Huawei’s nieuwe toestel, de P9, beschikt niet over één maar twee camera’s aan de achterkant van de telefoon. NU.nl probeert de nieuwe telefoon al even uit om te kijken of dit echt zulke bijzondere resultaten oplevert.

Op het eerste gezicht verschilt de P9 weinig van de P8, maar er zijn toch een aantal aanpassingen doorgevoerd.

De behuizing is nog steeds gemaakt van aluminium en voelt net als bij de voorganger stevig aan, maar het scherm buigt mooi af aan de zijkanten, waardoor je geen scherpe randjes voelt tijdens het bellen.

De P9 beschikt aan de achterkant bovendien niet meer over de witte balken aan de boven- en onderkant (een beetje zoals bij de iPhone 5S en SE). Aan de bovenkant zit nog wel een zwarte balk, met daarin maar liefst twee camera’s die in samenwerking met Leica zijn ontwikkeld.

Eerste indruk: Huawei P9 met dubbele camera
Eerste indruk: Huawei P9 met dubbele camera

Vingerafdrukscanner

Daarnaast beschikt de P9 over een vingerafdrukscanner, waar die bij zijn voorganger nog ontbrak. De sensor zit, net zoals bijvoorbeeld bij de Huawei Mate 8, aan de achterkant en hoeft alleen aangeraakt te worden om het toestel te activeren. De sensor reageert vlot en snel.

Aan de onderkant is ook een kleine aanpassing doorgevoerd. De USB-aansluiting heeft plaats gemaakt voor de modernere USB-C-aansluiting.

De full hd-resolutie van het 5,2 inch-scherm heeft geen upgrade gekregen, maar dat hindert niet. Het scherm is scherp genoeg voor normaal gebruik, en in de korte periode dat ik dit toestel heb kunnen gebruiken zijn losse pixels mij nooit opgevallen.

Prestaties

Onder de motorkap zit verder Huawei’s eigen Kirin 955-processor en 3GB werkgeheugen. Tijdens de korte eerste kennismaking was gebruik van de telefoon altijd makkelijk en vlot, waarbij er geen haperingen optraden.

De accuduur was tijdens de eerste kennismaking nog niet te testen. De capaciteit is met 3.000 mAh flink groter dan de 2.690 mAh van de P8. Of dat ook resulteert in een langere accuduur zal later moeten blijken.

Camera

De belangrijkste nieuwigheid aan de P9 is de dubbele camera aan de achterkant, met twee keer een 12 megapixel-sensor.

Met de dubbele camera kan achteraf scherp worden gesteld. Zo’n functie is niet nieuw; de Honor 6+ (dochtermerk van Huawei) en de HTC One M8 werden ook al uitgerust met twee camera’s aan de achterkant.

De speciale functie kan met een apart knopje worden geactiveerd in het cameramenu, en werkt vooral goed bij afstanden tot twee meter. Vervolgens kan er worden ingesteld hoe sterk het scherpte/diepte-effect moet worden, en op welk punt moet worden gericht. Dit kan ook achteraf worden gedaan.

Eerdere toestellen wisten nog niet erg veel indruk te maken met zo’n dubbele camera. De P9 lijkt het, op het eerste gezicht, beter te doen.

De foto’s zien er mooi uit en het effect komt realistisch over. Wel wordt het vaak iets te veel van het goede wanneer de functie op maximaal niveau wordt gezet; in dat geval wordt de achtergrond dan wel erg vaag en loopt het beeld niet mooi over in de scherpe delen.

Wanneer het met mate wordt gebruikt zorgt dat voor mooie beelden waarbij bepaalde objecten echt naar voren springen.

Software

Het begint inmiddels een bekend verhaal te worden, maar Huawei stelt helaas wederom teleur op het gebied van software. De P9 draait op Android 6.0 met daar overheen Huawei’s eigen Emotion UI (EmUI).

Het is fijn dat de P9 op de laatste Android-versie draait, maar net als bij vorige toestellen zoals de Mate 8 en de Honor 5X is het moeilijk om de software van Huawei een warm hart toe te dragen.

EmUI voelt wat rommelig aan. Zo worden icoontjes bijvoorbeeld allemaal voorzien van een vierkant achtergrondje, zodat er vierkante icoontjes ontstaan. De kleuren die daarbij worden gekozen passen echter vaak niet mooi.

Daarnaast komt het systeem vooral erg onorigineel over omdat het wel érg veel wegheeft van Apples mobiele besturingssysteem iOS en onderdelen van andere Android-fabrikanten.

Voorlopige conclusie

Huawei brengt met de P9 wederom een zeer degelijk toestel op de markt. De behuizing is goed ontworpen en voelt stevig aan, het toestel reageert vlot en ligt lekker in de hand.

Jammer is dat Huawei nog altijd een misser maakt op het gebied van software. Smartphones kunnen aan de buitenkant maar zoveel van elkaar verschillen - elk toestel bestaat immers vooral uit een rechthoekige display. De software is daarmee een van de belangrijkste manieren voor een fabrikant om zichzelf te onderscheiden. Huawei weet zich op dit gebied nog geen positieve indruk achter te laten.

Desalniettemin maakt de Chinese fabrikant indruk met de dubbele camera, waarmee achteraf scherp kan worden gesteld. Waar dit eerder nog vooral een gimmick leek, lijkt dit bij de P9 toch iets veelbelovender.

De P9 is vanaf 16 april beschikbaar in Nederland voor 599 euro (32 GB-versie).