Google werkt al twee jaar aan zijn Project Tango-technologie, die het onder meer mogelijk moet maken om ruimtes in te scannen en op een smartphone of tablet in 3D te verkennen. Een demonstratie van een Spaans museum is indrukwekkend, maar er blijft ook veel onduidelijk over het project.

Lenovo gaat als eerste bedrijf een smartphone op de markt brengen die voorzien is van Project Tango-technologie, zo maakte de Chinese fabrikant eerder dit jaar al bekend.

De Lenovo-telefoon was in Barcelona tijdens het Mobile World Congress helaas nog niet te zien. Maar het bedrijf toonde wel de mogelijkheden van de nieuwe technologie met een testtablet van Google, die enige tijd geleden al beschikbaar werd gesteld voor ontwikkelaars.

Die tablet bevat twee camera's en een dieptesensor. Ruimtes en objecten kunnen door de camera's worden gescand en als 3D-model worden vastgelegd.

Dat hadden Google en Lenovo ter demonstratie al gedaan in een afdeling van het Museu Nacional d'Art de Catalunya. Het scanwerk - dat volgens Google minder dan een uur duurde - leverde ook een 2D-kaart van het gebouw op, vergelijkbaar met de bekende Google Maps-kaarten.

Bekijk hoe de museumtour met Project Tango eruit zag:

Eerste indruk: Project Tango
Eerste indruk: Project Tango

Navigatie

In het musuem was het mogelijk om de camera van de tablet aan te zetten, waarna hij snel de beelden analyseerde om te zien waar in het gebouw we ons bevonden. De Project Tango-software herkent de visuele kenmerken van het gebouw en plaatst vervolgens een blauw stipje op de kaart, zoals we gewend zijn van navigatie in Google Maps of andere kaarten-apps.

Groot verschil is echter dat de Tango-camera's juist binnen goed werken, terwijl bestaande kaartendiensten allemaal gebruikmaken van gps-technologie die alleen buiten werkt, omdat verbinding moet worden gemaakt met een satelliet.

Met Project Tango wordt het ook mogelijk om elementen van 'augmented reality' toe te voegen aan de camerabeelden. In het museum werd de app GuidiGO getoond, die zwevende stipjes toonde op bepaalde schilderijen. Door die aan te raken was het mogelijk om meer informatie over de schilderijen op te vragen.

Zo wordt het tijdens een wandeling door het museum om gemakkelijk meer te leren over de getoonde kunst, door middel van audio, tekst of afbeeldingen.

Ook was het mogelijk om instructies te krijgen voor het navigeren naar een volgend punt in het museum. Op de camerabeelden verschenen vervolgens blauwe stipjes in de juiste looprichting.

Vragen

De korte demo was beperkt, maar wel veelbelovend. Het is duidelijk dat Project Tango in ieder geval op het gebied van navigatie dingen mogelijk maakt die met bestaande technologieën simpelweg niet kunnen.

Het zou bijvoorbeeld heel handig zijn om door grote stations of vliegvelden te navigeren met een Tango-apparaat, of om augmentedrealitygames als Ingress op meer plaatsen te kunnen spelen.

Maar er blijft ook veel onduidelijk: wat gebeurt er als een ruimte verandert? Een museum in een eeuwenoud gebouw ziet er meestal hetzelfde uit, maar een conferentiecentrum kan er elke week totaal anders uitzien. Hoe gaat de software van Tango daarmee om?

Ook is nog niet helemaal duidelijk hoe moeilijk het voor app-makers of eigenaren van gebouwen is om hun ruimtes in te scannen en beschikbaar te maken voor eigenaren van Tango-apparaten. Google belooft wel dat dit zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt, maar gaan eigenaren van openbare gebouwen echt en masse hun vastgoed inscannen en online zetten?

Smartphone

Larry Yang, projectleider van Project Tango, zegt dat Google er in de toekomst onder meer voor wil zorgen dat Tango-apparaten zelf wijzigingen in gebouwen kunnen doorgeven aan centrale servers, zodat de systemen van Google automatisch kunnen leren dat een locatie is veranderd.

Meestal moet de software gewoon om kunnen gaan met kleine wijzingen en bijvoorbeeld de aanwezigheid van grote groepen mensen. "Maar er zullen randgevallen zijn waar je opnieuw zal moeten scannen."

Lenovo belooft zijn Project Tango-smartphone, met een schermgrootte van 6,4 inch, in de zomer op de markt te brengen. De prijs zal volgens het bedrijf onder de 500 dollar liggen. Volgens het bedrijf zijn in de afgelopen maanden steeds meer ontwikkelaars met het systeem aan de slag gegaan.