Review: Huawei Mate 8 maakt indruk met behoorlijke accuduur

Huawei begint steeds bekender te worden bij het grote publiek en maakte in het afgelopen jaar bovendien flinke indruk met de Nexus 6P. Ook de Mate 8 maakt indruk, maar slaat de plank helaas wel een paar keer mis. 

De Mate 8 is met zijn 6 inch-scherm een behoorlijk grote telefoon, en daarom beslist niet voor iedereen. Zoals vaker het geval is bij telefoons van dit formaat is het wel mogelijk om het apparaat in je broekzak mee te nemen, maar zitten gaat al lastiger. 

Mensen die juist graag een wat groter toestel in handen hebben, hebben met de Mate 8 een mooi toestel te pakken. De telefoon ligt lekker in de hand en geeft de gebruiker het gevoel dat hij of zij een premiumsmartphone in de hand heeft.

Het uiterlijk komt waarschijnlijk bekend voor bij mensen die al eerder een Huawei-toestel in handen hebben gehad. De smartphone weer over de dunne randen aan de zijkanten en grotere balken aan de boven- en onderkant. De achterkant van het toestel is gemaakt van geborsteld metaal, waar de Mate S ook al mee werd uitgerust.

Onder de camera aan de achterkant zit een vingerafdrukscanner, die nu rond is in plaats van vierkant. De vingerafdrukscanner werkt erg snel en herkent mijn vingerafdruk eigenlijk altijd, wat erg fijn werkt.

Specificaties

Afmetingen 157,1 mm bij 80,6 mm bij 7,9 mm
Gewicht 185 gram
Schermdiagonaal 6 inch
Resolutie 1080 bij 1920 pixels (full hd), 368 ppi
Processor Kirin 950
Werkgeheugen 3 GB of 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB of 64 GB
Camera's 16 megapixels (achterkant), 8 megapixels (voorkant)
Accu 4000 mAh
Besturingssysteem Android 6.0, Emui 4.0
Prijs Vanaf 599 euro

Prestaties

Onder de motorkap zit Huawei’s eigen Kirin 950-chip. De Mate 8 is het eerste toestel dat beschikt over Huawei’s nieuwste chip. Het toestel beschikt daarnaast over 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen, dat uitbreidbaar is met een micro sd-kaart.

Huawei maakt indruk met zijn prestaties. Het toestel toestel werkt niet alleen vlot bij normaal gebruik, maar draait ook soepel bij zwaardere programma’s of games.

Dit beeld wordt ook ondersteund in onze benchmarktests: de Mate 8 kan zonder moeite meekomen met andere high-end toestellen op de markt en laat hen bij veel tests zelfs ver achter zich.

Scherm

Jammer is wel dat het toestel slechts over een full hd-resolutie beschikt. In combinatie met het grote 6 inch-scherm van de Mate 8 zorgt dit voor 368 pixels per inch, een vrij laag aantal.

Bij normaal gebruik stoort dit niet, maar wanneer je het scherm vergelijkt met de display van de Nexus 6P of de Galaxy S6 is het wel degelijk duidelijk.

De kleurweergave van het toestel had bovendien beter gekund; kleuren worden iets te blauw weergegeven. Ook hier geldt weer dat dit op zich niet heel storend is, maar in een directe vergelijking met andere toestellen valt het wel op.

Accu

De lagere resolutie heeft wel een voordeel: de Mate 8 slurpt namelijk niet veel energie op. In combinatie met de behoorlijk grote 4.000 mAh-accu zorgt dat er voor dat de Huawei Mate 8 een indrukwekkende accuduur heeft.

Het is mij tijdens het testen nooit gelukt om de batterij van de Mate 8 helemaal leeg te krijgen binnen een dag. Het apparaat kan makkelijk anderhalve dag mee, en als je een beetje je best doet ook twee dagen. De indrukwekkende accuduur van de Mate 8 is zonder twijfel het belangrijkste voordeel van deze telefoon.

Software

De Mate 8 is uitgerust met Android 6.0 Marshmallow, met daarover de vierde versie van Huawei’s eigen software Emotion UI (Emui). Helaas slaat Huawei hier de plank mis.

Eigenlijk is het alsof Huawei heeft geprobeerd om Android om te vormen naar een goedkope kloon van Apples iOS. Het is niet moeilijk om de overeenkomsten te vinden. Zo is de Android-zoekbalk vervangen met een scherm dat niet te onderscheiden is van Apples Spotlight-functie, dat bovendien op exact dezelfde manier wordt geopend.

Huawei heeft er daarnaast voor gekozen om alle apps weer te geven op het thuisscherm. De icoontjes worden bovendien allemaal als afgeronde vierkantjes weergegeven. Omdat niet alle apps een vierkant icoontje hebben wordt de achterkant soms opgevuld, wat niet altijd voor mooie resultaten zorgt.

Emui 4.0 beschikt verder over nog een aantal eigen functies, die vaak wel grappig zijn maar niet ontzettend nuttig. Zo kan er met de knokkels op het scherm worden getikt om een screenshot te maken.

Camera

De 16 megapixelcamera van Huawei is uitgerust met optische beeldstabilisatie en een diafragmagetal van f/2.0, wat er voor zorgt dat de camera ook in het donker veel licht kan opnemen. Daarnaast beschikt het toestel over een dubbele led-flitser.

Hoewel de camera op papier goed klinkt, valt hij in de praktijk wat tegen. Ondanks de optische beeldstabilisatie zijn foto’s iets te vaak vaag door beweging. Daarnaast heeft Huawei de camera-app zoals gebruikelijk weer volgestopt met vrij nutteloze functies, zoals de mooimaakfunctie die er vooral voor zorgt dat de huid er erg vaag uitziet.

Dat zorgt ervoor dat de camera van Huawei wel redelijk is, maar niet kan tippen aan de uitstekende camera’s van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S6 of de iPhone 6S.

Conclusie

De Huawei Mate 8 is in een aantal dingen erg goed; de accuduur en de hardwareprestaties maken echt indruk.

Jammer genoeg slaat Huawei de plank mis op een aantal andere gebieden. Zo lijkt de software nog het meest op een nepversie van iOS en is de full hd-resolutie in combinatie met het 6 inch-scherm wat tegenvallend. Ook weet Huawei geen indruk te maken met de camera.

Desondanks is de Mate 8 een aanrader voor mensen die weinig moeite hebben met een gemiddelde camera en onoriginele software. De prestaties en de accuduur zorgen ervoor dat je met dit toestel voorlopig wel vooruit kunt.

  • Zeer goede accuduur
  • Prima prestaties
  • Onoriginele software
  • Relatief lage resolutie
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie