Review: Lumia 950 XL is een goed toestel voor Windows-liefhebbers

De Lumia 950 XL is de grootste van de twee smartphones waarmee Microsoft de mobiele versie van Windows 10 op de kaart wil zetten. Lukt dat? 

De Lumia 950 XL is het grotere broertje van de 'normale' Lumia 950, en is met een schermdiagonaal vergelijkbaar met andere grote premiumtoestellen als bijvoorbeeld de iPhone 6S Plus en de Nexus 6P.

De adviesprijs (699 euro) is ook aan de hoge kant, maar vergelijkbaar met diezelfde toestellen. Het is duidelijk dat Microsoft de strijd wil aangaan met het topsegment. 

De nieuwe, grote smartphone van Microsoft ziet er uit als een degelijk toestel, maar het blijft wel erg gewoontjes; het hoekige uiterlijk kennen we inmiddels al van voorgaande Lumia-toestellen, dat voelt dan ook niet erg vernieuwend aan. 

De achterkant wordt vooral gedomineerd door de grote camera en flitser en een klein Windows-logootje. Lelijk zou ik dit toestel zeker niet noemen, maar erg bijzonder is het ook niet.

Het toestel is 151,9 millimeter hoog, 78,4 millimeter breed en 8,1 millimeter dik. De Lumia 950 XL verschilt daarmee niet heel erg van concurrenten, zoals de iPhone 6S Plus en de Nexus 6P.

Prestaties

De specificaties van de Lumia 950 XL zijn goed: het toestel beschikt over een Snapdragon 810-chipset, bekend van andere high-endtoestellen zoals de Nexus 6P, de Oneplus 2 en de HTC One M9. Verder beschikt de telefoon over 3GB aan werkgeheugen en 32 GB opslaggeheugen dat uitbreidbaar is met een microSD-kaartje.

Dat de Lumia 950 XL onder de motorkap is uitgerust als een premiumtelefoon is merkbaar: tijdens het gebruik heb ik zelden last gehad van vertragingen. De animaties verlopen allemaal vlot en ook bij het draaien van de wat zwaardere applicaties verloopt alles zoals je mag verwachten van een high-endtoestel.

Die hardware is bovendien in staat om de telefoon te gebruiken als kleine desktopcomputer, wanneer het toestel wordt verbonden aan een scherm met de los verkrijgbare Display Dock. Daarover verderop in deze review meer. 

Accu

De accuduur is redelijk, maar niet zo goed als we gewend zijn van andere grote smartphones, die vaak langer meegaan omdat er een grotere accu in past.

De Lumia 950 XL haalt bij normaal gebruik het einde van de dag wel, maar veel meer dan dat is het niet. Microsoft zelf belooft 11 uur aan videoplayback, maar dat ligt in de realiteit eerder net onder de negen uur. Pluspuntje is wel dat de accu vervangbaar is, en de lege batterij via de snelle usb type c-verbinding binnen twee uur weer vol is.

Specificaties

Scherm 5,7 inch amoled
Resolutie 1440 bij 2560 pixels (518 ppi)
Processor Qualcomm Snapdragon 810
Werkgeheugen 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB
Batterij 3340 mAh
Afmetingen 78,4 mm breed, 151,9 mm hoog, 8,1 mm dik
Gewicht 165 gram
Adviesprijs 699 euro

Scherm

Het 5,7-inch amoledscherm van de Lumia 950 XL heeft een qhd-resolutie van 1440 bij 2560 pixels, wat neer komt op een pixeldichtheid van 518 pixels per inch.

Het scherm is indrukwekkend. De kleuren worden helder en mooi weergegeven, het amoled-scherm zorgt er voor dat zwart ook echt zwart is. In combinatie met de kleurrijke tegels van Windows 10 van het scherm af spatten.

Camera

Het toestel beschikt over een 20 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie aan de voorkant en een 5 megapixelcamera aan de voorkant. De camera’s zijn goed, en kunnen zeker meekomen met die van andere toptoestellen.

Het maken van foto’s werkt ook bij weinig daglicht goed en kleuren worden natuurgetrouw weergegeven. De telefoon is verder uitgerust met een behoorlijk felle flitser, bestaande uit drie sterke ledlampen.

Irisscanner

Naast de twee camera’s zit er ook een infraroodcamera aan de voorkant van het toestel, die fungeert als irisscanner. Via Windows Hello, de inlogfunctie van Windows 10, kan er zo worden ingelogd door simpelweg naar het toestel te kijken.

