Apple brengt met de iPhone SE weer een kleiner en goedkoper toestel op de markt. Maar hoewel het formaat en de prijs misschien anders doen vermoeden, doet de SE niet onder voor de grotere iPhones. 

Ruim twee jaar geleden bracht Apple ook al een goedkopere telefoon op de markt: de iPhone 5C, die dezelfde hardware kreeg als het toestel van een jaar eerder. De prijs lag met 599 euro honderd euro lager dan de betere iPhone 5S, die op hetzelfde moment werd gepresenteerd.

Heel warm werd dat toestel destijds niet ontvangen. Apple gooit het dit jaar over een andere boeg. De SE beschikt over dezelfde snelle A9-processor en dezelfde 12 megapixelcamera als de iPhone 6S, die ongeveer een half jaar geleden werd onthuld.

De prijs is daarnaast verder omlaag gehaald. De SE kost in Nederland 489 euro, dat is 260 euro goedkoper dan de iPhone 6S.

Review: iPhone SE doet niet onder voor duurdere 6S
Review: iPhone SE doet niet onder voor duurdere 6S

Klein

Waar lever je dan op in? Dat is vooral het schermformaat. De iPhone SE heeft een schermdiagonaal van 4 inch, een stuk kleiner dan de 4,7 inch van de iPhone 6S en al helemaal dan de 5,5 inch van de 6S Plus.

De kleurweergave van dat kleine scherm is net als bij de iPhone 6S ontzettend goed. Wel scoort het toestel jammer genoeg een stuk slechter op het gebied van contrast, waardoor het scherm wat flets is. 

De resolutie van het scherm is omlaag gehaald, naar 1.136 bij 640 pixels. Wanneer er wordt gekeken naar het aantal pixels per inch is dat aantal met 326 echter exact hetzelfde als bij de iPhone 6S. Minder scherp is het scherm dus niet, alleen kleiner.

De vraag is of dat voor iedereen een nadeel is. Er past duidelijk minder tekst op het scherm, wat vervelend kan zijn bij het browsen, lezen of chatten. Aan de andere kant is de telefoon makkelijker te gebruiken met één hand en past het toestel stukken beter in je broekzak.

Specificaties iPhone SE

Scherm 4 inch, 1136 bij 640 pixels
Processor A9
Camera 12 megapixel (achter), 1,2 megapixel (voor)
Opslaggeheugen 16 GB of 64 GB
Vingerafdrukscanner Ja
Prijs Vanaf 489 euro

Ontwerp

De SE lijkt dan ook vooral een dienst te zijn naar fans van de iPhone 5S, het laatste 4 inch-toestel dat Apple uitbracht. Het uiterlijk van het toestel is een exacte kopie van dat oude model, dat iets dikker is en hoekigere zijkanten heeft dan de toestellen van de afgelopen twee jaar.

Een originaliteitsprijs wint Apple natuurlijk niet met dit oude design, maar de telefoon voelt stevig aan. Mooi is ook dat de camera niet uitsteekt, zoals bij de iPhone 6S en 6S Plus wel het geval is. 

Prestaties

Hoewel de SE over een iets kleinere batterij beschikt dan zijn grotere broertjes, gaat de telefoon verrassend lang mee op een volle accu. Het einde van de dag haalt deze telefoon met gemak, terwijl de 6S bij vergelijkbaar gebruik iets minder speelruimte heeft.

Zoals geschreven beschikt de iPhone SE over exact dezelfde processor en camera als de iPhone 6S. Dat zorgt er dus ook voor de kleinere iPhone exact hetzelfde presteert als de veel duurdere 6S en ook foto’s maakt van exact dezelfde kwaliteit.

Dat is geen schande: de A9-processor is een van de snelste processors op de markt en de camera in deze telefoon maakt foto’s van betere kwaliteit dan de meeste concurrenten.

Nadeel is wel dat het goedkoopste model van de SE wordt geleverd met 16 GB opslaggeheugen. Die hoeveelheid is echt te weinig op de huidige smartphonemarkt waar 32 GB inmiddels de regel is. Apple levert dit model ook in een 64 GB-variant, maar dat kost je wel honderd euro meer.

Benchmarks

Ontbrekende functies

De selfiecamera van de SE is met 1,2 megapixel wel een stuk slechter dan de 5 megapixelcamera die aan de voorkant van de iPhone 6S zit. Mensen die hun telefoon hoofdzakelijk gebruiken om selfies te nemen kunnen dus beter een andere telefoon kopen.

Daarnaast is ook de vingerafdrukscanner van de iPhone SE een ouder model. Dat zorgt er voor dat het dus iets langer duurt voordat de telefoon ontgrendelt. Persoonlijk vond ik dit niet storend, maar mensen die overstappen van een telefoon met een snellere sensor (zoals de 6S) zullen dit wel merken.

De belangrijkste functie die ontbreekt is waarschijnlijk het drukgevoelige scherm, bekend van de Apple Watch en de iPhone 6S en 6S Plus. Het is jammer dat er niet harder op het scherm kan worden gedrukt om meer menufuncties tevoorschijn te toveren, maar als een groot verlies voelt dat niet. In de praktijk zullen de meeste mensen hier niet heel erg veel van merken.

Conclusie

De iPhone SE is met een startprijs van 489 euro de goedkoopste telefoon die Apple ooit uit heeft gebracht. Een budgettoestel mag deze kleine iPhone echter niet genoemd worden; dit toestel doet niet onder voor zijn grotere en paar maanden oudere broertje, de iPhone 6S.

Het ontbreken van het drukgevoelige scherm en de vrij slechte selfiecamera zijn jammer, maar voor de meeste mensen waarschijnlijk niet onoverkomelijk. Het enige wat Apple echt aangerekend kan worden is het veel te lage opslaggeheugen van 16 GB bij het goedkoopste model. Ook is het jammer dat het contrast van het scherm relatief laag is.

Al met al is de SE een slimme zet van Apple, omdat de meeste smartphonefabrikanten de kleinere versies van hun premiumtoestellen meestel voorzien van wat verouderde hardware. De iPhone SE is hiermee een van de weinige toptoestellen voor de liefhebbers van een wat kleinere telefoon.

  • Aantrekkelijke prijs
  • Goede prestaties
  • Prima camera
  • Goede accuduur
  • Laag contrast
  • Goedkoopste model heeft weinig opslaggeheugen
BEOORDELING