Op nieuwjaarsdag lanceert LG zijn nieuwste smartphonevlaggenschip: de LG V10 met twee schermen. Het grote toestel is bij vlagen indrukwekkend, maar mist toch wat overtuigingskracht.

Als smartphonemaker is het in 2015 niet makkelijk. De groei begint uit de smartphonemarkt te raken, voor de meeste producenten is winst ver te zoeken en in het afgelopen jaar zijn er weinig opzienbarende nieuwe functies bedacht voor onze meestgebruikte gadgets.

De V10 is in ieder geval origineel: de LG-smartphone is de eerste met een klein tweede scherm, waarop notificaties, app-iconen en andere informatie kan verschijnen. Het is een aardige gedachte, maar de toevoeging blijkt matig uitgevoerd en niet essentieel.

Bekijk hoe het tweede scherm van de V10 werkt:

Uiterlijk

Het eerste dat opvalt aan de V10 is niet het tweede scherm, maar het formaat: het toestel is met een schermdoorsnee van 5,7 inch sowieso al groot, maar door het tweede scherm aan de bovenkant en een forse rand aan de onderkant is de V10 nog een stuk groter dan zijn concurrenten. Ik had vaak twee handen nodig om de telefoon te besturen.

De zijkanten van de smartphone zijn gemaakt van glimmend metaal, maar verder is de V10 gemaakt van kunststof. Aan de achterkant zit een verwijderbare cover van geribbeld materiaal, dat stug aanvoelt en de telefoon een ruig uiterlijk geeft.

Onder de cover zit een ruimte voor een microsd-kaart en een verwisselbare accu. Dat zien we steeds minder vaak bij moderne smartphones, en het is fijn dat LG deze flexibiliteit heeft weten te behouden.

Net als bij andere LG-toestellen zitten de knoppen van de V10 aan de achterkant, onder de grote cameralens. De aan/uit-knop is dit keer ook een vingerafdrukscanner. Dat is handig, maar hij lijkt wel wat minder nauwkeurig te werken dan de scanner op de recente Nexus 5X en 6P.

Tweede scherm

Wat heb je nou precies aan zo'n tweede scherm? Dat lijkt LG zelf ook nog niet helemaal te hebben uitgevogeld.

Het bedrijf heeft een behoorlijk aantal functies ingebouwd voor het kleine display van 2,1 inch. Zo kunnen app-snelkoppelingen worden getoond, of je eerstvolgende afspraak. Ook is het mogelijk om in een afzichtelijk lettertype je eigen naam constant boven in beeld te hebben.

Vooralsnog de handigste functie is om je muziek te besturen op het tweede scherm. Zo kun je snel een nummer pauzeren of doorspoelen zonder het notificatiepaneel te hoeven openen.

Notificaties

Volgens LG moet het tweede scherm er ook voor zorgen dat notificaties niet hinderlijk over andere apps heen verschijnen. Dat is een aardig idee, maar het blijkt zeer slecht uitgewerkt.

Notificaties verschijnen soms inderdaad op het tweede scherm, maar op willekeurige momenten verschijnen ze gewoon nog 'ouderwets' aan de bovenkant van het grote scherm. Dat gebeurt ook terwijl je in volledig scherm zit te gamen of een film zit te kijken en als het juist ideaal zou zijn om notificaties op een apart scherm te zien.

Het is mij tijdens het testen niet duidelijk geworden hoe wordt bepaald welke notificaties waar verschijnen. Als één app twee achtereenvolgende notificaties stuurt, kunnen deze de ene keer op het ene scherm verschijnen, en de andere keer op het andere.

Verder werkt de software van LG heel behoorlijk, al is Android (versie 5.1.1) hier en daar wel visueel aangepast. De instellingenmenu's zijn daar niet overzichtelijker op geworden, maar verder werkt Android zoals we het gewend zijn.

Specificaties

Ondanks de tekortkomingen van het tweede scherm is de V10 een phablet die behoorlijk op zichzelf kan staan. Zo is het grote scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels mooi en behoorlijk helder.

De Snapdragon 808-processor die door de telefoon wordt gebruikt is niet de allersnelste op de markt, maar dankzij een riante 4 GB werkgeheugen loopt het systeem vlot en kun je altijd snel tussen apps wisselen.

Wel valt op dat de accuduur in vergelijking met de concurrentie niet geweldig is. Veel meer dan twee uur schermtijd op een dag zat er niet in met de V10. Het helpt daarbij vermoedelijk niet dat het tweede scherm altijd (weliswaar op een zeer lage helderheid) aan blijft staan. Dit kun je wel uitzetten om accu te besparen, maar dan valt een van de voordelen van het tweede scherm weg.

Camera

Aan de achterkant van het toestel zit een camera van maar liefst 16 megapixel. Die is niet slecht, maar voor een toestel in deze prijsklasse valt hij soms toch een beetje tegen. Met name in donkere situaties worden foto's snel korrelig.

Ook lijken de automatische instellingen niet altijd goed te werken, waardoor foto's onderbelicht raken. Gelukkig is het mogelijk om zelf de controle te nemen over instellingen als de iso-waarde, witbalans en sluitertijd. Dat levert vaak een beter resultaat op.

Aan de voorkant van de V10 zit een dubbele selfiecamera, die groothoekselfies oplevert. Die zien er prima uit en maken het mogelijk om met meerdere mensen of met een behoorlijke achtergrond een selfie te maken.

Specificaties

Schermgrootte (hoofdscherm) 5,7 inch
Resolutie 2560 x 1440
Schermgrootte (2e scherm) 2,1 inch
Resolutie 1040 x 160 pixels
Processor Snapdragon 808 (hexacore, 1,8 GHz)
Werkgeheugen 4 GB
Opslagruimte 64 GB + MicroSD
Camera's 16 en 5 megapixel
Accucapaciteit 3.000 mAh
Afmetingen 159,6 x 79,3 x 8,6 mm
Gewicht 192 gram
Prijs 699 euro

Conclusie

De LG V10 is in de basis een goede phablet, maar de functies die het toestel uniek moeten maken, voegen weinig toe. Met name het tweede scherm heeft zijn nut nog niet bewezen, mede door de matige software-uitwerking.

Naar verluidt is LG van plan om in 2016 meer toestellen te voorzien van een tweede scherm. Hopelijk voert de fabrikant dan verbeteringen door. Ondertussen zijn phabletliefhebbers beter af met bijvoorbeeld een Galaxy S6 Edge+, Nexus 6P of iPhone 6S Plus.

  • Goede basis
  • MicroSD + Verwisselbare accu
  • Tweede scherm voegt weinig toe
  • Matige accuduur
BEOORDELING