HTC heeft een moeilijke periode van enorme krimp en verliezen achter de rug. Het bedrijf kan dus wel een succesje gebruiken. Gaat de HTC 10 daarvoor zorgen?

De HTC One, die begin 2013 werd gepresenteerd, was de eerste smartphone die geheel uit één stuk aluminium was gemaakt.

HTC startte met dit toestel een trend die sindsdien is gevolgd door Apple, LG en Huawei, om maar een aantal merknamen te noemen. HTC zelf heeft echter niet bijzonder veel meer veranderd aan zijn ontwerp, en de HTC 10 lijkt behoorlijk op de One, One M8 en One M9.

Het toestel is opnieuw gemaakt van aluminium, dat dit keer is bewerkt aan de randen van de behuizing, waardoor deze schuin afloopt. Aan de boven- en onderkant van het toestel zitten nog steeds twee opvallende antennestrepen, en de camera steekt licht uit de behuizing.

Dat levert geen revolutionair ontwerp op, maar de HTC 10 is wel een goed afgewerkt toestel, dat lekker in de hand ligt.

Qua specificaties kan het toestel goed mee met de concurrentie: het 5,2 inch-scherm heeft een resolutie van 2560 bij 1440 pixels, hij draait net als de LG G5 op een Snapdragon 820 en er is standaard 4 GB werkgeheugen met 32 GB opslagruimte.

Video: Dit is de HTC 10

Software

Tijdens een korte eerste test presteerde de 10 dan ook prima. HTC heeft zijn eigen softwarelaag Sense bovendien flink teruggeschroefd. Android 6.0 ziet er op de HTC 10 daarom bijna net zo uit als in de 'kale' Google-versie van het systeem.

HTC heeft ook het aantal eigen apps beperkt. Zo zijn er geen eigen galerij- en kalender-apps meer. In plaats daarvan worden alleen Google Photos en Google Calendar meegeleverd. HTC zet nog wel zijn eigen e-mail- camera- en contacten-apps op de nieuwe smartphone.

Ook deze zijn in Google-stijl gegoten en zien er dus strakker uit dan voorheen. Het grootste unieke HTC-element dat is overgebleven in Sense is de Blinkfeed, een eigen nieuwsfeed die een heel eigen thuisscherm heeft. Wie nog dichter bij de kale versie van Android wil komen kan deze echter ook uitzetten.

Het is ook mogelijk om met downloadbare thema's het uiterlijk van de software geheel aan te passen. Uniek is dat het in sommige thema's niet nodig is om apps in een raster te zetten; je kan de iconen slepen waar je maar wil en je kunt zelfs stickers gebruiken om apps te lanceren. Dat lijkt erg chaotisch en onoverzichtelijk, maar voor creatievelingen is het leuk dat het kan.

Camera

In het verleden heeft HTC flinke kritiek gekregen op zijn UltraPixel-camera's. Het idee daarvan was dat ze meer licht zouden opvangen in het donker, maar in de praktijk leverden ze vaak slechte foto's op in een vrij lage resolutie.

HTC heeft geleerd van zijn fouten en heeft de camera op zijn nieuwe toestel een stuk beter gemaakt. Het betreft weliswaar nog steeds een UltraPixel-model, met grote pixels van 1,55 micron. De resolutie is echter opgekrikt naar 12 megapixel en het f/1,8-diafragmawaarde zorgt ook voor meer lichtinval.

Foto gemaakt met HTC 10

Foto gemaakt met HTC 10

Dat levert op het eerste gezicht goede foto's op. Een uitgebreide vergelijking was nog niet mogelijk, maar de eerste plaatjes zagen er goed uit. Wel leek het scherpstellen iets langer te duren dan op de onlangs verschenen Galaxy S7.

Ook foto's van de selfiecamera, die eveneens een f/1.8-apertuur heeft, zagen er goed uit. Met tegenlicht wist deze nog vrij veel details van een gezicht op te vangen.

Foto gemaakt met HTC 10

Foto gemaakt met HTC 10

Speakers

HTC is altijd erg trots op zijn Boomsound-speakers geweest, en deze hebben op de HTC 10 weer een update gekregen. Er is dit keer één speaker voor de lage tonen en één speaker voor de hoge tonen. Samen produceren deze in een vrij helder geluid en een behoorlijk volume.

Het zal losse Bluetooth-speakers niet overbodig maken, maar de luidsprekers in de HTC 10 zijn wel beter dan eerdere smartphonespeakers.

Onder het scherm van de HTC 10 zit een vingerafdrukscanner, een sensor die bij eerdere HTC-toestellen ontbrak. Dat is toevoeging die op een high-end toestel in 2016 niet meer mag ontbreken.

Voorlopige conclusie

De HTC 10 maakt een goede eerste indruk, maar lijkt zich niet direct te onderscheiden van de concurrentie. Met de camera zijn grote stappen gezet, maar op dat vlak heeft ook de concurrentie niet stilgezeten. Met een forse adviesprijs van 749 euro is de HTC 10 ook zeker niet de goedkoopste. Waarschijnlijk wacht het bedrijf dus weer een moeilijke strijd tegen giganten als Samsung en Huawei.