Review: Grote iPad Pro vooral geschikt voor kleine niche

De iPad Pro van Apple heeft een groot formaat, uitstekende specificaties en twee interessante accessoires. Maar de tablet lijkt maar voor weinig scenario's echt geschikt.

Het verschil tussen 9,7 inch (het formaat van de iPad Air) en 12,9 inch (de iPad Pro) klinkt misschien niet erg groot. Maar schijn bedriegt: de iPad Pro is namelijk veel groter dan de tablets die de meeste mensen gewend zullen zijn.

De iPad Pro doet vooral denken aan een laptop zonder toetsenbord. Hoewel hij met een gewicht van iets meer dan 700 gram niet bijzonder zwaar is, schuif je de Pro minder makkelijk even in een tas dan de iPad Air of Mini.

Apple presenteert de nieuwe variant dan ook vooral als productiviteitstablet, ondersteund door een los verkrijgbare stylus en toetsenbordcover. De Pro begeeft zich daarmee in het vaarwater van de Microsoft Surface en andere hybride apparaten met Windows 10. Maar een echte laptopvervanger is de iPad Pro niet, en het apparaat zal de prijs van minstens 919 euro voor weinig mensen waard zijn.

Bekijk hoe het toetsenbord en de stylus werken:

Ontwerp

Het design van de tablet is wel uitstekend, zoals we gewend zijn van Apple. De afwerking van de aluminium behuizing is netjes, en het apparaat voelt stevig aan. De randen om het scherm zijn relatief dun, waardoor de tablet niet onnodig groot is.

Het scherm zelf heeft een resolutie van 2732 bij 2048 pixels, waardoor de pixeldichtheid ongeveer gelijk blijft aan de iPad Air. Net als bij de andere tablets van Apple valt op de schermkwaliteit niets aan te merken.

Prestaties

Onder het gladde aluminium aan de achterkant van de iPad Pro zit de nieuwe A9X-processor, die een behoorlijke krachtpatser is. Met name op grafisch gebied laat de tablet de concurrentie ver achter zich. De A9X is zelfs sneller dan de chips die in veel laptops zitten, waaronder in de 12 inch-Macbook van Apple zelf.

Voor het eerst heeft een iPad vier speakers: twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant. Deze weten een behoorlijk volume te produceren. Leuke kleinigheid is dat de speakers rekening houden met de oriëntatie van de tablet, waardoor de onderste speakers altijd zorgen voor de bas. Dat maakt een klein maar wel hoorbaar verschil.

Toetsenbord

Ook nieuw is een magnetische aansluiting aan de linkerzijkant van de tablet. Daar kan de toetsenbordcover van de iPad Pro worden aangesloten. Deze cover, die los verkrijgbaar is voor de tamelijk schokkende prijs van 179 euro, heeft een beduidend minder aantrekkelijk design dan de iPad Pro zelf. Dichtgeklapt is hij niet helemaal plat, maar steekt een deel van de hoes wat uit.

Het is in het begin ook aardig ingewikkeld om de cover zo te vouwen dat de tablet rechtop blijft staan. Het toetsenbord zelf is vrij klein, en het is niet mogelijk om het apparaat op een andere hoek neer te zetten.

De toetsen zelf zijn niet slecht en het is goed mogelijk om op het Smart Keyboard te typen, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de Type Cover van de Microsoft Surface Pro-reeks valt het Apple-toetsenbord in het niet.

Stylus

De tweede accessoire die Apple voor de iPad Pro heeft gemaakt is een stylus met de naam Pencil. Dit pennetje (à 109 euro) is indrukwekkend nauwkeurig, al zullen de meeste iPad-gebruikers er geen behoefte aan hebben.

Als niet-artistiek persoon was ik na een half uurtje tekenen weer uitgekeken op de Pencil, maar ik was wel direct onder de indruk van de nauwkeurigheid en drukgevoeligheid van de pen.

Onhandig is dat de accessoire via de Lightning-poort van de iPad wordt opgeladen. Terwijl je dit doet steekt de Pencil ver uit de tablet, wat er raar uitziet. Als je de Pencil niet gebruikt is er geen manier om hem in de tablet te steken of er aan vast te hangen, dus moet je hem zelf goed opbergen.

Software

Het grootste probleem met de iPad Pro zit niet in de hardware, maar in de software. Het apparaat draait net als alle andere iPads en de iPhone op iOS. Dat is een prima mobiel besturingssysteem, maar het is juist niet geoptimaliseerd voor het productiviteitsscenario dat Apple met de Pro mogelijk wil maken.

Het thuisscherm van de iPad Pro is haast komisch door de verspilling van de schermruimte. Er zit een enorme hoeveelheid ongebruikte ruimte tussen app-iconen, en widgets of andere nuttige toevoegingen ontbreken nog altijd van het thuisscherm; daarvoor moet je je wenden tot het notificatiepaneel. Daardoor voelt het soms alsof je een enorme iPhone gebruikt.

Er zijn wel enkele kleine veranderingen doorgevoerd om het grote scherm nuttiger te maken. Zo is het mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien, een functie die in Windows 8 al standaard aanwezig was en ook al jarenlang door Samsung op zijn tablets beschikbaar wordt gemaakt.

Op de iPad Pro werkt dit intuïtief en prettig. Veel apps schalen automatisch mee als je de grootte van de twee vensters aanpast. Echt multitasken is op een iPad Pro echter nog altijd een stuk minder goed mogelijk dan op een Windows- of OS X-apparaat. Een hele dag werken op de iPad Pro zat er voor mij niet in.

Dat komt ook door het gebrek aan applicaties die speciaal voor de iPad Pro zijn gemaakt. Onder meer apps van Adobe en Autocad, en de teken-app Paper zijn al wel voor het grote formaat geoptimaliseerd. Voor designers is dat mooi, maar veel andere veelgebruikte apps tonen op de iPad Pro nog een opgeschaalde versie van de bestaande iPad-app, waardoor ze onscherp overkomen.

Vermoedelijk zullen veel bestaande apps in de komende tijd ondersteuning voor de iPad Pro inbouwen, maar het is nog maar de vraag of er veel apps zullen worden ontwikkeld die speciaal voor de Pro zijn gemaakt. Dat zal onder meer afhangen van het aantal verkochte tablets en de bereidheid van gebruikers om te betalen voor iPad Pro-apps.

Specificaties

Schermgrootte 12,9 inch
Resolutie 2732 x 2048 pixels
Processor Apple A9X
Werkgeheugen 4GB
Opslagruimte 32 tot 128 GB
Accucapaciteit 10.307 mAh
Camera's 8 en 1,2 megapixel
Gewicht 713 gram
Afmetingen 305,7 x 220,6 x 6,9 mm
Prijs Vanaf 919 euro

Conclusie

De iPad Pro is een goede tablet met indrukwekkende specificaties, maar hij zal voor de meeste mensen niet interessant zijn. Wie een tablet wil kopen om op te werken en veel tekst op te verwerken, is nog altijd beter af met een Surface van Microsoft of met een compacte Macbook.

Met een prijs van 919 euro, plus 179 euro voor het toetsenbord, is de iPad Pro ook nauwelijks goedkoper dan een high-end laptop. Wellicht is het apparaat interessant voor ontwerpers of kunstenaars die met de Apple Pencil aan de slag willen, maar de meeste andere mensen kunnen de iPad Pro gerust links laten liggen.

  • Mooi ontwerp
  • Prima prestaties
  • Hoge prijs
  • Software niet geschikt voor werk
BEOORDELING
Lees meer over:
Tip de redactie