Bijna alle pc-fabrikanten zijn in 2015 Microsoft achterna gegaan door een Windowstablet met loskoppelbaar toetsenbord te maken. Dit jaar doet ook de tabletafdeling van Samsung mee, op indrukwekkende wijze.

De Galaxy Tab Pro S die Samsung dinsdag voor het eerst toonde op techbeurs CES in Las Vegas is duidelijk met de Surface Pro van Microsoft in het achterhoofd ontworpen.

De 12 inch-tablet heeft een strak ontwerp met metalen randen die doen denken aan de Galaxy S6, maar dan op een veel groter formaat. De randen om het scherm zijn niet te dik en het apparaat is met een gewicht van 693 gram vrij licht voor zijn formaat.

Aan de achterkant zit een glad materiaal dat geen glas of metaal lijkt te zijn, maar toch luxe aanvoelt. Een medewerker op de stand van Samsung zei zelf ook niet te weten welk materiaal precies is gebruikt in de tablet.

Scherm

De Tab Pro S bevat een amoled-scherm met een resolutie van 2160 bij 1440 pixels. De beeldkwaliteit daarvan lijkt prima te zijn. Amoled-schermen hebben als voordeel dat ze zeer diepe zwartwaarden hebben, wat de tablet met name ten goede zal komen bij het bekijken van video's.

De zijkant van de Tab Pro S bevat een enkele usb-c-poort, die kan worden gebruikt om het apparaat op te laden of om randapparatuur aan te sluiten. Voor apparaten met een oude usb-aansluiting of om meerdere apparaten tegelijk aan te sluiten is een speciale adapter nodig, net als bij de nieuwste Macbook van Apple.

Het gebrek aan extra poorten is vrij onhandig. Niet iedereen zal de behoefte hebben om randapparatuur aan de tablet te hangen, maar in de huidige constructie is ook het invoeren van een simpele usb-stick onmogelijk zonder een adapter.

Toetsenbord

Bij de Tab Pro S zal standaard een toetsenbordcover worden geleverd, zodat de tablet ook als laptop bruikbaar is. Dat is netjes, want bij veel andere hybride tablets moet het toetsenbord nog los worden bijgekocht.

Het toetsenbord van de Tab Pro S presteert tijdens een eerste test heel behoorlijk. De toetsen zijn groot en geven vrij veel weerstand, zodat je ze niet per ongeluk indrukt. 

Omdat er geen ruimte tussen de toetsen zit kwam het wel vrij snel voor dat ik twee toetsen tegelijk indrukte, maar met wat oefening wordt dat vermoedelijk wel minder. Het valt overigens op dat het toetsenbord vrij veel lawaai maakt als erop wordt getypt, dus voor in stille ruimtes is hij mogelijk niet ideaal.

Onder het toetsenbord zit een mousepad dat vrij breed maar niet heel hoog is. De kwaliteit hiervan lijkt goed te zijn; het mousepad reageerde prima op bewegingen met één of meerdere vingers tegelijk.

Standaard

De toetsenbordcover kan ook worden gebruikt om de Samsung-tablet rechtop te zetten. De cover, die zowel aan de boven- als onderkant van de tablet magnetisch vastzit, kan in twee standen worden gezet. Dat maakt de Tab Pro S iets minder flexibel dan bijvoorbeeld de Surface Pro 4, die exacter kan worden afgesteld. De Tab Pro S staat in beide standen wel stevig.

Om de tablet mee te nemen kan de cover om de Tab Pro S heen worden gevouwen. De tablet is dan wel een stuk dikker dan zonder toetsenbord, maar hij blijft compact genoeg om makkelijk in een tas te schuiven.

De Tab Pro S draait op een nieuwe Intel Core M-processor met 4 GB werkgeheugen. De accu lijkt met een capaciteit van 5.200 mAh vrij klein te zijn. Over de prestaties en accuduur zal echter pas na een langere test iets te zeggen zijn.

De nieuwe Samsung-tablet zal 999 euro kosten met Windows 10 Home en 1099 euro met Windows 10 Pro. Een verschijningsdatum is nog niet bekend.