Elke dag zijn er vele smartphonegebruikers die hun dure gadget laten vallen en flink moeten betalen voor een reparatie, of de telefoon blijven gebruiken met barsten in het scherm. Daar kan bij de Moto X Force geen sprake van zijn.

De nieuwe telefoon van Motorola is de eerste die is voorzien van een speciaal scherm met de naam Shattershield, dat niet kan worden gebroken bij een val. Zelfs op een keiharde tegelvloer overleeft de telefoon een val van ongeveer anderhalve meter, zo bleek uit onze tests.

Het scherm van de Moto X Force bestaat uit vijf lagen, waaronder een beschermende toplaag en een chassis van aluminium. Motorola geeft vier jaar garantie op het kraakbestendige scherm.

Aan het scherm is verder niets ongebruikelijks te zien. Alleen de randen aan de zijkanten zijn wat groter dan bij veel concurrerende telefoons. Met een formaat van 5,4 inch en qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels) is de kwaliteit verder prima.

Uiterlijk

De telefoon heeft een vrij ruig uiterlijk door het gebruik van ballistic nylon, een zeer stevig materiaal, aan de achterkant. De ribbelige stof ligt lekker in de hand en houdt het toestel ook vrij licht.

Helaas is de Moto X Force niet waterdicht. Dat is een gemis, want dat had hem nog iets veelzijdiger gemaakt. Nu kun je de telefoon wel op de harde badkamertegels laten vallen, maar moet je hem nog uit de buurt van de badkuip houden.

Smartphonegebruikers: druk hieronder om de gif-animatie te zien

Aan de zijkanten is de Moto X Force gemaakt van aluminium. Dat is het kwetsbaarste element van de telefoon. Na verschillende valtesten bleven hier wat putjes en krasjes op achter, al was het toestel nog prima bruikbaar.

Onder het scherm zitten twee speakers. Deze zijn vrij diep en hier kwam tijdens de test vrij veel vuil in te zitten. Het geluid uit de speakers is wel goed.

Prestaties

Qua specificaties is de Moto X Force gelijk aan veel high-end-toestellen van het afgelopen jaar: een Snapdragon 810, 3GB werkgeheugen en minstens 32 GB opslagruimte.

De Force is ook grotendeels gelijk aan de Moto X Style die eind vorig jaar verscheen, voor 200 euro minder. Dat apparaat had alleen een Snapdragon 808 in plaats van een 810. Op papier is de chip van de Force sneller, maar dat is in de praktijk nauwelijks te merken.

Wat wel merkbaar is, is de grotere accu in de Force. Met een capaciteit van 3.760 mAh (tegenover de 3.000 van de Style) is het bijna onmogelijk om de accu in één dag leeg te krijgen. Als je de telefoon niet heel intensief gebruikt, kun je ook twee dagen op één acculading teren.

Een aantal minpunten van de Moto X Style zijn ook in de Force te vinden: zo is de camera-app van Motorola misschien wel de slechtste die door een grote fabrikant wordt meegeleverd, en is ook de fotokwaliteit niet briljant. Daarnaast is het ontbreken van een vingerafdrukscanner een groot minpunt ten opzichte van de concurrentie.

Specificaties

Schermgrootte 5,4 inch
Resolutie 2560 x 1440 pixels
Processor Snapdragon 810
Werkgeheugen 3 GB
Opslag 32/64 GB
Accucapaciteit 3.760 mAh
Camera's 21 en 5 megapixel
Besturingssysteem Android 5.1.1
Afmetingen 149,8 x 78 x 9,2 mm
Gewicht 169 gram
Prijs 699 euro

Conclusie

De Moto X Force is bepaald geen slechte telefoon en het onbreekbare scherm is innovatief. Maar de meerprijs van 200 euro boven de Moto X Style, of concurrenten als de Galaxy S6, maken het toestel wel erg prijzig.

Het is goed dat Motorola met de Force een stevige smartphone heeft gemaakt die er niet meteen uitziet als een bouwvakkerstelefoon. Maar het apparaat is eigenlijk alleen interessant voor klunzen die verwachten dat ze hun smartphone kapot zullen laten vallen. Voor andere mensen zijn er nog betere en goedkopere alternatieven.

Wel is te hopen dat het onbreekbare glas snel in meer verschillende telefoons zal verschijnen. Met name in combinatie met een waterdichte behuizing zou dat veelbelovend zijn. Een telefoon die je niet alleen op de tegels, maar ook in de wc kan laten vallen: dat zien wij wel zitten.

  • Onbreekbaar scherm
  • Goede prestaties
  • Lange accuduur
  • Prijzig
  • Geen vingerafdrukscanner
  • Ondermaatse camera
BEOORDELING