Vanaf 12 februari kunnen gamers over de hele wereld aan de slag met de nieuwe Hitman-game. Een eerste indruk van het nieuwste deel in de bekende reeks. 

In vijftien jaar tijd is Agent 47 vooral hetzelfde gebleven; de games waarin hij de hoofdrol speelde niet. Vooral HitmanAbsolution week af van het pad dat fans zo waardeerden.  

Absolution was lineair in plaats van open. Het nam spelers bij de hand om een geregisseerd verhaal te vertellen, waarbij de vrijheid van die spelers in het geding kwam.  

Ontwikkelaar IO Interactive luisterde naar de kritiek en besloot terug te gaan naar de basis, in ieder geval voor een deel. De nieuwe Hitman biedt met elk level weer een speeltuin aan ongedwongen moordmogelijkheden, maar na het uitspelen van een level moet je weer een maand wachten op het volgende. 

Video: Trailer nieuwe Hitman-game

Trailer nieuwe Hitman-game
Trailer nieuwe Hitman-game

Vraagtekens  

Die aanpak is wat gek. Waarom niet gewoon in één keer een volledige Hitman uitbrengen? De ontwikkelaar geeft zelf als een van de hoofdredenen voor deze aanpak dat het op deze manier feedback kan verwerken om levels te verbeteren na release. Zo moet er na een klein jaar een perfecte Hitman-game zijn, met de hulp van de gamers zelf. 

IO Interactive biedt spelers die de game willen uitproberen de keuze om alleen de eerste episode plus tutoriallevels te kopen voor 15 euro. Bevalt die introductie, dan kunnen ze later de hele game kopen.  

Wie het volle vertrouwen in de studio heeft, betaalt 60 euro en krijgt elke maand een nieuw level, plus missies erbij. Na een jaar heeft de speler zo een complete nieuwe Hitman-game. 

Haperingen 

Of die aanpak werkt, moet nog blijken. Als onze eerste speelsessie met Hitman iets uitwijst, is het dat IO Interactive de tussentijdse momenten om te poetsen wellicht goed kan gebruiken: De speelbare code rammelt, animaties ogen houterig en de graphics halen nog niet het niveau van eerdere trailers. Vastlopers zijn eerder regel dan uitzondering.  

Dat is zonde, want de nieuwe Hitman geeft tegelijkertijd de indruk dat het zijn vorm heeft hervonden op het gebied van gameplay.  

Hitman (2016)

In twee tutorial-levels en een demo van de als eerste te verschijnen Parijs-map ga je je gang  op een grote jacht, in een vliegtuighangar en op een massale modeshow in een monumentaal paleis.  

In de twee tutorials helpt de game je nog: de besturing wordt uitgelegd en de verschillende moordmogelijkheden worden voor je uitgespeld.  

Grootste level ooit

Het Parijs-level is andere koek. De speler krijgt meteen te maken met het grootste Hitman-level ooit, gevuld met driehonderd gasten, uitsmijters, supermodellen, modeontwerpers, verslaggevers, bartenders, koks en afgetrainde beveiligers.  

Gratis entree op het feestje is het enige gemak waarvan je wordt voorzien. Je missie is om twee doelwitten om te leggen; hoe je dat doet moet je zelf maar uitzoeken. Hoewel je in de game wapens en uitrusting kunt ontgrendelen om te laten verstoppen binnen de paleismuren, moeten wij het zonder doen. 

Hoewel Hitman je hints kan geven om verschillende moordmogelijkheden te ontdekken, is het het leukst om die uit te schakelen en zelf op avontuur te gaan.  

Die terrasverwarmers werken op gas. Die kroonluchters zien er zwaar uit. Die hoogwerkerslift staat wel heel gunstig opgesteld. En valt er niet een dodelijk mixje te shaken van achter de cocktailbar? Kijken met het oog van een sadistische professional; dat is waar Hitman weer om draait.  

Makkelijke content

Behalve de hoofdmissies valt er nog het nodige te doen in de levels. Zo zijn de populaire 'Contracts' terug, die spelers elkaar laten uitdagen om op zo creatief of zo snel mogelijke wijze hun moord te plegen.  

Online leaderboards moeten de concurrentie tussen alle Agents 47 goed aanwakkeren en het ontbreken van PvP-multiplayer doen vergeten. 

Het is wellicht wat makkelijke content (wijs een computergestuurd personage aan in een bestaand level en koppel er een miniverhaaltje aan) maar IO Interactive moet wel, om de gewaagde gok op episodische content te laten slagen.  

Fans willen spelen. Moorden op contractbasis is een kwestie van geduld, maar een maand per kill is veel gevraagd, zeker voor wie zestig euro vooraf heeft overgemaakt. 

Ruwe randjes 

Op basis van het allereerste stukje content is het nog moeilijk te zien waar het schip gaat stranden voor Hitman. De ruwe randjes worden ongetwijfeld gepolijst, te beginnen met de bèta vanaf overmorgen.  

Een terugkeer naar de vrijheid van Blood Money, de mogelijkheid om de game op te slaan wanneer je maar wilt, de schaalvergroting en misschien ook wel de constante communicatie met de community om de game te verbeteren; ze klinken stuk voor stuk als fanservice die de nare herinneringen aan het kale Absolution met een welgemikt schot naar het hiernamaals moeten verwijzen. 

Hitman verschijnt op 11 maart voor pc, Xbox One en Playstation 4. Voor deze review werd de game op de Playstation 4 en pc gespeeld. Playstation 4-bezitters met een pre-order van Hitman kunnen vanaf 12 februari aan de slag met de gesloten bèta; pc-gamers vanaf 19 februari.