Samsung wist vorig jaar veel lof te oogsten met het design van zijn Galaxy S6. Nagenoeg hetzelfde ontwerp wordt nu doorgezet naar de goedkopere A-serie, met overwegend positieve resultaten.

De nieuwe Galaxy A3 en A5 kosten respectievelijk 299 en 399 euro. Ze vallen dus buiten de echte budgetklasse, maar zijn wel een paar honderd euro goedkoper dan de meeste toptoestellen van vorig jaar.

Bekijk de review van de A3 en A5 in twee minuten:

Review: Samsung-middenklassers Galaxy A3 en A5
Review: Samsung-middenklassers Galaxy A3 en A5

Net als de S6 hebben de Galaxy A3 en A5 een behuizing die geheel is gemaakt van metaal en glas. Vooral de A5, met een schermdiagonaal van 5,2 inch, is op een afstand nauwelijks te onderscheiden van de S6, die 5,1 inch groot is. De A3 is met een scherm van 4,7 inch een stuk kleiner, maar qua ontwerp even indrukwekkend.

De toestellen zijn iets hoekiger en hebben daardoor een wat zakelijker uiterlijk. Maar net als bij de S6 voelt de behuizing zeer stevig aan. De camera-uitstulping, die bij de S6 vrij fors was, is bij de middenklassers bovendien beperkter.

Prestaties

Voor smartphones in deze prijsklasse, met name voor rond de 300 euro, zijn we behuizingen van goedkopere materialen gewend. Daar staat tegenover dat de prestaties van de A3 en A5 niet uitblinken in de middenklasse.

De A3 gooit in benchmarktests bijvoorbeeld minder hoge ogen dan de Honor 5X, van 229 euro. De A5 weet zich aardig te meten met de Huawei P8 (380 euro) en Xperia Z3 (399 euro), maar delft het onderspit naast de Nexus 5X (399 euro).

Benchmarktests geven een goed inzicht in de prestaties van smartphones op papier, maar wat tijdens het gebruik van de A3 en A5 vooral opvalt is dat er regelmatig haperingen optreden. De software van Samsung lijkt, zoals in het verleden vaker voorkwam, te zwaar te zijn voor de geleverde hardware.

Scherm en accuduur

De A5 is voorzien van een full hd-scherm, met 1920 bij 1080 pixels. Dat is een prima resolutie en door het gebruik van een AMOLED-scherm zijn donkere vlakken op het scherm écht donker en is het contrast goed. Wel valt de nauwkeurigheid van de kleuren wat tegen, al zal dat de gemiddelde gebruiker niet enorm opvallen.

Het scherm van de A3 is qua weergave ongeveer gelijk aan dat van de A5, maar dan met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Op een formaat van 4,7 inch is die lagere resolutie geen groot probleem; het valt niet erg op dat individuele pixels zichtbaar zijn.

Beide toestellen hebben een uitstekende accuduur: bij normaal gebruik was aan het eind van de dag minder dan de helft van de accucapaciteit gebruikt. De A3 en A5 hielden het in een videotest ruim dertien uur uit, meer dan bijna alle eerder geteste smartphones, behalve de Moto X Play met bijzonder grote accu.

Camera

Beide toestellen hebben dezelfde 13 megapixel-camera aan de achterkant. Die maakt uitstekende foto's voor een middenklassetelefoon. In helder licht is de kleurreproductie goed en zijn foto's over het algemeen scherp. In het donker is de camera geen absolute topper, maar verslaat hij nog steeds de meeste concurrenten in deze prijsklasse.

Zowel de A3 als de A5 bieden ondersteuning voor MicroSD-kaarten om het interne geheugen uit te breiden. Dat is welkom voor mensen die aan de standaard ingebouwde 16 GB niet voldoende hebben.

De A5 heeft in zijn thuisknop een vingerafdrukscanner, die goed en snel werkt. De goedkopere A3 moet het zonder scanner doen en laat zijn gebruikers dus nog patronen of pincodes intoetsen om de telefoon te ontgrendelen. In deze prijsklasse zijn er ook nog weinig telefoons die wel een vingerafdrukscanner hebben.

Conclusie

De Galaxy A5 en A3 zijn goede middenklassetoestellen die uitblinken door hun design en goede camera. Aan prijsbewuste kopers biedt de concurrentie echter beter specificaties en prestaties voor dezelfde prijs. Toestellen als de Honor 5X en Oneplus X doen meer voor onder de 300 euro.

Bijkomend probleem voor de A-reeks is de grote prijsverlaging die Samsung op zijn eigen Galaxy S6 heeft toegepast. Dat toestel is bij de meeste winkels verkrijgbaar voor 479 euro, en wie goed zoekt kan het apparaat zelfs kopen voor minder dan 450 euro. Wie erover nadenkt om een A5 te kopen, doet er goed aan om nog een paar tientjes extra uit te geven aan de S6.

  • Mooi ontwerp
  • Lange accuduur
  • Goede camera
  • Matige prestaties
  • Aan de prijzige kant
BEOORDELING