zijn zwaarste gebruikers, die bereid zijn diep in de buidel te tasten voor goede specificaties, een groter scherm en het los verkrijgbare toetsenbord en stylus.

De iPad Pro van vorig jaar was een stuk minder compact dan eerdere iPads. Daarom heeft Apple de Pro nu ook in een formaat van 9,7 inch beschikbaar gemaakt, hetzelfde formaat als de allereerste iPad en nieuwere varianten als de iPad Air en Air 2.

De 9,7 inch-versie is qua uiterlijk nagenoeg gelijk aan de iPad Air 2, met als voornaamste verschil dat de camera iets verder uit de behuizing steekt.

De behuizing van de iPad is al sinds de eerste Air niet meer wezenlijk veranderd, dus erg verrassend ziet de Pro er niet uit. Maar hij is wel weer mooi afgewerkt, dun en licht. De prijs, van minstens 689 euro, is wel erg hoog, zeker in vergelijking met de iPad Air 2 van 439 euro.

Accessoires

De nieuwe Pro heeft dan ook een aantal functies van zijn grotere broer overgenomen, zoals de mogelijkheid om een speciaal toetsenbord van Apple en de Pencil-stylus te gebruiken.

In zijn kleinere gedaante is het Apple-toetsenbord echter een stuk minder goed bruikbaar. De versie die bij de 12,9 inch-tablet wordt geleverd is al niet perfect: de toetsen kunnen niet erg ver worden ingedrukt en tijdens het typen kan het scherm maar op één vaste positie worden geplaatst.

Bij de 9,7 inch-versie zijn de toesten nog een stuk kleiner en is er minder ruimte om je hand comfortabel uit te spreiden. Daardoor maak je vrij snel typfouten. Mogelijk went dit op de langere termijn, maar in de testperiode van een week is mij dat niet gelukt. Met een prijs van 169 euro is het toetsenbord in ieder geval erg duur.

Net als bij de vorige iPad Pro werkt de stylus van Apple prima. De meeste gebruikers zullen hier geen behoefte aan hebben, maar voor ontwerpers en tekenaars is de Pencil (van 109 euro) een mooie accessoire.

Prestaties

Qua specificaties is de nieuwe iPad Pro min of meer gelijk aan zijn grotere broer: de A9X-chip van Apple zelf, minstens 32 GB opslagruimte en hetzelfde retina-scherm als eerdere iPads hadden.

Het voornaamste verschil tussen de twee Pro's is dat de grotere versie 4 GB werkgeheugen heeft, terwijl dat bij de kleinere 2 GB is. Dat is nu niet merkbaar, maar zal er mogelijk voor zorgen dat de kleinere Pro in de toekomst eerder traag wordt.

Nu presteert de tablet prima en kan de Pro alle taken makkelijk aan. Uit benchmarktests blijkt dat hij grafisch iets minder goed presteert dan de grotere Pro, maar dat is in de praktijk niet te merken. Tijdens de testperiode was er geen enkele keer sprake van een hapering of ander prestatieprobleem.

De accuduur lijkt min of meer gelijk aan die van de iPad Air 2. Het afspelen van een video op een helderheid van 250 cd/m2 (ongeveer de helderheid die binnenshuis prettig oogt) houdt de tablet ruim 8 uur uit.

Scherm, speakers en camera

Uniek aan de kleinere iPad Pro is het True Tone-scherm. De tablet is voorzien van sensoren die het licht in een ruimte kunnen meten en de kleurweergave van het scherm hierop aanpassen.

De True Tone-functie zorgt over het algemeen voor warmere kleuren. Witte vlakken worden wat geler, waardoor ze prettiger moeten ogen. Wie liever een nauwkeurige kleurweergave ziet, kan de functie gelukkig uitzetten.

De kleinere iPad Pro heeft ook een ander speakersysteem dan de Air 2. De Pro heeft maar liefst vier speakers, waar een krachtig stereogeluid uitkomt. Dat is een mooie toevoeging, ook voor niet-professionele gebruikers.

Bovendien is de camera verbeterd. De Pro bevat dezelfde 12 megapixel-camera van de iPhone 6s, terwijl de Air 2 het met een 8 megapixel-camera moet doen. Belangrijker voor tabletgebruikers is dat ook de camera aan de voorkant een flinke upgrade heeft gekregen. Dat zorgt voor merkbaar betere resultaten als je bijvoorbeeld wilt videobellen.

Groot probleem

Toch is het grootste probleem van de eerdere iPad Pro ook in deze versie niet opgelost. Ondanks het woord 'Pro' in de naam is het apparaat juist niet erg geschikt voor zakelijke gebruikers die productief willen zijn. iOS is en blijft een mobiel besturingssysteem, dat niet erg geschikt is om werk op te verrichten.

Er is dan weliswaar de mogelijkheid om te multitasken (een functie die ook beschikbaar is op de goedkopere iPad Air 2 en Mini 4), maar tekstverwerken, e-mailen en Photoshoppen gaat toch nog een stuk sneller en gemakkelijker op een Mac of Windows-apparaat.

Specificaties

Schermgrootte 9,7 inch
Resolutie 2048 x 1536 pixels
Chip A9X (dual-core, 2,2 GHz)
Werkgeheugen 2 GB
Opslagruimte 32, 128 of 256 GB
Afmetingen 240 x 169.5 x 6,1 mm
Gewicht 437 gram
Accucapaciteit 7.306 mAh
Prijs Vanaf 689 euro
Prijs toetsenbord 169 euro
Prijs stylus 109 euro

Conclusie

Mensen die hun tablet niet als laptopvervanger maar gewoon als tablet willen gebruiken - om te lezen, te Facebooken, video's te kijken - hebben niets aan de extra functies die de iPad Pro biedt. Het True Tone-scherm, de betere speakers en de snellere chip zijn voor de gemiddelde consument niet erg interessant of zelfs niet merkbaar.

De kop van onze vorige iPad Pro-review noemde de grotere iPad "vooral geschikt voor een kleine niche". De kleinere iPad Pro spreekt een nog kleinere niche aan.

De meeste zakelijke gebruikers kunnen beter kiezen voor een Surface of vergelijkbaar Windows-apparaat. En consumenten kunnen beter terecht bij de goedkopere iPad Air 2 of Mini 4.

BEOORDELING
  • Goede prestaties
  • Licht en dun
  • Verbeterde speakers en camera
  • Veel te duur
  • Software ongeschikt voor werk