Review: Software nekt goedkope Honor 5X

De Honor 5X ziet er op het eerste gezicht uit als vrij normale smartphone, met een verrassend lage adviesprijs van 229 euro. Is de rest van dit toestel net zo indrukwekkend als de prijs?

Honor is, zoals de prijs van dit toestel ook al aangeeft, het budgetmerk van de Chinese fabrikant Huawei. Wat uiterlijk betreft is dit een vrij saai toestel; er is weinig opmerkelijks of bijzonders te vinden aan de buitenkant. 

De behuizing aan de achterkant is gemaakt van geborsteld metaal, met aan de boven- en onderkant een plastic gedeelte. Het scherm heeft een schermdiagonaal van 5,5 inch, de randen om het scherm heen zijn niet uitzonderlijk dik of dun. Het toestel beschikt niet over fysieke navigatieknoppen.

Verder beschikt het toestel alleen over een aan-knop aan de rechterkant, met daar boven de volumeknoppen. Het toestel is 8,2 millimeter dik, wat aardig dun is voor een toestel in deze prijscategorie. Jammer is wel dat de camera aan de achterkant wat uitsteekt.

Hardware

De 5X is uitgerust met 16GB aan opslaggeheugen en kan worden uitgebreid met een micro sd-kaartje. Verder heeft het toestel 2GB aan werkgeheugen en een Snapdragon 616-processor, een chip die ook wordt gebruikt in andere budgettoestellen zoals bijvoorbeeld de Xiaomi Redmi 3.

Uit onze tests blijkt dat de Honor 5X ongeveer net zo goed presteert als onder meer de HTC One A9 of de Moto X Play, twee middenklassers uit 2015 die allebei stukken meer kosten.

In de praktijk houdt dat in dat normale apps vrij soepel draaien. Voor de gemiddelde smartphonegebruiker zal de hardware in deze telefoon dus meestal voldoende zijn. Bij de zwaardere apps gaan de prestaties wel achteruit, en ook bij het wisselen tussen apps is wat vertraging merkbaar.

Het 5,5 inch-scherm heeft een full hd-resolutie, wat voldoende is. Wel hangt er een wat blauwe waas over het display en het glas gaat vlug volzitten met vingerafdrukken. 

Honor weet indruk te maken met zijn batterij, die een vrij ruim vermogen heeft van 3.000 mAh. Bij normaal gebruik haalde ik het einde van de dag met de helft van de batterij over. Bij heviger gebruik lukt het ook makkelijk om het einde van de dag te halen. Deze telefoon kun je dus zonder zorgen zonder oplader een dagje mee op stap nemen.

Camera

De Honor 5X beschikt over een 5 megapixelcamera aan de voorkant en een 13 megapixelcamera aan de achterkant. De camera aan de achterkant wordt ondersteund door een enkele led-fliter. Optische beelstabilisatie ontbreekt, maar dat is niet vreemd in deze prijsklasse.

De camera weet weinig indruk te maken. Hoewel er prima foto's gemaakt kunnen worden bij helder daglicht, wordt het binnen al lastiger, en komen foto's er vaak wat grauwig uit. Het is bovendien iets te eenvoudig om een onscherpe foto te maken doordat het beeld beweegt.

De filters waar je uit kunt kiezen kennen we van eerdere toestellen van Honor en moederbedrijf Huawei. Selfies kunnen 'mooier' worden gemaakt, met vaak opmerkelijke resultaten. In de praktijk heb je weinig aan deze functie. 

Vingerafdrukscanner

Wat dit toestel echt onderscheidt van andere middenklassers is een uitstekende vingerafdrukscanner. Net als bij andere toestellen van Huawei kan het scherm al worden ontgrendeld door de vinger alleen heel even op de sensor te houden. Er hoeft dus geen aparte knop ingedrukt te worden om het toestel aan te zetten.

De vingerafdrukscanner reageert bovendien redelijk snel en herkende mijn vinger bijna altijd. Een positieve verrassing voor goedkoper toestellen waar meestal überhaupt geen vingerafdrukscanners in zitten.

Software

Helaas slaat Honor wederom de plank mis als het aankomt op software. De 5X draait op Android 5.1 met daarbovenop de skin van Huawei, Emotion UI. Huawei maakte onlangs wel bekend dat er een update naar Android 6.0 onderweg is. 

Zoals al besproken in eerdere reviews van toestellen van Huawei, is Emtotion UI niet de allerbeste skin voor Android. Zo worden de icoontjes allemaal als afgeronde vierkantjes weergegeven, wat er voor zorgt dat sommige icoontjes die over een rond icoontje beschikken (zoals bijvoorbeeld Whatsapp) van een afwijkend achtergrondje worden voorzien.

De manier waarop de zoekfunctie tevoorschijn wordt getoverd (naar beneden vegen over het thuisscherm), is rechtstreeks gekopieerd uit iOS. Ook is het appoverzicht weggehaald; alle apps staan op het thuisscherm, zoals bij iOS. 

Al met al zorgt dit er voor dat het lijkt alsof de software in een soort identiteitscrisis zit. Het is eigenlijk Android, maar wil liever iOS zijn. Dat zorgt voor een ongemakkelijk, goedkoop ogend besturingssysteem. 

Conclusie

De Honor 5X heeft duidelijk voor- en nadelen; de camera maakt weining indruk, de hardware is niet de allersnelste en de software is absoluut een grote misser. Een toestel met deze prijs kan niet over de beste hardware beschikken, maar de software kan wel een stuk beter worden gemaakt. 

Aan de andere kant krijg je daar wel een toestel voor terug met een prima vingerafdrukscanner, een goede accuduur en een prima prijs.

Voor de mensen die zich niet storen aan de software, niet de mooiste foto’s willen nemen en niet de allerzwaarste apps willen draaien, is dit een prima toestel voor een zeer aantrekkelijke prijs. Iedereen die daar wel behoefte aan heeft kan beter verder kijken.

  • Goede accuduur
  • Lage prijs
  • Snelle vingerafdrukscanner
  • Onoriginele software
  • Gemiddelde camera
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie