Review: Android-console Nvidia Shield valt tussen wal en schip

De Nvidia Shield is een settopbox, Chromecast en gameconsole in één. Dat klinkt als een gouden combinatie, maar het apparaat valt vooral tussen wal en schip.

Google heeft met de Chromecast aangetoond dat er een behoefte is aan manieren om 'domme' televisies slim te maken. Het HDMI-dongeltje van 39 euro verkoopt goed en biedt een gemakkelijke manier om video's naar een televisie te sturen.

Nvidia gaat met de Shield een stap verder: de settopbox draait op Android TV, het besturingssysteem dat door Google werd ontworpen om meegeleverd te worden op televisies. Onder meer Sony en Philips voorzien hun nieuwe tv's standaard van dit systeem.

Android TV biedt meer mogelijkheden dan de Chromecast, maar aan de Shield zit dan ook een veel hoger prijskaartje: 199 euro. Daarvoor krijg je een versie met 16 GB opslagruimte en één controller om mee te gamen.

Video streamen

Als slim besturingssysteem voor tv's werkt de Shield over het algemeen goed. Android TV is nog niet perfect, maar maakt het wel heel makkelijk en razendsnel om bijvoorbeeld een Netflix-serie op te starten. Ook de app Plex, waarmee het mogelijk is om video's van andere apparaten op je netwerk te streamen, werkt fantastisch.

Helaas valt het aanbod van apps nog wat tegen. De meeste internationaal bekende apps zijn inmiddels aanwezig, maar Nederlandse video-apps als NPO of RTL XL hebben nog geen app voor Android TV.

Gelukkig is het bij deze sites doorgaans wel mogelijk om video's naar een Chromecast te sturen. Die functionaliteit zit ook in de Shield en werkt goed. Maar wie zijn Shield vooral gaat gebruiken als Chromecast, kan beter 160 euro besparen en de Google-dongel aanschaffen.

De Shield lijkt hier en daar ook nog last te hebben van kinderziektes. In een testperiode van twee weken kwam het enkele keren voor dat de wifi-verbinding van de Shield volledig wegviel, terwijl andere apparaten op hetzelfde netwerk nog gewoon werkten. Alleen het herstarten van de Shield loste dit probleem op.

Games

Gamers zijn de kerndoelgroep van Nvidia, een bedrijf dat vooral bekendstaat om zijn videokaarten. De voornaamste toevoeging aan Android TV is dan ook een eigen gamewinkel en de gamestreamingdienst GeForce Now.

Voor een tientje per maand is het via die dienst mogelijk om onbeperkt een catalogus van enkele tientallen games te streamen. Spellen hoeven niet te worden gedownload, maar worden tijdens het spelen binnengehaald, waardoor ze snel opstarten.

De dienst is technologisch zeer indrukwekkend. Grafisch zware games worden soepel gestreamd en de wachttijden zijn beperkt. Maar de catalogus is nog vrij klein en bestaat vooral uit oudere games. Daarom zal GeForce Now voor weinig mensen de tien euro per maand waard zijn.

De controller die Nvidia meelevert is bovendien niet om over naar huis te schrijven. Hij is niet oncomfortabel om vast te houden, maar ergonomisch gezien doet hij wel onder voor Xbox- en Playstation-controllers. Bovendien is hij vrij groot en zwaar, wat onhandig is als je hem als afstandsbediening voor de tv-functies gebruikt.

Afstandsbediening

Nvidia biedt wel een prachtige afstandsbediening aan voor de Shield, die helaas los moet worden aangeschaft voor 49 euro. Het ontwerp van deze afstandsbediening is uitstekend: hij is net groot en zwaar genoeg om fijn te gebruiken, zonder overbodige knoppen. Alleen de volumebesturing, via een soort touchpad aan de onderkant, had nauwkeuriger gekund.

Zowel de controller als de afstandsbediening maken misschien wel de beste functie van de Shield mogelijk: je kunt er een koptelefoon in steken om het geluid van de televisie daar doorheen af te spelen. Dit werkt tijdens het gamen, maar ook bij het bekijken van films of andere video's.

Omdat de koptelefoon in de afstandsbediening is geprikt, kun je nog door het huis lopen zonder dat je wordt beperkt door de lengte van de kabel. In feite maakt de functie van elke koptelefoon een prima draadloze koptelefoon.

Conclusie

Nvidia lijkt de Shield en zijn gamestreamingdienst GeForce Now te zien als een langetermijnproject. Tijdens de aankondiging van het apparaat zei een woordvoerder tegen NU.nl dat "het lang duurde om de GeForce-videokaarten populair te maken, en het nu ook weer lang zal duren om Shield populair te maken".

Volgens de medewerker wil Nvidia nog dit jaar een gametitel op de dag van zijn release toevoegen aan GeForce Now. Als Nvidia dat in de toekomst vaker kan doen, en als het app-aanbod op Android TV wordt uitgebreid, dan wordt de Shield echt een indrukwekkend apparaat.

Nu is de Shield echter niet interessant genoeg voor zijn belangrijkste doelgroep: gamers. Voor alle anderen is de settopbox te duur.

Toch biedt de Shield wel een interessante glimp op de toekomst, als onze tv's nog slimmer zijn en we games spelen via een streamingabonnement. Als we daadwerkelijk in deze toekomst arriveren, heeft Nvidia alvast een plekje op de eerste rij.

  • Android TV draait soepel
  • Gamestreaming technisch indrukwekkend
  • Gebrek aan apps en games
  • Prijzig
  • Afstandsbediening niet meegeleverd
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie