Windows 10 maakt het voor het eerst mogelijk om smartphones ook als desktop te gebruiken, via de Continuum-functie. Acer is na Microsoft het eerste bedrijf dat een sprong in het diepe waagt.

De nieuwe smartphone Liquid Jade Primo van het Taiwanese bedrijf werd vorig jaar al aangekondigd, maar was op technologiebeurs CES in Las Vegas maandag voor het eerst werkend te zien.

Het toestel, met een schermdoorsnee van 5,5 inch, ziet er van een afstandje indrukwekkend uit. De achterkant lijkt gemaakt te zijn van geborsteld metaal, met een aangename bolling.

Wie het toestel eenmaal vast heeft merkt echter dat schijn bedriegt. De behuizing is gemaakt van kunststof en het hele toestel voelt daardoor nogal licht aan. Dat is overigens geen schande voor een apparaat van 569 euro, en de bouwkwaliteit lijkt wel in orde te zijn.

Scherm en prestaties

Het toestel bevat een amoled-scherm met full hd-resolutie, dat er op dit formaat prima uitziet. Het frisse uiterlijk van Windows 10 komt prima tot zijn recht op de telefoon, die gebruikmaakt van softwareknoppen aan de onderkant.

De smartphone draait op een Snapdragon 808, niet de allernieuwste chip van Qualcomm maar nog steeds een prima presterend model, aangevuld door 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte.

Op het eerste oog presteert Windows 10 goed op het apparaat, al was er halverwege de test wel sprake van een vastloper. Vermoedelijk wordt voor de verschijning van het toestel nog gesleuteld aan de software.

De camera aan de achterkant heeft een sensor van maar liefst 21 megapixels; een indrukwekkend getal, maar de eerste foto's maken geen geweldige indruk. In tegenlicht presteert de Jade Primo niet al te best, al zijn details op foto's bij normaal daglicht goed te zien.

Continuum

Uniek aan het toestel is dus de Continuum-functie. Bij de smartphone is een speciaal dockingstation beschikbaar, waar de Jade Primo in kan worden neergezet. Aan de dock kan een scherm worden gekoppeld door middel van een hdmi-kabel, en er is ook ruimte voor maximaal drie randapparaten via usb-poorten.

De Continuum-functie is een indrukwekkende innovatie, en net als op de Lumia 950 van Microsoft lijkt het aardig goed mogelijk om een smartphone als desktop te gebruiken. Het laden van websites gaat vlot en ook wisselen naar andere apps als Word en de fotogalerij gaat soepel.

Zoals we al beschreven in onze review van de Lumia 950 XL zitten er nog wel haken en ogen aan de Continuum-functie. Veel apps van derden werken niet als de smartphone wordt gebruikt als desktop. Vermoedelijk zullen steeds meer ontwikkelaars dit wel mogelijk maken, maar nu zijn er nog veel beperkingen.

Het dock van Acer ziet er wat eleganter uit, omdat je de telefoon er simpelweg in zet. Bij het Display Dock van Microsoft moet de telefoon via een kabel worden gekoppeld en ligt hij dus nog los op je bureau. Dat ziet er wat rommeliger uit.

Wel heeft de opzet van Microsoft als voordeel dat je het scherm van de smartphone kan gebruiken als touchpad, mocht je geen muis hebben aangesloten op het Display Dock. Bij de Jade Primo kan dat in principe ook, maar omdat de smartphone rechtop staat moet je het touchpad dan verticaal gebruiken. Dat voelt een beetje raar en wordt snel vermoeiend.

De Jade Primo moet volgende maand op de markt komen in Europa. Op het eerste gezicht is het een goed toestel, al is niet helemaal duidelijk wat hem moet onderscheiden van de Lumia 950 van Microsoft zelf.