De Galaxy S6 betekende voor Samsung een grote verandering: de gebruikte materialen waren mooier, de software werd flink verbeterd en het toestel kreeg direct veel lovende reacties. De Galaxy S7 en de gebogen S7 Edge bieden meer van hetzelfde, maar met een aantal belangrijke verbeteringen.

Op het eerste gezicht lijkt de Galaxy S7 nauwelijks te zijn veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Je moet wel heel goed kijken voordat je ziet dat de hoeken iets meer zijn afgerond en dat aan de achterkant een kleine buiging in de behuizing zit.

Het toestel is opnieuw gemaakt van glas en aluminium, dat mooi is afgewerkt en stevig aanvoelt. Meest opvallend aan de S7 is dat de cameralens minder ver uit de behuizing steekt. Vermoedelijk zal dit met name op de lange termijn ervoor zorgen dat het toestel minder snel beschadigt.

De S7 als geheel is juist iets dikker dan de S6, al moet je de twee toestellen direct naast elkaar liggen om het verschil echt te zien. Die iets dikkere behuizing is goed uit te leggen, want de Galaxy S7 heeft ook een iets grotere accu dan het vorige model.

Dat is maar goed ook, want de accuduur van de S6 was een van zijn voornaamste minpunten. Of de accuduur van de S7 daadwerkelijk beter is, zal uiteraard pas uit een uitgebreidere test blijken.

Bekijk bewegende beelden van de S7:

Eerste indruk: Galaxy S7 en S7 Edge
Eerste indruk: Galaxy S7 en S7 Edge

Scherm en camera

Het scherm van de S7 is onveranderd ten opzichte van de S6. Opnieuw gebruikt Samsung een AMOLED-scherm van 5,1 inch met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dat ziet er prima uit. De gebogen Edge-versie heeft nu een grootte van 5,5 inch, een net iets handzamer formaat dan van de Galaxy S6 Edge+ van 5,7 inch.

De S7 heeft wel een nieuwe Exynos-chip en 4 in plaats van 3 GB werkgeheugen. Hoe dat precies zal uitpakken moet later nog blijken, maar Samsung belooft flink verbeterde gameprestaties. De S6 had ook problemen met het beheer van zijn werkgeheugen, dus hopelijk zorgt de extra gigabyte voor verlichting van dat leed.

De camera van de Galaxy S7 maakt foto's in een resolutie van 12 megapixels. Dat is minder dan de 16 megapixels van de S6, maar op het eerste gezicht lijkt de kwaliteit er juist duidelijk op vooruit te zijn gegaan.

Tijdens een test was het mogelijk om recht tegen een felle led-spot in te fotograferen en toch nog donkerdere details om de lamp heen te zien: een teken dat het dynamische bereik van de S7 erg groot is. De autofocus is dankzij een nieuw soort sensor bovendien veel sneller geworden en lijkt alle concurrenten ver achter zich te laten.

Samsung belooft dat door het gebruik van grotere pixels en een groter diafragma betere foto's kunnen worden gemaakt in het donker, omdat meer licht wordt opgevangen. Het bedrijf demonstreerde dit door het toestel foto's te laten maken in een soort donkere kijkdoos, maar het was nog niet mogelijk om zelf foto's in het donker te maken.

Het was helaas ook niet mogelijk om gemaakte foto's te exporteren en bij dit artikel te zetten.

Software

Qua software betekende de S6 een grote stap vooruit voor Samsung, met minder meegeleverde nonsens en een overzichtelijker uiterlijk. Bij de S7 is de kern van de software nagenoeg onveranderd, al is het kleurenschema van het notificatie- en instellingenscherm iets aangepast.

De S7 Edge heeft wel een aantal nieuwe functies die te maken hebben met de gebogen rand. Het was al mogelijk om via de gebogen rand van de S6 Edge app-snelkoppelingen en contacten te bereiken, maar nu is hier ook onder meer nieuws, sport- en beursinformatie op te vragen.

Die toevoeging is niet bijzonder nuttig en ik vraag me af hoeveel S7 Edge-kopers hem zullen gebruiken. Voornaamste voordeel van de Edge blijft vooral het toffe uiterlijk van de gebogen randen; praktisch nut blijft grotendeels afwezig.

Zowel de S7 als S7 Edge hebben voor het eerst een scherm dat constant aan staat, om bijvoorbeeld de tijd of kalenderafspraken te tonen. Dat is op zich nuttig, al is nog onduidelijk hoeveel invloed dit zal hebben op de accuduur. Door het gebruik van een AMOLED-scherm, waarbij zwarte pixels geheel uitstaan en dus geen stroom verbruiken, is de impact van de functie hopelijk beperkt.

Voor het spelen van games heeft Samsung een nieuwe game launcher geïntroduceerd, die alle games in één mapje verzamelt. Boven games verschijnt ook een zwevend icoon die het onder meer mogelijk maakt om snel een screenshot te maken, een gamevideo op te nemen, of om alle notificaties snel uit te zetten.

Dat is aardig bedacht, maar bij veel games zal dat zwevende icoon wel storend zijn, vooral als er knoppen moeten worden ingedrukt aan de rand van het scherm. Gelukkig kan de functie ook snel worden uitgeschakeld, waardoor het icoon verdwijnt.

Waterdicht

De S7 en S7 Edge zijn waterdicht, net als de Galaxy S5 dat twee jaar geleden was en de toestellen van Sony dat al jaren zijn. Er zijn gelukkig geen klepjes over de poorten van het toestel, dus je merkt tijdens normaal gebruik van de S7 niets van de waterdichtheid.

Ook nieuw is de terugkeer van de MicroSD-kaart. Waar het geheugen van de Galaxy S6 niet kon worden uitgebreid, is dat bij de S7 weer wel mogelijk. Dat is zeer welkom, en omdat de SD-kaart naast de simkaart zit valt de toevoeging niet op.

Conclusie

De Galaxy S7 en S7 Edge zijn net als hun voorgangers indrukwekkende telefoons. Hoewel de veranderingen niet enorm zijn, lijkt er weer een belangrijke stap vooruit te worden gezet. Met name de camera maakte tijdens een eerste test veel indruk.

Ook de waterdichtheid is een welkome toevoeging en de ondersteuning voor een MicroSD-kaart is nuttig voor mensen die veel apps, muziek of films op hun toestel willen stallen.

De Galaxy S7 en S7 Edge verschijnen op 11 maart voor respectievelijk 699 en 799 euro.

Lees meer over Mobile World Congress in ons dossier.