Hoewel het een leuke toevoeging is (en iets nieuws brengt naast alle vingerafdrukscanners die we inmiddels gewend zijn), werkt het in de praktijk te vaak niet, of net iets te langzaam. Daarom werkt normaal ontgrendelen door middel van het invoeren van een pincode nog vaak makkelijker.

Dat is opvallend, want dezelfde technologie wordt gebruikt in de Surface Pro 4 om in te loggen door middel van gezichtsherkenning, en werkt daar verrassend goed.

Software

De Lumia 950 XL behoort tot de eerste lichting Windows 10 Mobile-smartphones. Voor mensen die bekend zijn met Windows 8.1, voelt Windows 10 Mobile vertrouwd aan, met de gekleurde tegels en het verticale app-overzicht.

Windows 10 werkt soepeltjes. Navigeren door het besturingssysteem gaat altijd vloeiend en fijn en op zich voelt alles redelijk intuitief aan.

Maar hoewel het er mooi uit ziet en best goed werkt, voelt Windows 10 Mobile nog niet zo volwassen aan als concurrenten iOS en Android. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan grote apps voor Windows 10 Mobile. Ja, je kunt Whatsappen en Facebooken op Windows 10, maar als je iets anders wil dan de allerpopulairste apps vang je al gauw bot in de appwinkel van Microsoft.

Ook is het jammer dat Microsofts virtuele assistent Cortana nog niet werkt in Nederland. Alleen als je zowel de regio als de taal van het toestel verandert naar een regio en taal die wel wordt ondersteund (onder meer Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië) kun je Cortana raadplegen. Dat werkt dan overigens prima; de stemassistent weet opvallend veel vragen te beantwoorden en handelingen uit te voeren.

Display Dock

Microsofts Display Dock, een vierkant kastje dat aan de Apple TV doet denken, is apart verkrijgbaar en maakt het mogelijk om de Windows 10-smartphone om te toveren in een kleine computer. De telefoon fungeert vervolgens als trackpad, maar het is ook mogelijk om een usb-toetsenbord of -muis aan te sluiten.

Aansluiten gaat verrassend makkelijk: verbindt een scherm met het kastje, sluit het toestel er op aan en alles werkt. Op het eerste oog is dit indrukwekkend; op het scherm verschijnt daadwerkelijk een desktop-versie van Windows 10, met startmenu en bureaublad. En hoewel de Lumia natuurlijk niet de specificaties heeft van een laptop, werkt het meeste redelijk goed.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze functie, zijn er echter universele apps nodig; apps die, net als Windows 10, zich aanpassen aan het schermformaat zonder dat er een nieuwe app geïnstalleerd hoeft te worden. En hoewel Microsoft zijn best doet om softwareontwikkelaars er toe te bewegen die apps te ontwikkelen, zijn er echt nog heel weinig programma’s beschikbaar.

Gebruik van de Display Dock is daarom een beetje onbevredigend. De mogelijkheden zijn duidelijk, maar er zijn nog te weinig toepassingen om hier echt gebruik van te maken.

Natuurlijk is Windows 10 nog vers; er zullen ongetwijfeld meer universele apps worden ontwikkeld. Maar voorlopig zullen gebruikers van de Display Dock vooral nog moeten doen met rondsurfen in Edge, of typen in Word. En dat is zonde, want het idee is gaaf.

Conclusie

De Lumia 950 XL is een heel goede smartphone, met de hardware die hoort bij een premiumtoestel. De camera is in orde en het scherm maakt indruk.

Het lukt Microsoft bovendien om origineel te zijn. De irisscanner is een leuke nieuwe manier om in te loggen, de Display Dock geeft een inkijkje in de toekomstplannen van Microsoft. Maar beide functies voelen nog onvolmaakt aan, waardoor je er in de praktijk eigenlijk weinig aan hebt.

Voor Windows 10-fans is dit dan ook een geweldig toestel, maar de gemiddelde smartphonegebruiker zal zich te beperkt voelen. Het gebrek aan apps blijft een nadeel van Windows 10, al helemaal als je gebruik wil maken van de Display Dock.

  • Goede prestaties
  • Prima camera
  • Originele functies
  • Gebrekkig app-aanbod
  • Accuduur valt tegen
  • Saai ontwerp
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie