Google heeft veel succes behaald met zijn besturingssysteem Android, maar maakte nog nooit zelf een Android-apparaat. Dat verandert met de Pixel C, maar de hardware sluit nog niet erg goed aan op de software.

Het is ineens niet meer hip om een tablet gewoon een tablet te laten zijn. Aan het eind van 2015 regent het tablets die ook als laptop moeten kunnen werken. De Surface Pro-reeks van Microsoft bereikt dit al enkele jaren met veel succes, terwijl de iPad Pro van Apple onlangs een stuk minder handig bleek.

Met de Pixel C doet Google zijn eigen duit in deze zak vol toetsenbordtablets. Het apparaat, met een schermgrootte van 10,2 inch, heeft een mooi ontwerp, met vrij hoekige randen en een simpele behuizing van aluminium.

De Pixel C is wat dikker dan andere recente tablets, maar licht genoeg om comfortabel in de hand te houden en op pad te nemen. Ook het meegeleverde toetsenbord is mooi afgewerkt, en maakt gebruik van een innovatieve constructie om te koppelen met de tablet.

Toetsenbord

Boven de toetsen zit een magnetische strook, waar de tablet op kan worden gelegd. Vervolgens kan het scherm omhoog worden geklapt en flexibel worden ingesteld. Het is handig dat de kijkhoek aanpasbaar is, en de constructie is erg stevig. Als de tablet wordt opgeborgen, kan het scherm worden omgekeerd en blijven de twee onderdelen als één geheel aan elkaar zitten.

Smartphone- en tabetgebruikers: tik hierboven om de koppeling in actie te zien

Er is geen oplaadpoort te zien, maar toch zorgt de magnetische strook ervoor dat het toetsenbord wordt voorzien van stroom. Het ontwerp is elegant en praktisch, maar in het begin is het wel even wennen aan de manier waarop de twee onderdelen aan elkaar worden gekoppeld.

Het toetsenbord zelf is van een prima kwaliteit, met toetsen die vrij diep kunnen worden ingedrukt en prettig reageren op toetsaanslagen. Vanwege het 10 inch-formaat zitten de toetsen wel iets dichter op elkaar dan ideaal was geweest.

Leuk detail van de Pixel C is de lichtstrook aan de achterkant, die een kleurig patroon weergeeft tijdens het gebruik en ook de resterende accucapaciteit kan weergeven.

Software

Zo'n lichtstrook zagen we eerder al op de eigen Chromebook Pixel van Google, een dure laptop met het eigen besturingssysteem Chrome OS. En de gelijkenis tussen de twee apparaten eindigt niet daar. Uit een analyse van Ars Technica bleek eerder al dat Google eerder ook Chrome OS wilde draaien op de Pixel C. Uiteindelijk kwam het daar echter niet van en werd toch gekozen voor Android.

De keuze voor Chrome OS was achteraf gezien logischer geweest. De kale versie van Android die Google levert is helemaal niet gemaakt voor toetsenbordgebruik en voor werksituaties, terwijl Chrome OS daar juist voor is geoptimaliseerd.

Het is niet mogelijk om twee vensters naast elkaar te draaien - een functie die verschillende andere Android-fabrikanten wel in hun software hebben verwerkt - en het aanbod van productiviteitssoftware voor Android is sowieso niet geweldig.

Specificaties

Dat gezegd hebbende is de Pixel C een prima losstaande Android-tablet, al is hij met een prijs van 499 euro aan de dure kant. Voor die prijs krijg je wel een kraakhelder scherm (met een resolutie van 2560 bij 1800 pixels), een razendsnelle Nvidia Tegra X1-chip en 3 GB werkgeheugen. De Pixel C heeft standaard 32 GB opslagruimte.

De kwaliteit van het scherm is goed en de maximale helderheid ligt vrij hoog. Wel valt op dat er snel een vervorming optreedt in het scherm als je er bij de randen op drukt. Dat is slordig, al komt het bij normaal gebruik niet heel vaak voor.

De Nvidia-chip zorgt ervoor dat de Pixel C altijd soepel draait, en ook zware games met gemak aankan. Qua prestaties zit de Pixel C ongeveer op het niveau van de iPad Air 2, met alleen de iPad Pro als grote uitschieter die beter scoort op benchmarktests.

Bovendien is de accuduur prima. Het afspelen van een video op een gemiddelde helderheid houdt de tablet ruim elf uur uit, een uitstekende score.

Aan weerszijden van de tablet zitten goede speakers, en het apparaat heeft aan de bovenkant maar liefst vier microfoons. Waar die precies voor nodig zijn is mij niet duidelijk geworden.

Android

Door het leveren van de 'kale' Google-versie van Android is de software van de Pixel C overzichtelijk en meestal prettig in het gebruik. De prominente aanwezigheid van de slimme assistent Google Now is op een tablet minder handig dan op een telefoon, maar het levert soms toch nog handige informatie en leestips op.

Wel is duidelijk dat deze Android-versie niet bijzonder goed is aangepast op tabletgebruik. Het notificatiescherm is bijvoorbeeld erg klein en laat daardoor veel schermruimte ongebruikt. Ook het multitaskscherm zou de ruimte beter kunnen benutten om je een overzicht van draaiende programma's te geven.

Er is nog één vreemd nadeel aan de Pixel C: net als veel andere nieuwe smartphones en tablets maakt het apparaat gebruik van usb type-c om op te laden. Dat is prima, maar de meegeleverde kabel zit vast aan een lichtnetadapter. Er is dus geen meegeleverde kabel die je in een computer kunt steken om bestanden over te zetten.

Specificaties

Schermgrootte 10,2 inch
Resolutie 2560 x 1800 pixels
Chip Nvidia Tegra X1 (quadcore, 1,9 GHz)
Werkgeheugen 3 GB
Opslagruimte 32 of 64 GB
Camera's 8 en 2 megapixel
Accucapaciteit 9.000 mAh
Besturingssysteem Android 6.0.1
Afmetingen 242 x 179 x 7 mm
Gewicht 517 gram
Prijs 499 euro
Prijs toetsenbord (optioneel) 169 euro

Conclusie

Ondanks het innovatieve ontwerp is het toetsenbord zijn prijs van 169 euro niet waard. Om werken op de Pixel C prettig te maken, had Google toch beter Chrome OS kunnen meeleveren.

Desondanks is de Pixel C prima voor mensen die hun tablet niet willen gebruiken om productief te zijn, maar voor traditionelere tablettaken als video's kijken, gamen en browsen. Door zijn goede specificaties en uitstekende scherm kan de Pixel C de concurrentie aan met onder meer de Galaxy Tab S2 en Xperia Z4 Tablet, die ook ongeveer even duur zijn.

  • Prima scherm en specificaties
  • Mooi ontwerp
  • Soepele software
  • Prijzig
  • Software niet gemaakt voor productiviteit
  • Scherm vervormt bij stevige aanraking
BEOORDELING