Supersnel, supercompleet en supercool - superlatieven schieten tekort om Trackmania Turbo te beschrijven. Het spel is makkelijk op te pikken maar blijft uitdagingen bieden. De vele multiplayermogelijkheden zorgen ervoor dat de game lang leuk blijft.

Trackmania Turbo bevindt zich op het snijpunt tussen bikkelharde competitie en puur plezier. Pc-gamers die de eerdere versies van Trackmania hebben gespeeld wisten dat allang, maar met dit consoledebuut van Trackmania maken ook PlayStation 4- en Xbox One-bezitters kennis met de bijzondere snelle gamereeks.

Simpel gezegd draait Trackmania om weinig anders dan zo snel mogelijke tijden noteren. In de praktijk dien je daarvoor extreme hindernissen op de circuits te bedwingen: reuzensprongen, loopings en halfpipes, maar ook onverharde paden, plotselinge tempowisselingen en eindeloos doordraaiende bochtencombinaties. 

Je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in de tweehonderd verschillende parcoursen (veelal van A naar B, maar ook circuits die rondlopen) die worden meegeleverd.

De game bevat vier kleurrijke thema's: de geasfalteerde woestenij van Canyon Grand Drift, de modderpaden van Valley Down & Dirty, het exotische Rollercoaster Lagoon en het sensationele International Stadium. In elke omgeving gebruik je een specifieke auto, die je slechts beperkt naar eigen smaak kunt aanpassen met verschillende kleurtjes en logo's.

Stuurmanskunst

Je input is in de basis beperkt tot gas geven, remmen en een gevoelig stuur. Belangrijker nog is je racelijn over elk parcours: neem je meer snelheid mee over een schans, of rem je eerst even af om beter uit te komen voor de daaropvolgende bocht? Ook kun je vloeiend door bochten driften. 

Uiteindelijk komt het allemaal aan op je eigen vaardigheden: geen powerups, maar pure stuurmanskunst – al kun je met genoeg vindingrijkheid ook mooie stukken afsnijden.

Lukt het een keer niet, dan kun je met een druk op de knop zonder vertraging opnieuw starten. Dat houdt het tempo erin wanneer je om medailles strijdt in de hoofdmodus, of als je vrienden probeert te verslaan nadat ze je een uitdaging hebben gestuurd.

Multiplayer

Trackmania staat niet voor niets al jaren hoog aangeschreven binnen de eSports-wereld. De ontwikkelaars hebben een online multiplayerstand gebouwd waarin maar liefst honderd spelers het tegelijkertijd tegen elkaar kunnen opnemen.

In de praktijk betekent dat dat je maximaal 99 anderen als spoken over de baan ziet gaan, om te voorkomen dat je elkaar in de weg zit op jacht naar een perfecte run. 

Dat klinkt misschien minder spannend, maar in de praktijk werkt het erg motiverend om jezelf tijdens een potje direct en constant te kunnen meten met een groot aantal tegenstanders. Bovendien wordt je positie op de internationale, nationale en zelfs regionale ranglijst constant bijgehouden, waardoor de snelheidsstrijd lang kan aanhouden.

Double Driver

Ook op lokaal niveau is er genoeg competitie mogelijk. Maximaal zestien spelers kunnen het één voor één tegen elkaar opnemen, of je kunt met maximaal vier man op een gedeeld scherm racen - een functie die we binnen dit genre nog maar weinig zien. 

Nog origineler is de Double Driver-stand, waarin je met twee spelers één auto bestuurt. De auto luistert in deze stand naar de besturing van beide chauffeurs en voert het ‘gemiddelde’ uit.

Om de gekkigheid compleet te maken, is er een veelvoud aan speciale standen te kiezen door 'geheime' toetsencombinaties in te voeren. Zo kun je plots in een Mario Kart-achtige race mét power-ups terechtkomen of alle spelers verplichten binnen het scherm van de snelste te blijven.

Bouwen

Er is ook een uitgebreide modus om je eigen circuits op te bouwen. De mogelijkheden zijn dusdanig uitgebreid dat we maar wat blij zijn dat de game je ze op verschillende niveaus laat benutten: instappers kunnen met plezier aan de slag en een baantje in elkaar knutselen, terwijl diehards uit hun dak kunnen met de meest knotsgekke creaties. 

Ook de functie die willekeurig een circuit genereert werkt goed. Je kunt alle banen online delen en via een website toevoegen aan je favorietenlijst, waarna ze gemakkelijk te selecteren zijn voor een potje.

Uiterlijk

Bij de combinatie van al die verschillende gameplaymogelijkheden past de kleurrijke, frisse en coole audiovisuele stijl, die de arcade-insteek van Trackmania Turbo onderstreept.

Blauwe luchten, grote neonreclameborden, zeppelins en retro-lettertypes vormen - in samenwerking met het rijgedrag - een dikke knipoog richting de hoogtijdagen van OutRun, Daytona USA en Ridge Racer. 

De pompende electromuziek is een perfecte match, al is het wat jammer dat er telkens een nieuw nummer wordt ingestart wanneer je een nieuwe run begint. Voor de techniek vooral respect: de framerate van de PlayStation 4-versie (met een resolutie van 1080p) is nagenoeg rotsvast, de Xbox One-versie (in 900p) kent iets meer (kleine) haperingen.

Conclusie

De kwaliteiten van Trackmania waren racefans op zich al bekend. Maar het is juist de uitvoering in de vorm van Trackmania Turbo, nota bene als debuut op de spelcomputers van Sony en Microsoft, waar we heel erg blij van kunnen worden.

Dit is niet alleen een razendsnelle, uitdagende en zeer complete arcaderacer, maar ook een flitsend en levendig eerbetoon aan de kunst van zo hard mogelijk gaan.

  • Razendsnelle gameplay
  • Zowel toegankelijk als uitdagend
  • Veel multiplayermodi
  • Uitgebreide circuitbouwer
  • Kleine audiovisuele problemen
BEOORDELING

Trackmania Turbo is vanaf donderdag beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze review zijn enkel de consoleversies gespeeld.