Hybride laptops zijn in opkomst en ook Huawei brengt zijn eigen 2-in-1-apparaat op de markt. NU.nl probeerde de MateBook al even uit.

De MateBook is officieel de eerste pc van Huawei. Dat wil zeggen, het eerste apparaat dat op een desktop-besturingssysteem; Windows 10.

Maar eigenlijk is de stap niet heel erg groot; Huawei heeft al meerdere grote telefoons en tablets op de markt gebracht, en de MateBook is eigenlijk vooral een 12 inch-tablet met een afneembaar toetsenbord.

Misschien is de stap van Huawei om zich op de pc-markt te gaan begeven dan ook vooral te danken aan het flexibele Windows 10, dat zowel op tablets en laptops (en smartphones) draait, en de zuinige Core M-chip van Intel, die speciaal bedoeld is voor dit soort apparaten.

Desalniettemin maakt Huawei indruk met de MateBook, in ieder geval op het gebied van uiterlijk. De volledig metalen behuizing voelt stevig aan en de afgeronde randen zorgen ervoor dat het prettig is om het apparaat vast te houden, en zien er bovendien mooi uit.

Prestaties en scherm

De rand om het scherm is met een breedte van 1 centimeter (aan elke kant) redelijk smal vergeleken met concurrenten zoals bijvoorbeeld de Spectre X2 van HP. De tablet is bovendien aardig dun (6,9 millimeter dik) en licht (640 gram). Opladen gaat via een usb-c-stekkertje, en daarmee is de MateBook het eerste apparaat van Huawei dat de nieuwste usb-variant ondersteunt.

Het scherm heeft een qhd-resolutie van 2.160 bij 1.440 pixels, iets minder dan de Surface Pro 4 van Microsoft, die ook een schermdiagonaal van 12 inch heeft.

Onder de motorkap zit een zesde generatie Intel Core M-processor, een processor die is gemaakt voor hybride laptops en tablets. De goedkoopste versie van het apparaat beschikt over 4 GB werkgeheugen, voor 200 euro meer kan dat worden opgehoogd naar 8 GB.

De vraag is of dat erg is. Een qhd-resolutie is zeker niet weinig en een hogere resolutie heeft ook nadelige gevolgen voor de accuduur, wat bij de Surface Pro 4 merkbaar was. In de korte periode dat ik de MateBook kon uitproberen vond ik het scherm in ieder geval scherp en helder.

De MateBook moet volgens de fabrikant tien uur meegaan op een volle accu. Of dat ook echt zo is moet natuurlijk nog gezien worden, en zal uit verdere tests moeten blijken.

Toetsenbord

Huawei heeft zijn 2-in-1-apparaat niet uitgerust met een standaard, zoals bijvoorbeeld de HP Spectre X2 of de Surface Pro wel hebben. In plaats daarvan moet het bijbehorende toetsenbord worden opgevouwen, zoals ook bij de iPad Pro gebeurt.

Door geen standaard in de behuizing te bouwen kan het apparaat waarschijnlijk dunner en lichter worden gehouden, maar het brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Het scherm kan slechts in twee posities worden gezet (een hoek van 67 of 54 graden).

Het toetsenbord (niet meegeleverd, kost 149 euro) is aan de achterkant gemaakt van nepleer, wat er degelijk uitziet. Handige toevoeging is dat het toetsenbord tegen water kan, en je dus met een gerust hart koffie kunt morsen.

De toetsen kunnen tot 1,5 millimeter worden ingedrukt, wat er voor zorgt dat het indrukken van toetsen vrij fijn werkt. Maar het is jammer dat de toetsen bijna recht tegen elkaar aan staan, waardoor de kans dat je de verkeerde knop indrukt groot is. Ook jammer is dat het toetsenbord alleen recht op de ondergrond kan worden gelegd, en niet een klein beetje omhoog kan worden gezet zoals bij de meeste toetsenborden wel het geval is.

Stylus

Huawei heeft naast het toetsenbord ook nog een stylus uitgebracht voor de MateBook. De stylus beschikt over 2.048 drukpunten, twee keer zo veel als de stylus van de Surface Pro 4. Net als het toetsenbord wordt de stylus niet meegeleverd. Het pennetje kost 69 euro.

De meerwaarde van de stylus op een tablet die draait op een besturingssysteem dat perfect is aangepast op touchscreens is mij nog niet helemaal duidelijk, maar het pennetje reageerde wel goed en gleed makkelijk over het scherm.

Op de stylus zitten bovendien twee knopjes waarmee door een Powerpointpresentatie kan worden genavigeerd, en een laserlampje.

Conclusie

Huawei gaat de strijd aan met andere hybride apparaten zoals de Surface Pro 4 en de Spectre X2 van HP, en op het eerste gezicht doet de MateBook veel goed, zeker op het gebied van uiterlijk. Met een prijskaartje van 799 euro is het apparaat bovendien zo'n 200 euro goedkoper dan die apparaten.

Het toetsenbord kon echter niet heel veel indruk maken op mij. Het is jammer dat de toetsen zo dicht op elkaar liggen en dat het alleen plat op het bureau kan liggen. Het toetsenbord wordt sowieso niet meegeleverd maar moet los worden gekocht. Hoewel andere fabrikanten dat ook doen, blijft het nogal gek voor een apparaat dat als 2-in-1-laptop in de markt wordt gezet.

Dat minpunt weegt echter niet op tegen het mooie design. Als Huawei ook de beloftes op het gebied van accuduur en prestaties kan waarmaken, heeft de Surface Pro 4 er weer een behoorlijke concurrent bij.