De Just Cause-reeks staat bekend om zijn over-de-top actie. Het zijn games die uitblinken in een openwereldstructuur waarbinnen bijna alles kan en mag. Just Cause 3 is daar geen uitzondering op. 

Just Cause 3 gaat gewoon verder waar zijn voorganger eindigde en biedt waar mogelijk nog meer grenzeloos plezier in vrijheid, explosies en actie.

Er is geen goede of foute manier om iets te doen. Er is vooral jouw manier om dingen te doen. Daardoor is Just Cause 3 gewoon heel fijn om te spelen. Van de eerste seconde word je middenin de actie gedropt en die stopt pas wanneer je de game afsluit.

Het is vooral de som der delen die Just Cause 3 zo leuk maakt. Nergens worden er echt wereldschokkende, unieke dingen gedaan. Maar wat de game perfect wel doet is de speler zelf laten beslissen in een gigantische spelwereld die dienst doet als de ideale speeltuin voor stunts en actie.

Actieheld

In Just Cause 3 is er opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor macho-man Rico Rodriguez, de ideale gameheld. Zijn onverschrokken koelheid is na drie delen onlosmakelijk met de naam Just Cause verbonden.

Wat Rico vooral interessant maakt zijn de gadgets; een grijphaak, parachute en nu ook zijn wingsuit. De grijphaak en parachute kennen spelers die bekend zijn met de reeks al uit de voorgaande delen en doen vooral dienst als transportmiddel en aanvalswapen.

Just Cause 3

Met het nieuwe wingsuit wordt het nog eenvoudiger om jezelf door de spelwereld te bewegen. Door de combinatie van grijphaak en wingsuit hoef je namelijk de grond niet meer te raken.

Het trio van gadgets zorgt voor een hele andere manier van spelen. We betrapten onszelf erop dat we nog maar zelden gebruikmaakten van de alom aanwezige voertuigen. Het is namelijk veel leuker om een basis binnen te vliegen met je wingsuit, op het juiste moment je parachute open te trekken en op zoek te gaan naar de ideale plekken om vanuit daar de vijand het vuur aan de schenen te leggen.

Plezier

Dat de game plezier voorop stelt en jou als speler gewoon laat genieten, dreunt overal in door. Zo kent de game geen beperking meer met betrekking tot het aantal explosieven dat je meedraagt.

Je kunt er maximaal maar een bepaald aantal plaatsen, maar zodra die ontploffen krijg je gewoon weer een nieuwe set.

Het geldsysteem waarmee je wapens en voertuigen kocht in Just Cause 2 bestaat niet meer. In plaats daarvan kun je door middel van zogenaamde ‘Rebel Drops’ alle wapens en voertuigen die je tijdens het spelen verzamelt te allen tijde bestellen.

Om het allemaal niet te makkelijk te maken kun je maar een beperkt aantal beacons bij je dragen en hebben sommige voertuigen een soort cooldown-periode voor je ze weer kunt bestellen.

Maar deze keuzes zitten nergens het spelplezier in de weg. Doordat je wordt gedwongen om niet altijd terug te vallen op die ene, veel te sterke aanvalshelikopter ga je juist bedenken hoe je ook zonder voertuigen je doelstellingen kunt behalen.

Archipel

Medici, zoals de eilandenarchipel in Just Cause 3 heet, doet vooral dienstals een grote apenkooi voor al jouw bizarre stunts. Daarnaast is het op zichzelf staand ook een indrukwekkend stukje van de game geworden.

Medici is in vergelijking met de locatie uit het vorige deel, Panau, een nog betere speeltuin voor deze enorme actiegame. Zo zijn er veel meer hoogteverschillen dankzij volop aanwezige bergketens en een veelvoud aan grotten en kloven waardoor er nog meer gebruikt gemaakt kan worden van de gadgets.

Daarnaast staat Medici bol van steden, dorpen, militaire basissen en andere interessante plekken en ligt het eilandenarchipel letterlijk bezaaid met objecten die Rico kan gebruiken om stunts of aanvallen mee uit te voeren.

Vooral de metershoge militaire structuren maken indruk. Gebruik ze als basejumpplatform of als dekking terwijl je explosieven naar beneden gooit.  Maar nog mooier wordt het wanneer je ze met behulp van de vele wapens opblaast en ze in volle glorie ter aarde storten.

Niet perfect

Niet alles aan deze game is perfect. De nieuwe missie-opzet en de manier waarop je bepaalde wapens en gameplay-elementen vrijspeelt vonden we soms net iets te lang duren.

In die zin is Just Cause 3 ook minder vrij en open dan je zou hopen. Wil je mogelijkheden van de gadgets tot je beschikking hebben, dan moet je uiteindelijk het gros van alle provincies vrijspelen en bijgevolg ook een hoop van de vijfentwintig aanwezige missies.

Om je een indruk te geven van hoeveel tijd je dat kost: wij waren al ruim twintig uur aan het spelen en toen waren we pas op een kwart van de game. Natuurlijk kan het wel iets sneller, maar dan geniet je waarschijnlijk ook minder van de game.

Het helpt ook niet echt mee dat de verhaallijn ook dit keer weer alles behalve meeslepend en diepgaand is. De meeste dialogen verzanden in macho prietpraat en koetjes en kalfjes.

Onzichtbare muzikant

In een spelwereld zo groot als Medici zijn bugs een bijna vanzelfsprekende bijkomstigheid. Toch valt dit mee. Soms zie je een onzichtbare muzikant en verschijnen er vijanden ineens voor je neus en we zijn ook wel eens door een vloer gevallen, maar dit komt zeker niet zo vaak voor dat het storend is.

Je hebt wel een stevige pc nodig om het allemaal in volle glorie op je scherm te krijgen. Ook een controller is zeker aan te raden, omdat het anders lastig wordt om alle grijphaak-acties in goede banen te leiden.

Conclusie

Just Cause 3 staat voor vrijheid en plezier. Alle gameplay-elementen staan in dienst van dat ene doel: gewoon doen waar je zin in hebt, wanneer je dat wilt en waar je dat wilt. Zo gezien is Just Cause 3 eigenlijk gewoon een game die je moet spelen.

Wel moet je over een goede pc beschikken. Heb je dat, dan kun je je klaarmaken voor een enerverende achtbaanrit vol explosies en bizarre stunts. Just Cause 3 is één van de leukste, meest actievolle games die je dit jaar gaat spelen.

Just Cause 3 is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Deze recensie is gebaseerd op de pc-versie van de game.

  • Absurd veel vrijheid
  • Medici is de ideale speeltuin
  • Alle onderdelen passen perfect bij elkaar
  • Toch verplicht om bepaalde missies te spelen
BEOORDELING