De Robin, de eerste telefoon van het nieuwe bedrijf Nextbit, wil het als ‘cloudtelefoon’ helemaal anders doen. En dat lukt aardig.

Het interessante aan de Nextbit Robin is dat het met 100 GB gratis opslagruimte in de cloud komt. De cloud van Nextbit is veel dieper geïntegreerd in de software dan we gewend zijn van de clouds van Android en Apple.

Foto’s en muziek worden automatisch opgeslagen in de cloud en zelfs hele apps, inclusief bijbehorende data, worden doorgestuurd naar de datacentra van Nextbit.

Er kan voor worden gekozen om alleen te synchroniseren wanneer het toestel verbonden is met wifi of wordt opgeladen. Dat is wel zo handig, want met een constante datastroom zit je al vrij gauw aan je datalimiet en het vraagt ook wat van de accu.

Review: Bijzondere Nextbit Robin doet het helemaal anders
Review: Bijzondere Nextbit Robin doet het helemaal anders

Volgens Nextbit raakt de Robin zo nooit vol en dat is eigenlijk ook echt zo. Wanneer het toestel vol zit, worden apps die weinig worden gebruikt automatisch naar de cloud gestuurd, zonder je zelf iets hoeft te doen. Leuk detail is dat de lampjes aan de achterkant van het toestel heen en weer beginnen te bewegen wanneer het toestel met de cloud aan het synchroniseren is.

Helaas is het nog niet mogelijk om een app zelf naar de cloud te sturen. Het is een functie waar het bedrijf wel aan zegt te werken, maar de vraag is natuurlijk wanneer dat daadwerkelijk wordt uitgerold.

Nextbit laat mooi zien wat allemaal mogelijk is als telefoons beter worden geïntegreerd in clouddiensten. Natuurlijk zijn er andere toestellen die beschikken over een micro sd-slot, maar cloudintegratie heeft als voordeel dat als je je telefoon kwijtraakt, je gegevens toch nog ergens op een server staan. Bovendien gebeurt alles automatisch. 

De vraag is wel een beetje wanneer je hier in de praktijk echt behoefte aan hebt. De Robin beschikt over 32 GB aan opslaggeheugen, en dat zal voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende zijn.

Design

Nextbit is onder meer opgericht door Scott Croyle, die als voormalig hoofdontwerper bij HTC verantwoordelijk was voor het bekende design van de HTC One-telefoons. Dat hij het met de Robin over een andere boeg gooit, is op het eerste gezicht al meteen duidelijk. 

De Robin is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, een mintgroene versie en een donkergrijze variant. Het toestel is eigenlijk vooral een rechthoekig blokje. Aan de boven- en onderkant van het scherm zit een ronde speaker, die op het begin eenvoudig te verwarren is met de homeknop. Die ronde vorm komt verder terug in de volumeknoppen aan de zijkant en uiteraard de camera’s.

Al met al ziet het geheel er vrij speels uit en in de dagen dat ik met dit toestel rondliep, merkte ik dat ik net zoveel positieve als negatieve reacties kreeg op het uiterlijk van deze telefoon. Waar iedereen het in ieder geval over eens was, is dat de Robin een welkome verrassing was in het wat saaie smartphonelandschap.

Software

De Robin draait op een aangepaste versie van Android 6.0. Veel heeft Nextbit niet veranderd en dat zorgt voor een lichte, soepele ervaring. De meest in het oog springende aanpassing is het ontbreken van het appoverzicht. In plaats daarvan staan alle apps op het thuisscherm, zoals in iOS.

De software lijkt helaas nog niet helemaal stabiel. Tijdens de testperiode heb ik de telefoon een keer moeten herstellen naar de fabrieksinstellingen, omdat opstarten niet meer lukte.

De vingerafdrukscanner zit verstopt in de aanknop aan de zijkant, zoals we kennen van de Xperia-toestellen van Sony. De vingerafdrukscanner werkt goed, maar is niet de snelste sensor op de markt.

Hardware

Dat geldt overigens voor alle hardware; de Robin is niet het snelste, beste toestel op de markt. Er zit 3GB aan werkgeheugen in, wat zeker voldoende is, maar is verder uitgerust met de Snapdragon 808, een wat oudere processor die bijvoorbeeld ook in de LG G4 en de Nexus 5X zit.

Onze benchmarktests bevestigen dat beeld. De prestaties van de telefoon zijn vergelijkbaar met de Nexus 5X, een redelijke middenklasser. De accu haalt daarnaast net het einde van de dag bij normaal gebruik, bij intens gebruik zul je tussendoor moeten opladen. Opladen gaat wel behoorlijk snel.

Het 5,2 inch-scherm heeft een full hd-resolutie, wat prima is. De kleuren worden redelijk goed weergegeven en het contrast is vrij hoog.

De 13-megapixelcamera kan er mee door, maar is niet heel indrukwekkend en reageert bovendien traag. Dat ligt volgens de fabrikant aan de software en er wordt gewerkt aan een oplossing, maar daar kunnen huidige gebruikers nog niet heel veel mee.

Deze smartphone is wat betreft prestaties beslist geen uitblinker, maar er hangt dan ook het prijskaartje van een middenklasser aan. In Nederland was het toestel alleen beschikbaar via Kickstarter, in de Verenigde Staten is het toestel nu te koop voor 400 dollar (zo’n 365 euro, exclusief btw).

Conclusie

De Nextbit Robin valt niet echt op als het aankomt op prestaties, maar dat is ook niet waar het bij deze telefoon om draait. Nextbit wil de smartphonemarkt met deze telefoon opschudden.

De Robin weet met het originele idee en het speelse uiterlijk op te vallen, maar Nextbit zorgt helaas niet voor een nieuwe smartphonerevolutie. De cloudintegratie is leuk, maar biedt nu nog te weinig voordelen in de praktijk. 

Wel is deze telefoon een welkome afwisseling op de smartphonemarkt waar telefoons vooral steeds een stukje sneller en beter worden, maar weinig echt nieuwe dingen bieden.

Deze telefoon lijkt vooral een proof of concept. Nextbit heeft laten zien dat cloudintegratie stukken beter kan. Nu is het wachten totdat Apple en Google hier hun lessen uit trekken.

  • Origineel uiterlijk
  • 100 GB gratis cloudopslag
  • Niet de beste hardware
  • Slordigheidjes in de software
BEOORDELING