Sony brengt dit keer maar liefst drie nieuwe toestellen op de markt; de X, XA en de X Performance. NU.nl bekeek de toestellen alvast even en geeft een eerste indruk.

Dat Sony vaak met nieuwe toestellen komt is geen nieuws; nog geen halfjaar geleden bracht Sony de Z5 uit, enkele maanden nadat de Z3+ op de markt verscheen. De toestellen van Sony verschenen bovendien ook nog eens in verschillende groottes.

Dit keer gooit Sony het over een andere boeg: alle drie de toestellen die het bedrijf heeft geïntroduceerd hebben een schermdiagonaal van 5 inch. Waar Sony bij de Z5 en de Z5 Compact de specificaties juist gelijk hield maar de omvang van de toestellen liet verschillen, zijn de drie nieuwe toestellen juist even groot, maar verschillen op het gebied van hardware.

Voor deze eerste indruk bekeken wij alleen de X en de XA. De X Performance was nog niet gereed om in de praktijk getest te worden.

XA

Van de drie toestellen geldt de XA als het budgettoestel, maar zo ziet het er niet uit. Wat direct opvalt aan het toestel is dat er bijna geen randen zitten aan de zijkanten van het scherm. Dat ziet er erg mooi uit en is bovendien een zeer welkome verandering aan het uiterlijk van de Xperia-toestellen, die er al jaren ongeveer hetzelfde uitzien.

Voor die dunne rand moet wel een prijs betaald worden; een vingerafdrukscanner ontbreekt. De knop om het toestel aan te zetten zit nog wel aan de zijkant, maar is nu gewoon een rond knopje.

Vergeleken met vorige toestellen van Sony valt bovendien op dat de hoeken iets afgerond zijn. Waar er eerder nog een (wat scherp) randje om het scherm zat, rondt het glas nu een beetje af zodat dat mooi glad aanvoelt.

De achterkant van het toestel is op zo’n zelfde manier afgerond, wat er voor zorgt dat het erg lekker in de hand ligt. De smartphone is 79 millimeter dik, een vrij normale dikte.

Vergeleken met de andere toestellen van Sony wordt er onder meer bezuinigd op de processor en het scherm. De Xperia XA beschikt over een Mediatek Helio P10-chip, een processor die vooral in goedkopere toestellen wordt gebruikt. Het scherm heeft een 720p-resolutie, iets lager dan de full hd-resolutie van de andere nieuwe Sony-toestellen.

Hoe de 13 megapixelcamera het doet, zal moeten blijken uit latere test. Wel viel op dat de autofocus er vrij goed in slaagde om bewegingen van bijvoorbeeld een hand te volgen, maar om een definitief oordeel te geven over de camera moeten we het toestel wat langer testen. Datzelfde geldt uiteraard voor de accuduur, die volgens de fabrikant rond de twee dagen ligt bij normaal gebruik.

De ware waarde van de XA zit hem echter in het vrij lage prijskaartje van 299 euro, de helft van de prijs van zijn duurdere broertje, de Xperia X. Als Sony er in slaagt om niet al te veel in te leveren op het gebied van de prestaties, zal het uiterlijk van de XA meewegen in de strijd tegen andere goedkope toestellen zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A3 of de Honor 5X.

X

De X is met een prijs van 599 euro het duurdere broertje van de XA en heeft onder meer een beter full hd-scherm, een vingerafdrukscanner en een betere camera.

Ook voor de X geldt dat het toestel beter aanvoelt dan zijn voorganger, de Z5. Het scherm van het toestel is afgerond zodat het prettig aanvoelt bij het bellen, en ook aan de achterkant is het toestel op een prettige manier afgerond. De behuizing is gemaakt van een metallic-achtig materiaal, wat er naar mijn mening mooier uitziet dan de effen kleuren van de Z5.

De Xperia X lijkt verder meer dan de XA op vorige Xperia-toestellen, en dat is naar mijn mening jammer. Door iets meer ruimte aan de zijkanten van het scherm te laten kan de telefoon wel worden uitgerust met een vingerafdrukscanner aan de zijkant, maar je zou je kunnen afvragen of die niet onderaan het scherm geplaatst kan worden. Daar zit toch nog genoeg ruimte.

Dit toestel is uitgerust met een Snapdragon 650-chip, een middenklassenchip die ook wordt gebruikt in de Galaxy A9 van Samsung.

Sony heeft weer uitgepakt wat betreft de camera, die een resolutie van 23 megapixels heeft en in full hd kan filmen. Nieuw is de zogenoemde predictive hybrid autofocus, die zou kunnen voorspellen hoe er wordt bewogen en zo dus scherp blijft bij bewegend beeld.

Dit klinkt veelbelovend, maar het is nu nog te vroeg om hier een oordeel over te vellen. Datzelfde geldt voor de 2620 mAh-accu, die volgens Sony zeker twee dagen moet meegaan.

Conclusie

Het is even afwachten of deze toestellen ook indruk weten te maken in de praktijk. Met name de beloftes op het gebied van accuduur en camera klinken veelbelovend, maar moeten nog even uitgetest worden.

Sony heeft met de Xperia X en de Xperia XA wel duidelijke positieve stappen gemaakt op het gebied van design. Beide toestellen voelen prettiger aan dan de Xperia Z5, dat toch een beetje als een blokje aanvoelde.

De dunne randen aan de zijkanten van het scherm bij de XA zijn bovendien echt welkome afwisseling van het statische Xperia-design van de afgelopen jaren. Het ontbreken van een vingerafdrukscanner was mij dat in ieder geval waard.